Statistika je jasna – Anka Mrak Taritaš je možda i najgora ministrica svih vremena

Vrijeme:4 min, 38 sec

 

 

Iako su proudbaški mediji godinama veličali stručnost i sposobnost bivše ministrice graditeljstva HNS-ove Anke Mrak Taritaš, do te mjere da su istu pogurali među najpopularnije ministre bivše vlade, te joj dva puta osigurali ulazak u Sabor putem preferencijskih glasova, statistika je neumoljiva. Anka Mrak Taritaš je bila super nesposobna ministrica koja je u svom mandatu uništila sve što je mogla uništiti.

Podsjetimo, Anka Mrak Taritaš je u propaloj kukuriku vladi preuzela resor graditeljstva i prostornog uređenja nakon što je Radimir Čačić završio u zatvoru. Bilo je to u studenome 2012. godine. Na toj poziciji je ostala do kraja vlade, odnosno do siječnja 2016. godine. Više od tri godine je radila ogromnu štetu u svom resoru, što se sve zorno vidi iz podataka Državnog zavoda za statistiku.

Krenimo redom.

 

Nesposobna Anka Mrak Taritaš je u svom mandatu uspjela smanjiti broj zaposlenih u svom resoru za nevjerojatnih 14%. Preuzela je resor s gotovo 77 tisuća zaposlenih, da bi ga ostavila s tek 66 tisuća. To se sve dogodilo u razdoblju kada je cijeli kontinent već bio izišao iz globalne krize i kada je se građevinski sektor ubrzano oporavljao. Za to vrijeme, kod nas je ‘Hrvatska rasla’, skupa s ministricom Mrak Taritaš, za minus 14%.

 

 

 

Vezano uz aktivnosti građevinskog sektora, promatramo li ključni niz podataka: indekse obujma građevinskih radova, vidljivo je da je nesposobna Anka Mrak Taritaš u sve tri godine svog mandata, dakle u 2013., 2014., i 2015. godini, uspijevala smanjiti navedeni obujam u odnosu na godinu ranije. Prvo za 4,7%, onda za 7,3%, i na kraju za 0,7%. Ukupno je u njenom mandatu obujam građevinskih radova smanjen za gotovo 13% u odnosu na razdoblje prije nje.

 

 

 

Također, promatramo li vremenske serije indeksa obujma građevinskih radova, situacija izgleda još gore. U odnosu na ishodišnu 2010. godinu koja ima indeks 100, indeks obujma građevinskih radova u mandatu nesposobne Anke Mrak Taritaš bio je rekordno nizak, a građevinske aktivnosti su bile na apsolutnom minimumu, da bi na kraju njenoog mandata bile za više nego 30% manje nego 2010. godine. Trend je neumoljiv. Svake godine mandata Mrak Taritaš obujam građevinskih radova je bio sve niži i niži.

 

 

 

Pogledamo li kakva je bila situacija s novim narudžbama u mandatu Mrak Taritaš, ne možemo se ne zapitati koliko je netko stvarno u stanju biti nepososoban. U sve tri godine njenog mandata vrijednost novih narudžbi je padala rekordnim stopama, za 10, za 9 i za 8 u odnosu na ishodišnu 2010. godinu. Vjerujemo da bi zaista bilo bolje da u tom razdoblju uopće nije bilo ministra navedenog resora. Šteta bi vjerojatno bila puno manja.

 

 

 

Naravno, situacija je potpuno ista u svim ostalim statističkim kategorijama u građevinarstvu. Gdje je Anka Mrak Taritaš prošla, trava više nije rasla. S više od 15,5 milijardi kuna vrijednosti izvršenih radova u 2010. godini, Mrak Taritaš je u 2013. godini navedeno srozala na manje od 13,4 milijardi, u 2014. na rekordno niskih 12,5 milijardi i 2015. ponovo na 13,4 milijardi kuna, ostvarivši u sve tri godine svog mandata rekordno niske rezultate. Ovdje valja uočiti da ogroman pad građevinske aktivnosti i broja zaposlenih nije slijedio nešto manji pad vrijednosti radova. Odnosno, Anka Mrak Taritaš je drastično srezala produktivnost u svom sektoru.

 

 

 

Jednu od prvih stvari koje je Mrak Taritaš napravila u svom mandatu bilo je razdvajanje jedinstvenog zakona o prostornom uređenju i gradnji na dva zakona. Posljedice su bile vidljive odmah, kao i u cijelom njenom mandatu. Izazvan je kaos koji je potrajao pune tri godine. Broj izdanih dozvola u njenom mandatu bio je i više nego mizeran u odnosu na prethodno razdoblje, kao i na razdoblje nakon nje. Anka Mrak Taritaš je punu nesposobnost u ovoj kategoriji pokazala u posljednjoj godini, kada je izdano manje od 6,5 tisuća dozvola, što je apsolutni negativni rekord.

 

 

 

Broj zgrada za koje su izdane građevinske dozvole odgovara broju izdanih dozvola. Ponovo negativni rekordi, i ponovo u sve tri godine njenog mandata. U njenom mandatu je praktično zamrla sva građevinska aktivnost i to se vidi toliko zorno da ne može biti zornije. Naravno, najgora je opet bila zadnja godina u kojoj se Anka Mrak Taritaš toliko uhodala u svoj posao da je u toj godini zabilježeno gotovo dvostuko manje zgrada za koje su izdane dozvole u odnosu na 2010. godinu.

 

 

Potpuno ista stvar je i sa stanovima za koje su izdane građevinske dozvole. Identičan trend, identični negativni rekordi, pad od gotovo 50% u odnosu na prethodno razdoblje, praktična smrt cijelog sektora stanogradnje, sve pod budnim okom Kukuriku vlade, HNS-a i osobno ministrice Mrak Taritaš.

Anka Mrak Taritaš je hodajuća politička trategija, definitivno najgora ministrica graditeljstva ikada, možda i najgora ministrica svih vremena, i to nitko ne može osporiti ni mrvicu. No, ono što je još 10 puta tragičnije je to da niti jedan jedini medij nije nikada objavio ove podatke koji su javno dostupni, jednostavni za pregled i analizu i nalaze se na dva klika mišem od svakog novinara u Hrvatskoj. I toliko su porazni da nije normalno da su u suštini nepoznati široj javnosti. Umjesto istine, dobili smo glorifikaciju dotične, etitetiranje iste kao ‘najpopularnije ministrice’, kontinuiranu medijsku propagandu i davanje pažnje istoj, da bi gospođa na kraju završila na listi najpopularnijih političara u RH, te kao jedan od favorita u utrci za gradonačelnika Zagreba. Što je jasan dokaz da mediji u Hrvatskoj ciljano rade protiv Hrvatske i imaju interes uništavati istu.

 

Pero/ Dragovoljac.com/http://www.dragovoljac.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)