Hrvatica iz Australije otkriva tajnu svog uspjeha : Bilo je potrebno samo deset posto talenta i obrazovanja

Vrijeme:2 min, 21 sec

 

 Godine 1986. bila je prva i jedina žena koja je imenovana dirigentom Australske opere (Opera Australia). Uspjela je ući u svijet u kojem su oduvijek dominirali muškarci

Simone Young, australska dirigentica koja je penjući se na pozornice najvećih opernih kuća i koncertnih dvorana stekla slavu po cijelome svijetu, rođena je 1961. u Sydneyu.

Njezin otac bio je Irac, inače učitelj, koji je u kasnijoj dobi završio pravo, a majka Hrvatica, koja je radila kao krojačica.

Simone se sjeća kako je davne 1960. godine majka muku mučila s engleskim jezikom. Zanimljivo je da se njezin otac istodobno odlučio dati na učenje hrvatskoga jezika na jednom od večernjih tečajeva u Sydneyu.

Također se sjeća kako je još kao djevojčica prebirala po starom glasoviru u kući svojih roditelja.

Kao nedvojbeno talentiranu, majka i otac su je podržali kada je poželjela studirati na Konzervatoriju u Sydneyu, gdje je učila glasovir i dirigiranje.

Nakon studija, 1983., neko je vrijeme radila kao korepetitorica u Sydneyskoj operi, u vrijeme kad su tamo djelovali neki od najvećih svjetskih dirigenata – Charles Mackerras, Richard Bonynge, Carlo Felice Cillario i Stuart Challender.

Ipak, Young smatra da su četiri godine koje je provela kao asistentica Danielu Barenboimu, koji je u to vrijeme dirigirao Berlinskom državnom operom, bile presudne za njezinu karijeru. 

Vrijedno je spomenuti i da je 1986. proglašena “Mladom Australkom godine”.

Simone je počela graditi karijeru u Sydneyskoj operi. Godine 1986. bila je prva i jedina žena koja je imenovana dirigentom Australske opere (Opera Australia). Uspjela je ući u svijet u kojem su oduvijek dominirali muškarci.

Da bi se izborila za mjesto koje joj je pripadalo, prema njezinim riječima, bilo joj je potrebno deset posto talenta i obrazovanja te 20 posto znoja. 

Od 1998. do 2002. godine Young je djelovala kao glavni dirigent Bergenske filharmonije u Njemačkoj. Za to vrijeme također je dirigirala i orkestrom Hamburške opere, čiji je tad bila direktor.

Od 2001. do 2003. nastupala je kao glavni dirigent Sydneyske opere, a zatim je bila dirigent ili gostujući dirigent u najvećim opernim kućama i najpoznatijim koncertnim dvoranama diljem svijeta.

Bitno je spomenuti da je Simone Young prva žena koja je dirigirala i orkestrom Bečke opere, a orkestrom Metropolitanske opere ravnala je kad je bila u petom mjesecu trudnoće.

Samo mjesec dana prije nego što joj se rodila kćer 1997. godine, dirigirala je orkestrom Bečke državne opere. 

Daniel Barenboim ocijenio je njezin stil dirigiranja posve aseksualnim, dakle nije čvrst na muški način i maskuliziran, ali ni feminiziran, što u svijetu dirigenata ne prolazi.

Young je poznata po inzistiranju na kvaliteti izvođenja i na egzekuciji detalja, no to ju je stajalo položaja glavnog dirigenta Sydneyske opere 2003.

Na kraju valja spomenuti da je ova Australka hrvatskih korijena ravnala i Zagrebačkom filharmonijom na otvaranju Dubrovačkih ljetnih igara 2000. godine.

 

Vladimir Jakopanec/MojaHrvatska.vecernji.hr/http://mojahrvatska.vecernji.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori