Vlado Šoljić: HVO je bio prava vojska, poremetio je planove agresora i obranio BiH

Vrijeme:2 min, 15 sec

 

Vlado Šoljić, predsjednik je Glavnog vijeća Hrvatske zajednice Herceg Bosne, tijekom ratnih godina bio je ministar gospodarstva Herceg Bosne i jedan je od svjedoka tadašnjeg vremena. Šoljić u intervjuu za Dnevnik.ba, povodom 25 godina od utemeljenja HVO-a govori o razlozima hrvatskog političkog i vojnog samoorganiziranja na početku devedesetih  godina prošlog stoljeća te osvjetljava nit bošnjačke i hrvatske politike koja se proteže od tih godina pa sve do danas.

 

Gospodine Šoljić, ovih dana obilježavamo 25. godišnjicu utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane. S točke gledišta hrvatskog naroda u BiH to je bila vojska koja je branila puk. Kako je nastao HVO?

Znao sam u to vrijeme za osnivanje HVO-a i za Herceg Bosnu, no tek sam kasnije saznao da je bošnjačka strana to isto radila samo tajno. Mi smo sve radili transparentno. Bošnjaci su osnovali Patriotsku ligu i  Muslimaska vijeća. Tako je gospodin Alija Izetbegović službeno bio čelnik obrane BiH, a neslužbeno čelnik obrane muslimanskoga naroda. Dakle, kad je rat u Hrvatskoj bjesnio u punom jeku i kad se prelio na BiH napadom na Ravno, to je bio službeni dolazak rata u BiH, iako je počeo i ranije, Hrvati su morali nešto poduzeti. Dakle, ako se zna da BiH tada nema svoju vojsku, Teritorijalnoj obrani je oduzeto naoružanje, tadašnji predsjednik Izetbegović je govorio kako „ovo nije naš rat“, postalo je jasno da se Hrvati moraju samoorganizirati. Hrvate tad nitko nije imao braniti. Nitko s imalo obraza ne može osporiti pravo Hrvatima da se samoorganiziraju radi obrane. Što se utemeljenja Herceg Bosne i HVO-a tiče, tu postoji neosporivo moralno pravo. K tomu, postoji uporište za samoorganiziranje i u ustavima. Dužnost je svakog u okupiranoj zemlji da se do razine mjesne zajednice organizira za samoobranu. Kako se rat rasplamsavao te male formacije više nisu mogle biti učinkovite i moralo se pristupiti formiranju jedne prave vojske i to je HVO. Ona je uspješno djelovala jer je bila prava vojska. HVO je obranio više prostora nego sve druge  snage u BiH zajedno. HVO je obranio veliki prostor BiH, poremetio planove agresora i obranio je najveći grad na ovom prostoru – Mostar. To se dogodilo po naredbi multietničkog vodstva grada Mostara. Predsjedništvo se s tim suglasilo i zadaća je bila izvršena, Mostar je bio oslobođen. Isto vrijedi i za Zavidoviće. To se nikad ne spominje no to je činjenica: HVO je obranio Zavidoviće. To nikad nećete vidjeti na bošnjačkim medijima. Uvijek se pokušava umanjiti važnost HVO-a u tim zbivanjima………….

……….Više na stranici Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/04/08/intervju-vlado-soljic-hvo-je-bio-prava-vojska-poremetio-je-planove-agresora-i-obranio-bih/

 

 

 

JURICA GUDELJ-Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.