Bruna Esih : Kandidirat ću se za gradonačelnicu Zagreba!

Vrijeme:3 min, 0 sec

 

Očekujem podršku HDZ-ovih birača, na raspolaganju sam svom gradu i onima koji će u meni prepoznati autentičnog predstavnika građanskih, nacionalnih, političkih, moralnih i svjetonazorskih načela koja i sami slijede, osjećaju i žele ih živjeti”, rekla je svom prvom velikom predizbornom intervjuu Bruna Esih.

Bliska suradnica i prijateljica Zlatka Hasanbegovića, koja je na prošlim parlamentarnim izborima ušla u Sabor s liste HDZ-a osvojivši u zagrebačkoj I. izbornoj jedinici 10.471 glas, time je potvrdila višemjesečna nagađanja da će u zagrebačku utrku sa svojom nezavisnom listom.

Na upit o tome je li svoje planove objelodanila HDZ-u i premijeru Plenkoviću obzirom na to da je članica HDZ-ovog kluba u Saboru, Esih odgovara:

“Nije bilo nikakvih razgovora kojima se moglo utjecati na moju odluku, a još manje bilo kakvih pregovora”, kaže  Bruna Esih. “To što je HDZ kandidirao Dragu Prgometa nimalo ne mijenja moje planove .

HDZ za Zagreb nema jasnu strategiju te nema pobjedničko rješenje, a, sudeći po odabiru kandidata, i ne želi ga imati. To otvorenim ostavlja tek daljnju trgovinu s Milanom Bandićem u slučaju njegove pobjede, ili s drugim jakim kandidatima – a u stvarnosti Bandićevim satelitima i partnerima – u slučaju njihove pobjede.”

Na pitanje hoće li njezina kandidatura više štetiti Milanu Bandiću ili HDZ-u Bruna Esih odgovara:

“Moja kandidatura šteti političkim procesima, pa i u HDZ-u, koji su doveli do toga da je Bandić svih 16 godina uspješno privatizirao grad, neracionalno upravljajući njegovim resursima u obilatu korist svih onih koji su mu, zauzvrat, na različite načine opraštali nevjerojatan niz afera.”

Na upit o tome očekuje li da će je njezin prijatelj Zlatko Hasanbegović javno poduprijeti bez obzira na to što je član Predsjedništva HDZ-a Esih ističe:

“Gospodin Hasanbegović i ja godinama smo suradnici i bliski prijatelji. Vode nas podudarni životni i politički impulsi, dijelimo svjetonazor i političku viziju.

U tom smislu jedno drugome uvijek smo bili podrška. On je osoba s velikom podrškom autentičnoga HDZ-ova biračkog tijela. Ako su, dakle, vrijednost njegovih stavova i djelovanja prepoznali birači, vjerujem da je istoga svjestan i HDZ.”

Bruna Esih procjenjuje da na svibanjskim izborima i ona kao kandidatkinja za gradonačelnicu i njezina nezavisna lista imaju velike šanse.

“Uvjereni smo u izvrsne rezultate te u ulazak u drugi krug, gdje će se svakako otvoriti mogućnost i da postanem gradonačelnica. I ono što bi bilo manje od toga smatrala bih pobjedom, prvenstveno moralnom, jer je moj stav: pet minuta u srcu naroda vrijedi više nego sto godina uz postojeću političku elitu!”

U intervjuu Bruna Esih govori i o promjeni imena Trga maršala Tita; o tome što joj smeta u današnjem HDZ-u i zašto smatra da će dobar dio njegovih birača dati glas njoj; što misli o upozorenjima da svojom kandidaturom slabi izborne šanse desnice i ide na ruku Anki Mrak-Taritaš i ljevici što nimalo nije isključivo jer su teoretski veće šanse da Esihova “odlomi” dio glasova Prgometu i HDZ-u nego glasovima koji dolaze iz lijevog i liberalnog dijela biračkog korpusa u Zagrebu.

Kome i u čijem interesu je ponovno “razvodnjavanje” na desnom spektru, no vidljivo je da ova kandidatura zakonima matematike pojačava prednosti Anki Mrak Taritaš, Sandri Švaljek i Milanu Bandiću.

10 tisuća preferencijskih glasova koje je Esih osvojila na parlamentarnim izborima nisu zanemariva brojka koju treba podcijeniti, ali su nedostatni za preuzimanje Zagreba pa čak i ozbiljnije participiranje u gradskoj skupštini.

Inače, lokalni izbori u Hrvatskoj su svojevrsni pokazatelj odmjeravanja snaga i provjere koliko je tko težak na nacionalnoj razini. Hoće li uspjeti nova lica s desnog političkog spektra, ostaje za vidjeti.

 

I.C., Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/Hrvatsko nebo

2 thoughts on “Bruna Esih : Kandidirat ću se za gradonačelnicu Zagreba!

Odgovori