JOSEPH ZBUKVICH : Australci su zbog njega spavali u automobilima, no Hrvatska nije pokazala nikakav interes

Vrijeme:2 min, 53 sec

 

 Ipak je ubrzo upisao industrijski dizajn na Sveučilištu Deakin u Geelongu i tamo upoznao profesora koji ga je jednim predavanjem o akvarelu oduševio do te mjere da je mladom umjetniku odmah bilo jasno kako je upravo to njegov životni put

Piše : Vladimir Jakopanec

Vjerojatno nema osobe na ovome svijetu koja se ozbiljnije bavi akvarelom, a da nije čula za ime Jospeha Zbukvicha. 

Riječ je o vodećem svjetskom akvarelistu iz Melbournea. Nama je zanimljiva činjenica da je Australac hrvatskoga podrijetla.

Rodio se u Samoboru 1952. godine, najvjerojatnije kao Josip Zbukvić, a odrastao je u Podsusedu, u zagrebačkom predgrađu.

Kad mu je bilo 18 godina odselio je s roditeljima u australski gradić Geelong, nedaleko od Melbournea.

>> Jedva su osnovali nogometni klub jer nisu znali engleski jezik, presvlačili su se u garaži predsjednika, a nisu imali ni vlastito igralište

Zbukviću tih prvih godina zasigurno nisu cvale ruže, kao što nisu cvale ni mnogim iseljenicima prije i poslije njega.

Ipak je ubrzo upisao industrijski dizajn na Sveučilištu Deakin u Geelongu i tamo upoznao profesora koji ga je jednim predavanjem o akvarelu oduševio do te mjere da je mladom umjetniku odmah bilo jasno kako je upravo to njegov životni put. 

Uskoro je svoju prvu sliku predstavio na grupnoj izložbi u lokalnom Rotary Clubu, gdje je odmah prodana za nevjerojatno visoku cijenu, što je uvjerilo našeg sunarodnjaka da je na pravome putu.

 

 

Godinu ili dvije poslije tog uspješnog događaja zapazili su ga vlasnici jedne galerije u melburnškom predgrađu Eltham, koji su ga reklamirali kao senzacionalno otkriće.

Nevjerojatna je činjenica da su ljudi spavali u automobilima pred galerijom kako bi ujutro bili prvi kad se otvore vrata. Slike mladog autora bile su razgrabljene.

 

 

Tada je njegova karijera krenula uzlaznim tijekom. Redali su se pozivi mnogih galerija, ne samo u Australiji već i diljem svijeta, od Pariza do Šangaja. 

Joseph Zbukvich u međuvremenu je postao i jedan od vodećih pedagoga za slikarstvo u svijetu.

Izdao je dvije knjige, od kojih valja posebno spomenuti “Mastering Atmosphere and Mood in Watercolor”, u kojoj, između ostaloga, kaže: “Pokušavam postići balans u harmoniji između vrijednosti tonova, dizajna, boje i raspoloženja koji će vizualnim putem izazvati emocije promatrača u njegovu odnosu sa slikom. Akvarel, sa svojim suptilnim i nježnim efektima, savršen je medij da bi se to postiglo”.

Joseph Zbukvich

Joseph Zbukvich danas je poznat u svijetu po svojim savršeno oblikovanim impresionističkim akvarelima. Majstor je tona, detalja i raspoloženja.

Do sada je ostvario 40-ak samostalnih izložbi, dobitnik je više od 200 nagrada, a četiri puta osvojio je prestižno priznanje za akvarel Alice Bale.

Svoja praktična predavanja izdao je na brojnim DVD-ima, a njegov rad može se pratiti i na YouTubeu.

Dobro govori hrvatski jezik i tim više zapanjuje činjenica da u domovini do sada još nitko nije pokazao interes za tog svjetski poznatog australskog Hrvata.

Bilo bi divno kad bi se nakon naše priče našao netko tko će predstaviti ovoga velikana akvarela i hrvatskoj publici.  

> Australski Hrvati izveli predstavu o povijesti kravate i prikupili 11 tisuća dolara za Vukovar 

Vladimir Jakopanec/Večernji list/http://mojahrvatska.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

 

Odgovori