POLITIČKA PREŠETAVANJA KANDIDATA ZA ZAGREBAČKOG GRADONAČELNIKA – KOLIKO SU STRANAKA PROMIJENILI PRIJE UTRKE ZA ZAGREB?

Vrijeme:4 min, 51 sec

 

Milan Bandić, Sandra Švaljek, Drago Prgomet, Anka Mrak Taritaš, Ivan Pernar, Davor Bernardić – kandidati su za zagrebačkog gradonačelnika. Provjerili smo njihove prijašnje političke angažmane te stranačku pripadnost. Većina ih je do sada promjenila najmanje dvije stranke, a svojim najnovijim kandidaturama uspješno potvrđuju kako je moguće mijenjati kapute i zadržati se u političkom vrhu

MILAN BANDIĆ – OD KOMUNISTIČKE PARTIJE DO STRANKE RADA I SOLIDARNOSTI

Milan Bandić, dosada nepobjediv na izborima za zagrebačkog gradonačelnika, političku je karijeru počeo graditi u Savezu komunista. Na općini Pešćenica radio je kao politički radnik, piše u njegovoj biografiji, bez podataka o tome što točno taj posao obuhvaća. Kako komunisti postaju SDP, tako i Bandić prelazi u novu/staru stranku, u kojoj je dogurao do predsjednika zagrebačke organizacije.
Iako su mu ambicije bile veće, Račan ga nije volio. Zahvaljujući SDP-u postaje zagrebački gradonačelnik no ubrzo silazi s funkcije zbog skandala kojeg je izazvao sa saobraćajnom nesrećom s koje je pobjegao. Da tragedija bude veća, policajcu na zadatku namjestio je i otkaz, i time pokazao da iza njega stoje strukture mnogo jače od partije i tadašnje Račanove vlade. Ljubav sa SDP-om prestaje 2010. godine kada se kandidira za predsjednika države, a od SDP-ovog kandidata Ive Josipovića izgubio je u drugom krugu izbora.
Kao neovisni kandidat ponovno dobiva izbore za gradonačelnika a potom osniva stranku Milan Bandić 365 – stranka rada i solidarnosti.
S njom ide i na ove izbore, itekako oslabljen brojnim aferama i uhićenjima. Tako je kao jednu od posljednjih slamki spasa izvukao manjinske predstavnike u Zagrebu kojima je namijenio šest mjesta u skupštini. Iako srpska, bošnjačka i albanska manjina čine manje od 4 posto stanovnika metropole, Bandić namjerava izmjenama Statuta domoći se njihovih ruku kako bi osvojio izbore. Hoće li mu to uspjeti vidjet ćemo na idućoj sjednici Skupštine, ispred koje je najavljen i veliki prosvjed građana Zagreba protiv te odluke.

SANDRA ŠVALJEK – OD KOSORICE, BANDIĆA PA DO HSLS-A

Nekadašnja prva žena Zagreba na to je mjesto došla 2014. godine, nakon spektakularnog uhićenja zagrebačkog gradonačelnika. Kao voditeljca Ekonomskoga instituta, Sandra Švaljek pokazivala je i političke ambicije još u mandatu Jadranke Kosor, koja ju je u Vladi HDZ-a postavila za osobnu savjetnicu za gospodarstvo. Bliskost s HDZ-om počinje još za vrijeme Ive Sanadera, zahvaljujući kojem postaje predsjednica Ekonomskog vijeća. Nagli politički zaokret događa se 2013. godine kada se Švaljek kandidira na lokalnim izborima na listi Milana Bandića. Suradnja s Bandićem prekida se odmah nakon njegova izlaska iz Remetinca, kao odmazda za pokušaj smjene nekih pročelnika odanih upravo Bandiću. Nakon smjene daje ostavku na mjesto zamjenice gradonačelnika i vraća se na Ekonomski institut, a prošle godine objavila je kandidaturu za gradonačelnicu. Prvo kao nezavisna, a potom kao HSLS-ova kandidatkinja za Zagreb, uz pomoć koje Darinko Kosor namjerava ponovno zavladati zagrebačkom Skupštinom.

