Visoka vojna odličja za 1. Hrvatski Gardijski zdrug

Vrijeme:1 min, 11 sec

Udruga Ratnih Veterana 1.Hrvatskog Gardijskog Zdruga – Bojna Zrinski primila je vojno odlikovanje RED NIKOLE SUBICA ZRINSKOG  30. ožujka iz ruku hrvatske Predsjednice .

1.Hrvatski Gardijski Zdrug odlikovan je vojnim odličjem – RED KNEZA DOMAGOJA S OGRLICOM

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

1.Hrvatski gardijski zdrug (kratica: 1. HGZ ili Zdrug) je bila elitna postrojba Hrvatske vojske.

Predsjednik Franjo Tuđman donio je 25. veljače 1994. godine zapovijed o ustrojavanju 1. hrvatskog gardijskog zbora, združenu postrojbu višenamjesnog karaktera koja je postala najelitnija postrojba Hrvatske vojske – 1. hrvatski gardijski zdrug.
Zdrug je ustrojen po zapovjedi predsjednika Franje Tuđmana 18. travnja 1994. godine od specijalne postrojbe Ministarstva obrane, Bojne Zrinski te dijelova specijalnih postrojbi Glavnog stožera, bojni Frankopan, Ban Jelačić, Matija Vlačić, Ferdo Sučić i dijela Lakojurišne brigade Vojne policije.

Zdrug je bio zamišljen kao elitna postrojba koja je spajanjem postrojbi za specijalne namjene mogla samostalno djelovati u različitim uvjetima i na raznim bojišnicama kao postrojba pred koju se stavljaju najzahtjevnije zadaće. Zdrug je sudjelovao u svim najpresudnijim bitkama kraja Domovinskog rata.

Zapovjednik Zdruga je bio general Miljenko Filipović.
Smjenom vlasti 2000. godine Zdrug je raspušten u procesu detuđmanizacije.

Na ratnom putu bojne Zrinski i 1. hrvatskog gardijskog zdruga poginuo je 71 pripadnik postrojbe, dvojca se vode kao nestali, a 286 je ranjeno.

 

 

 

 

 

 

Vedrana Spadoni/Hrvatsko nebo

Odgovori