M. Prpa : Pitagorin poučak Agrokora i Gunje

Vrijeme:4 min, 9 sec

 

Smišljeno vanjsko jeftino preuzimanje Agrokora?

Matematika i geometrija čudesno su spojene u Pitagorinom poučku. Jedno su matematičke Agrokormjere dimenzija, a drugo geometrija trokuta i nad njim tri kvadrata: onaj na hipotenuzi kao najveći i druga dva nad katetama koja u zbroju odgovaraju kvadratu nad hipotenuzom. Ta dva mogu biti jednaka, ali najčešće je jedan veći, drugi manji. K tome treba dodati pravilo koje mnogi zaboravljaju da Pitagorin poučak vrijedi samo na pravokutnom trokutu. Riječ “pravokutnom” u sebi sadrži i riječ “pravo” pa naša usporedba sa Agrokorom i Gunjom pokazuje da i tu svi zanemaruju riječ “pravo”. Trokuti nad hipotenuzom i nad katetama mogu se smatrati i kao tri kase u koje se na legalne i ilegalne načine slijeva novac.

Nitko se ne pita koliko je u određenom vremenu Agrokor uprihodio novca po više osnova: naplate kod prodaje robe na tisućama blagajni u nekoliko država, drugo, vrlo visoke potpore države (izraženo u milijardama) i treće od podignutih kredita. Roba dobavljača nije uskladištena u nekim velikim Kuneskladištima, već je na prodaji u brojnim trgovinama. Novac koji stiže preko Tiska, najma i sl. Gdje se nalazi taj silni novac koji je stigao na žiro račun. A nitko se ne pita kolika je imovina vlasnika Agrokora i njegove obitelji na čije članove je prenesena.

Nema teoretske šanse, u slučaju da je taj novac stigao na žiro račun i da je korišten samo za poslovanje firme, da bi nastao takav ogromni dug s kojim se može izgraditi nekoliko Peljeških mostova. To je apsurd kojeg mogu prihvatiti samo naivni i oni koji su neposredno na bilo koji način interesno zainteresirni. Sve ukazuje da je novac zamračen i u velikim količinama preseljen na neke strane račune nad kojima hrvatska pravna država nema nikakvu kontrolu. Ovdje je riječ o nečemu mnogo, mnogo dubljem i nepravnom postupanju. Ovo je najžešći gospodarski udar na hrvatsku državu, od dana njenog osnivanja. Novac je očito negdje kako kažu političari “zamračen”, tj. nije ga moguće nigdje vidjeti. Što će sad bezbrojna sirotinja, koja će izgubiti radna mjesta i još mnogo toga. O naša Hrvatska, jadna li si kad u Tebi žive i Tobom vladaju politički kumovi.

Sve miriše na smišljeno vanjsko jeftino preuzimanje cijelog konzorcija

I problem Agrokora hrvatski stručnjaci “ne znaju i ne mogu riješiti” pa je potrebno angažirati neke strane probisvjete DORHi platiti im stotine milijuna za njihovo znanje i učinkovitost. Hvala Bogu već smo imali iskustva s takvima. Sve miriše na smišljeno vanjsko jeftino preuzimanje cijelog konzorcija. Što znači opet rasprodaja Hrvatske u bescijenje. Čini mi se da nemamo nekog velikog razloga vjerovati ni ovoj aktualnoj hrvatskoj vladi. Voljeli bi da se varamo, ali kako se čini da sve ide u tom smjeru.

Za pravnu državu, gle, pune ruke posla. Kad bi Hrvatska bila pravna država, ali to nije ni najmanje. Najveći pravni “kum mafiozus” krije se u DORH-u koji je uništio pravnu državu u svim njenim najvažnijim funkcijama. Uveo sustav ideološkog procesuiranja, podijelio narod na ideološke i političke kategorije i selektvino procesuira koga hoće, kao da je ta institucija nečija privatna prćija i samo u službi političke mafije. Da bi se neku “veliku” ribu procesuiralo, potrebno je da o tome prije mjesecima bruje razni mediji, da bi se kumove u DORH-u nekako pokrenulo. Dosad svaka vlada, pa i ova Plenkovićeva ne usudi se (ili ne želi) dirnuti u tu rak ranu hrvatskog pravnog sustava. Budite bez brige, sve će joj se to dobrano obiti o glavu. Varaju se ako misle da neće. Bez radikalnog i temeljitog pretresanja DORH-a, Hrvatska nikada neće biti pravna država. A ne postati pravna država znači njeno izravno srljanje u propast. Bojim se da bi hrvatsko socijalno i gospodarsko pitanje naroda mogla rješavati gomila na ulicama gradova. Što bi bilo najgore moguće rješenje.

Gunja i Rajevo selo: pljačka državnog novca

Najnoviji slučaj obnove kuća u Gunji i Rajevom selu i neviđena pljačka državnog novca i kako se čini nikome ništa. CrnoIli jedva se nazire da će nevoljko nešto poduzeti. Da bi apsurd bio još veći, dvije najjače oporbene stranke osobu o kojoj je riječ i koja je kako se čini duboko ogrezla u kriminalu, predlažu kao zajedničkog kandidata za Gradonačelnicu Zagreba. Koji li apsurd do nebesa. Političari pogledajte se u ogledalo. Izgubili ste i najmanji osjećaj političkog morala, da ne kažem uopće ljudskosti. To je biljka koja u vašim srcima nikada nije niknula.

Osoba koja je bila zadužena za racionalan utrošak državnih (socijalnih) sredstava i ekonomično poslovanje, napravila je takav rašamon i razbacivala se državnim novcem kao pijani milijarder. Krađa skoro tisuću eura po kvadratnom metru obnove sirotinjskih kuća, je naprosto zaluđujuća. Takva osoba, gospođa, kad sjedne na proračun Grada Zagreba, jao ti se građanima grada, što od nje mogu očekivati. Umjesto da se politika istog trena od nje distancira, ona upravo pokazuje obrnuto da je i sama uvučena u kolo tog političkog i gospodarskog sramotnog nemorala.

Što se to događa s našim političarima, kao da su poludjeli i ne znaju što čine!?

 

Mile Prpa/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)