Daran Bašić: Bakić , “robotići”, stem ili prijevara …!?

Vrijeme:3 min, 46 sec

 

Da ponovimo gradivo od prije mjesec dana.

STEM nije samo robotika, pogotovo ne ako je osnovna nakana zaradit od Državnog proračuna. Ovaj portal je to pokušao već približiti  čitateljima

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/02/21/kulturni-faul-lupi-petama-reci-stem-i-dovidenja-hrvatskoj/

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/01/26/samo-robotici-ili-ipak-nesto-drugo/

Priča o ROBOTIMA, nije Bakićeva izmišljotina. Bakić je ideju pokupio u Velikoj Britaniji i u cijeloj priči možda i našao   način da jako dobro zaradi. I dok je tekla kampanja i dok su se dolari spuštali na račun udruge IRIM Bakić je bio među 10 najuspješnijih trgovatelja dionicama na zagrebačkoj burzi.

No, pustimo STEM i robote po strani i pozabavimo se Velikim Bakićem.

„Poduzetnik godine“, „Croatia Makers“, „Business Angel“, STEM MAG!!!

Zašto je jednom tako moćnom čovjeku, velikom poduzetniku, ekonomskom magu, bilo potrebno cijelu priču oko STEM-a i robotike gurati kao UDRUGA, jer IRID jest udruga upisana u Registar udruga RH, pod registarskim brojem 21011325. Zanimljivost Bakićeve udruge jest i u činjenici da je to jedna od udruga osnovana 2014 godine, koja već ima usklađeni Statut sa novim Zakonom o udrugama, dok oni koji uistinu rade strpljivo čekaju i umjesto Statuta udruge prilažu Potvrdu da je novi Statut predan na usklađivanje. Zanimljivo je i da je Bakićeva udruga sa 15.000 kuna u 2014, skočila na 220.000 kuna u 2015 godini

https://banovac.mfin.hr/rnoprt/FinancijskoIzvjesce.aspx?id=46449 .

Ne bi ovo bilo čudno da se ne radi o čovjeku koji se proklamira kao veliki poduzetnik, što u neku ruku i jest.

Prošle godine Zagreb je svjedočio velikoj konferenciji o asistivnoj tehnologiji. Organizator je bila tvrtka e-Glas iz Rijeke, no malo tko zna nekoliko sitnica.

Projekt TVRTKE e-Glas započeo je kao rad studenata Tehničkog fakulteta u Rijeci. Studenti su u suradnji s profesorima osmislili komunikator za neverbalne osobe s invaliditetom. Konferencija kao takva u svojim materijalima imala je samo dokumentaciju vezanu za CIJENE komunikatora i nikakav dodatni materijal o onima koji su radili ili još uvijek rade na njemu. U kojem trenutku Miroslav Vrankić preuzima studentski projekt i postaje apsolutni vlasnik komunikatora do danas nikome nije jasno.

Još manje je jasno, da dva velika fakulteta Tehnički fakultet u Rijeci i Edukacijsko rehabilitacijski fakultet u Zagrebu (doduše i ovaj fakultet ima svoju udrugu IDEM pa čak i Učilište; nisam siguran je li ovo sukob interesa op.a.), nisu našli interes da ovaj asistivni element prijave Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, kako bi bio dostupan što većem broju invalida. Komunikator je dostupan SAMO NEKIMA, bolje rečeno onima koji su na svojim računima imali novac naznačen u konferencijskoj fascikli. 

I sad slijedi pitanje- Gdje je tu Bakić?

U prosincu 2016., dakle par mjeseci nakon konferencije, Bakić njuši lovu i ulazi u vlasničku strukturu eGlasa. Očito su se poduzetnici Vrankić i Bakić prepoznali, nebitne su osobe s invaliditetom, bitno je zaradit.

I o jednom i o drugom možete slušati samo hvalospjeve…tko je što poklonio i koliko je human bio. Nit jedan od njih nije human već razmišljaju samo o jednoj stvari a to je novac.

Bakić sa svoje 44 tvrtke može komunicirati jedino na razini- Dobar dan, kako ste.

Na STEM području rade profesori na PMF-u, FER-u, FSB-u, Medicini, Farmaciji, Građevini, Arhitekturi, itd. Nemojmo ih staviti pod noge arogantnom medijskom buleru koji ima dovoljno novca da kupi bilo kojeg novinara, da sa cijelim Hrvatskim školstvom pobriše pod.

Je li bi Bakić i Vrankić možda  morali bi biti pod istragom DORH-a a  ne biti dizani u zvijezde, jer to možda i  ne zaslužuju, nit svojim djelima a niti svojim ponašanjem.

Najgore u cijeloj priči je činjenica da su možda i nadležna ministarstva upala u zamku ove dvojice ” mejnstrim’ junaka” i besprijekorno platila nešto što se možda  platit nije ni trebalo. S pravom je Ministarstvo znanosti odbilo financirati Bakićev projekt, ali nije jasna pozadina oslobađanja od PDV-a privatnog poduzetnika koji ima 44 tvrtke (pardon 38, 6 je brisano iz registra.)

O oslobađanju od PDV-a možete pročitati ovdje:

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/02/16/d-basic-uz-vijest-da-je-vlada-pokrila-pdv-za-nabavku-bbc-microbit-ova/

Sve medalje i nagrade našim učenicima, sav rad nastavnika, inžinjera i profesora u matematici, fizici, kemiji, biologiji i računalstvu ,  neusporedivo više vrijede nego li tisuće počesto  NAPAMET pospojenih robota za koje je Bakić okrenuo paru, kao što se komunikator Stephena  Hawking-a ne može mjeriti sa cijenama koje Vrankić nudi osobama s invaliditetom u ovoj zemlji.

Daran Bašić /Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Daran Bašić: Bakić , “robotići”, stem ili prijevara …!?

  1. bravo, bilo je vrijeme da se o tom Bakiću konačno piše onako kao što jest, njega zanima samo i jedino novac i zarada. Gadarija je da on svoju pohlepu za novcem umotava u nekakve humanitarne projekte. Lik je običan ovisnik o mešetarenju na burzi. Za hrvatsko školstvo on je bezvrijedna jedinka i bezobrazan parazit.

Odgovori