J . Jović : Revolucija pojela profesora

Vrijeme:1 min, 55 sec

 

Politički razlozi u slučaju profesora Ježića

Eruditi enciklopedijskih i rijetkih znanja u eri korisnog fahidiotizma sve su rjeđa pojava u Mislav Jezic2znanstvenom, sveučilišnom i uopće javnom životu. Jedan od takvih svakako je prof. dr.Mis lav Ježić, akademik, indolog, filozof, lingvist, filolog, dobitnik niza nagrada i priznanja diljem svijeta, od kojih i one u Indiji za proučavanje sanskrtske književnosti, predavač na sveučilištima u Bonnu, Delhiju i Harvardu, pokretač studija turkologije, hungarologije, judaistike, romistike i japanologije, autor brojnih knjiga i članaka. I moglo bi se tako dugo nabrajati.

Ideološki motiv

Eto, spram čovjeka s takvom biografijom Vijeće Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu nema naročitog respekta. Početkom godine nije mu, budući da je navršio šezdeset pet godina, produljilo radni odnos do sedamdesete godine FFZGživota, iako je ispunio svih sedam propisanih uvjeta za produljenje rada i iako to predstavlja presedan u cjelokupnoj praksi Sveučilišta, zbog čega je skupina sveučilišnih nastavnika, odnosno „inicijativni krug za obranu dostojanstva akademskog života“ pokrenula potpisivanje peticije ne bi li se ta odluka Vijeća promijenila.

Razlozi zbog kojih je Fakultet prekinuo radni odnos s Mislavom Ježićem, za kojega i nemaju odgovarajuću zamjenu, očito ne mogu biti ni nastavni ni znanstveni. Oni mogu biti samo politički, kao što je u nas nažalost sve, apsolutno sve od politike do kulture i znanosti obojeno ideološkim motivima i klanovskim vezama. Svugdje postoje samo naši i vaši, mi ili oni.

Ježićev grijeh

Ježićev neoprostivi grijeh datira od onoga trenutka kad je stao u obranu Vlatka Previšića, bivšega dekana Filozofskog Crnofakulteta protiv kojega je pokrenuta studentska plenumaška revolucija, predvođena nastavnicima lijeve orijentacije i još poduprta tipovima iz nevladinih organizacija.

Revolucionari su skinuli dekana, a ne mire se ni s njegovim v. d. nasljednikom Željkom Holjevcem, inače profesorom nacionalne hrvatske povijesti. Uspjeli su osigurati većinu u Fakultetskom vijeću koje sada djeluje kao revolucionarni komitet koji nema milosti prema onima koji nisu na liniji i čija je prva žrtva Mislav Ježić.

Revolucija je ovaj put pojela jednog profesora. A sve je krenulo od onog trenutka kad se dekan Previšić usudio potpisati ugovor s Hrvatskim bogoslovnim fakultetom, po kojemu bi i studenti tog fakulteta mogli upisati jedan predmet na filozofiji. A to je pak za ogorčene borce protiv nacionalizma, klerikalizma, homofobije, ksenofobije i svih drugih izama i fobija bilo nepodnošljivo.

 

Josip Jović/Hrvatski tjednik/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)