DRAGO PRGOMET – HDZ ,MOST,HRID,HDZ

Najsiromašnija biografija ona je HDZ-ovog kandidata za zagrebačkog gradonačelnika Drage Prgometa. Osim HDZ-a, Prgomet nije zabilježio nikakva politička prešetavanja do trenutka kada zbog neslaganja s politikom Tomislava Karamarka daje ostavku na mjesto zamjenika predsjednika stranke.U rujnu 2015. pristupio je Mostu nezavisnih lista  i ulazi u Nacionalno vijeće MOST-a  iz kojega je izbačen zbog sastanka sa Zoranom Milanovićem Drago Prgomet osnovao je 23. studenoga 2015. političku stranku HRID koja je dotad djelovala kao udruga. Osnivačka skupština bila je u Hrvatskom novinarskom društvu. Na osnivanje su stigle i dvije saborske zastupnice iz Prve izborne jedinice u kojoj je izabran i Prgomet, Gordana Rusak i Irena Petrijevčanin Vuksanović. U HDZ se vraća nakon pobjede Andreja Plenkovića prvo na stranačkim a potom na parlamentarnim izborima.Na sjednici Visokog suda časti HDZ-a 1. rujna 2016. donesena je odluka o povratku Milana Kujundžića i aktualnog predsjednika stranke HRID Drage Prgometa u stranku. Predsjedništvo stranke i gradski odbor zagrebačkog HDZ-a odlučio je Prgometa kandidirati kao svog kandidata u utrci za Zagreb.

ANKA MRAK TARITAŠ – OD HDZ-OVE NAČELNICE U MINISTARSTVU DO HNS-OVE KANDIDATKINJE

Profesionalni početak Anke Mrak Taritaš počinje u jugoslavenskom Komitetu za urbanizam i graditeljstvo, a nakon toga prelazi u Ministarstvo graditeljstva. Održala se u samom vrhu ministarstva dugi niz godina, a preživjela je mnogo ministara, većinom HDZ-ovaca. Upravo zahvaljujući Marini Matulović Dropulić iz ministarstva odlazi na mjesto pročelnice Gradskog zavoda za planiranje razvoja grada Zagreba. U ministarstvo se vraća 2012. godine kao zamjenica Radimiru Čačiću, a kada on odlazi u zatvor zbog saobraćajne nesreće koju je skrivio u Mađarskoj, preuzima ministarsku poziciju. Iako je uvijek bila bliska HNS-u, nikada nije bila članica političke stranke sve do kandidature za zagrebačku gradonačelnicu. Politički protivnici zamjeraju joj pozamašnu imovinsku karticu u kojoj se nalaze četiri nekretnine u Zagrebu te kuća u Malinskoj na otoku Krku kupljena za 700 tisuća eura.

IVAN PERNAR – OD HDZ-A, ŽIVOG ZIDA DO ABECEDE DEMOKRACIJE

Nekadašnji aktivist Zelene akcije, političku karijeru počeo je graditi u HDZ-u. Prve demonstracije organizirao je u Zagrebu s namjerom da smijeni Jadranku Kosor s mjesta predsjednice Vlade. Nakon neuspjeha u obje stranke osniva Živi zid, koji se u početku borio protiv deložacija nelegalno ovršenih hrvatskih građana. Nakon što je javnost upoznata s izbornim makinacijama u Živom zidu, vodstvo ga miče iz prvog plana, no uspjeva osvojiti saborski mandat kao posljednji na listi stranke u šestoj izbornoj jedinici. No izdaju nekadašnjih kolega pamti pa se s ulaskom u Sabor učlanjuje u javnosti do tada nepoznatu političku stranku Abeceda demokracije. Stranka si je, zahvaljujući Pernaru, osigurala pozamašne financijske dotacije od države, a prva uplata u visini 65 tisuća kuna stigla im je krajem prošle godine. Kandidaturu za gradonačelnika Zagreba objavio je prošli mjesec s ciljem da umanji broj birača koji će glasati za Anku Mrak Taritaš. Čiji će točno biti kandidat, Živoga zida, Abecede demokracije ili neovisni – još nije poznato. Pernar je medijima potvrdio kako će podršku u drugom krugu dati Sandri Švaljek, neovisnoj kandidatkinji, čiju je kandidaturu podržao i HSLS.

Daran Bašić/Hrvatsko nebo

Odgovori