RATNI ZLOČINI Suđenje Mahmuljinu: Od mudžahedina nismo tražili dokumente niti smo im znali pravi identitet

Vrijeme:1 min, 27 sec

 

Na suđenju Sakibu Mahmuljinu za zločin počinjen na području Vozuće (općina Zavidovići), svjedok Državnog tužiteljstva je kazao da su strane borce u BiH ubacile strane obavještajne službe preko međunarodno akreditiranih snaga.

Trećeg dana svjedočenja, Ekrem Alihodžić je kazao kako su strani borci u BiH došli preko Hrvatske. Kao bivši načelnik službe vojne sigurnosti u Trećem korpusu Armije BiH (ABiH) tvrdi da je bilo nemoguće pratiti točne informacije o stranim borcima, uključujući i njihov identitet.

“Ponašanje tih ljudi je utjecalo i remetilo tradiciju našeg domaćeg stanovništva”, dodao je svjedok.

Na upit jesu li su strani državljani predstavljali sigurnosni rizik, Alihodžić je odgovorio da su tako sagledavani, prenosi Detektor.ba.

Svjedok je kazao kako nikad nisu došli do dokumenata stranih državljana, naglasivši kako ih nisu ni tražili. Dodao je kako ne zna ni kome su se javljali dolaskom u Zenicu.

Alihodžić je potvrdio navode optuženog Sakiba Mahmuljina kako bi se, u slučaju da je ABiH ušla u konfrontaciju sa Odredom El-Mudžahidin, oni ponašali prema njima kao da su neprijateljska sila.

Mahmuljin, zapovjednik Trećeg korpusa ABiH, optužen je jer nije spriječio ubojstva i nečovječna postupanja pripadnika Odreda “El-Mudžahidin” na području Vozuće i Zavidovića.

Svjedok je naveo da je zapovjednik bio zainteresiran da sve postrojbe funkcioniraju u sistemu rukovođenja i zapovijedanja, ali i da je bilo zadržavanja informacija na nižim razinama.

Na upit je li zapovjednik Divizije ili korpusa trebao poduzeti radnje kada Vojna policija zarobi grupu zarobljenika i pod prijetnjom oružjem ih preuzme El-Mudžahidin, svjedok je odgovorio da je zapovjednik Divizije trebao poduzeti mjere isti dan kada je saznao.

Potvrdio je da je zapovjednik  Divizije imao instrumente da djeluje na terenu.

Nastavak suđenja zakazan je za 5. travnja.

Dnevnik.ba/http://www.dnevnik.ba/vijesti/HercegBosna-Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)