ŠOKANTNO – BANKARI RBA ZADRUGA POTVRDILI DA SU POSREDNICI DOBIVALI NOVAC ZA UGOVARANJE KREDITA PO HRVATSKOJ!

Vrijeme:5 min, 41 sec

 

Odvjetnik Milko Križanović

Na današnjem suđenju za klevetu novinarki HTV-a Heleni Krmpotić povrđeno je sve što se do sada skrivalo u javnosti a odnosi se na lihvarske i nezakonite kredite RBA zadruga iz Austrije. Tako je direktor zadruge St. Stefan danas na sudu pod pritiskom odvjetnika Milke Križanovića potvrdio kako su kredite za njih ugovarali posrednici koji su za to dobivali proviziju! Također je potvrđeno ono o čemu je izvještavala i sama novinarka u emisiji Studio 4 – krediti su solemizirani i potpisivani u Hrvatskoj iako RBA zadruge nemaju dozvolu za rad u našoj zemlji!

Krediti RBA zadruga ugovarali su se putem posrednika koji su za reketarenje i lihvarenje hrvatskih građana dobivali provizije od samih direktora kreditnih ureda iz Austrije, doznalo se danas na Općinskom sudu u Zagrebu u postupku koji se vodi protiv novinarke HTV-a Helene Krmpotić. Time je potvrđeno kako su poslovale austrijske zadruge i na koji način su dolazile do svojih “žrtava” u Hrvatskoj. Provizija posrednicima isplaćivala se u gotovini u samoj banci, i to u trenutku isplate kredita.

Na današnjem ročištu utvrđeno je da su od 2010 godine prestali krediti za državljane Republike Hrvatske.
Inkriminacija gospođe Krmpotić danas je odbačena jer smo dokazali da su posrednici uistinu djelovali u dobivanju kredita i za svoje djelovanje dobivali su proviziju, dakle moja stranka je o tome pravilno prenijela informaciju. Ujedno utvrđeno je da su solemnizacije ugovora činjenje pred javnim bilježnicima u RH što defakto potvrđuje istinitost prenesenih informacija da su dokumenti potpisivani u RH, otkrio nam je odvjetnik Milko Križanović.

Iako su kredite potpisivali u Hrvatskoj, nisu imali dozvolu za rad, pa je i dalje nejasno kako su ti  krediti uopće pravno valjani.

Moja stranka nije počinila inkriminirano kazneno djelo jer kao novinar sa zadatkom da pravilno izvijesti
o načinu rada i postupanja u obrani svoje profesije i radi zaštite opravdanog interesa upravo iz načina izražavanja i drugih okolnosti jasno proizlazi da se ne radi o ponašanju koje je imalo cilj naškoditi nečijoj časti ili ugledu, već vjerodostojnom  izvještavanju, naglasio je Križanović.

Podsjetimo, Helena Krmpotić o radu nelegalnih RBA zadruga izvještavala je prošlo proljeće kada su je direktori
zadruga izbacili iz središta banke nakon što im je postavila pitanje tko su bili posrednici koji su ugovarali kredite za hrvatske građane. Jedan od direktora, Michael Spitzer lagao je novinarki i rekao kako nije bilo nikakvih posrednika u izdavanju kredita, te je napao da nema pojma o čemu točno ona govori. Da je Krmpotić bila na dobrom tragu, potvrđuje i današnje ispitivanje direktora RBA podružnice St. Stefan Enderle, koji je ne samo potvrdio da su postojali posrednici koji su dovodili hrvatske “žrtve” u Austriju već i da su za taj posao bili i plaćeni.

Isti  Michael  Spitzer  je  reagirao i na kolumnu objavljenu na  portalu   Hrvatsko nebo  koju možete pročitati ovdje

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/02/07/potvrdeno-vlasnik-rba-kreditno-stednih-zadruga-raiffesen-banka/

 

Poštovani,

 

zamoljena sam proslijediti Vam sljedeće reagiranje na tekst objavljen na portalu Hrvatsko nebo u ime našeg klijenta g. Michaela Spitzera, povjerenika za Hrvatsku i glavnog koordinatora Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

 

Cjelokupno reagiranje nalazi se u privitku ove elektroničke poruke.

 

S poštovanjem,

Nina Aušperger

NINA AUŠPERGER  ASISTENTICA

Manjgura d.o.o. / Ede Murtica 6 / 10020 Zagreb
tel  01 455 4222 / fax 01 457 6001 / mob 099 464 1909

nina@manjgura.hrwww.manjgura.hr

 

Portal Hrvatsko nebo

 

Na pažnju: Daran Bašić, novinar

                      Stella G., urednica

                      Željko S., urednik    

                      Ivan T., urednik

               

 

e-mail:hrvatskonebo.daran@gmail.com

zeljko.stanic7@gmail.com

ljutatravaxp@gmail.com               

Zagreb, 08. veljače 2017.

 

 

Predmet: Reagiranje na netočne informacije objavljene u tekstu na portalu www.hrvatskonebo.com

 

Poštovani,

 

nastavno na tekst naslova „POTVRĐENO – VLASNIK RBA KREDITNO ŠTEDNIH ZADRUGA RAIFFESEN BANKA!“ novinara Darana Bašića, objavljenog 07. veljače 2017. godine na vašem portalu, želimo ukazati na neistinite i netočne informacije koje javnost dovode u zabludu.

 

Naime, netočna je informacija, kako se u tekstu navodi, da je gospodin Michael Spitzer potvrdio da je Raiffeisen Banka iz Austrije vlasnik RBA kreditno štednih zadruga.

Točno je, a to je i gospodin Michael Spitzer jasno naglasio, da su RBA d.d. Zagreb i tužitelj, odnosno u ovom konkretnom slučaju Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg neizravno povezani, preciznije dio su istog koncerna. U svakoj pokrajini u Austriji posluje nekoliko RBA banaka, među kojima i Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg, koje su dioničari pokrajinskih banaka. Sveukupno osam pokrajinskih banaka dioničari su RBA International sa sjedištem u Beču, koja je dioničar RBA d.d. Zagreb. Iz toga proizlazi da RBA d.d. Zagreb nije pravno povezana s austrijskim pokrajinskim bankama i neovisni je pravni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uz dozvolu Hrvatske Narodne Banke.

 

Također, netočna je informacija da bi u travnju na sudu u ovome slučaju trebali svjedočiti bivši predsjednik Ivo Josipović kao i bivši državni odvjetnik Mladen Bajić. Točno je da je optuženik predložio sudu da kao svjedoke ispita g. Josipovića i g. Bajića, no sud još nije donio odluku o tom prijedlogu niti se izjasnio po tom pitanju.

 

Nadalje, netočno je da su RBA zadruge u Hrvatskoj poslovale nezakonito. Točno je da su članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske u Austriji do 2009. godine odobravale austrijske kredite hrvatskim građanima, što je predstavljalo regularno bankovno poslovanje po svim hrvatskim i austrijskim zakonima. Dokazano je i lako provjerljivo da, od dana osnivanja pa do danas, RBA zadruge posluju legalno, registrirane su i djeluju u skladu s propisima Republike Austrije, a krediti odobreni hrvatskim građanima isplaćivani su sukladno svim pozitivnim propisima, odnosno u skladu s hrvatskim i austrijskim zakonima.

 

U svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti, molim vas da u eventualnim daljnjim napisima o ovoj temi ne koristite netočne informacije.

 

S poštovanjem,

Mr. Michael Spitzer

Povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske

E: michael.spitzer@rvstmk.raiffeisen.at

M: +43 664 8581685

 

Krešimir Macan

Direktor Manjgura d.o.o.

E: kreso@manjgura.hr

M: +385 99 333 0444

 

Odgovor   Michaelu  Spitzeru  možete pročitati ovdje

 

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/02/11/daran-basic-nije-sija-nego-je-vrat/

 

 

Danas ,  direktor je potvrdio kako su se krediti solemizirali isključivo u Hrvatskoj a ne u Austriji, što je potvrda  da su ugovori realizirani u našoj zemlji, iako dozvolu za rad RBA zadruge nikada nisu imali.

Suđenje su pratili brojni oštećenici RBA zadruga, koji su zadovoljni današnjim iskazima bankara. I sami potvrđuju kako je sve istina što je novinarka Helena Krmpotić izvještavala, te da su posrednicima za kredite morali davati i do 35 posto ugovorenog iznosa.

– Ovim postupkom Heleni Krmpotić se nanosi nesaglediva šteta ugledu i časti, koji je do sada, u njezinom 20-godišnjem radu, bio besprijekoran, zaključuje odvjetnik Križanović. Suđenje se nastavlja u svibnju.

 

 Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)