Damir Pešorda: Ususret proljeću

Vrijeme:3 min, 3 sec

 

Po istraživanju agencije IPSOS, piše Jutarnji list, većina se hrvatskih građana negativno odnosi prema jugoslavenstvu. Tek 2, 8% anketiranih još uvijek se osjeća Jugoslavenima. Što god to značilo. Ipak, 29, 1% njih priznaje da su se osjećali Jugoslavenima za vrijeme Jugoslavije.

To pak znači da je trideset dva posto hrvatskih građana kolebljivo glede svog hrvatstva ili su deklarirani Jugoslaveni. Zanimljivo je da je istraživanje obuhvatilo zemlje nastale raspadom Jugoslavije, ali bez Slovenije. Tko to i zašto provjerava raspoloženje stanovništva? Možda za neki novi eksperiment u ”laboratoriju Balkan”?

U Zagrebu se već uočava predizborna groznica, a HDZ i SDP još nemaju svoje kandidate. SDP će, gotovo sigurno, podržati Anku Mrak Taritaš , zapelo je samo oko fotelja, dok se u HDZ-u još premišljaju. I pribojavaju! Jer se šuška da bi se Bruna Esih mogla kandidirati kao nezavisna. Vrlo je ambiciozno u predizbornu trku krenula Anka Mrak Taritaš, a i mediji joj daju veliku podršku. U velikom intervjuu za Jutarnji list, želeći se valjda dopasti Zagrepčanima, kaže: ”Nogomet je dio moje obitelji, oba sina su rođenjem postali članovi BBB-a, muž navija, a kad govori o Dinamu, taj mu je klub na prvom mjestu, djeca na drugom, pa tek onda ja.” Ne bi bilo pristojno reći zašto, ali nekako joj vjerujem.

I Most se u sklopu predizbornog umiljavanja dohvatio nogometa. Oni se žele dopasti navijačima Hajduka, pa traže kolektivnu ostavku HNS-a. Zbog toga što je na utakmici u Vinkovcima Dinamu dosuđen nepostojeći jedanaesterac. Još se dobro sjećamo kako su Božo i njegovi ultimativno tražili Karamarkovu ostavku zbog toga što je natuknuo da bismo arbitražu s Madžarima oko Ine mogli izgubiti. Tada je Božo tvrdio da ćemo  arbitražu dobiti, a da je Karamarko kriminalac. Arbitražu smo izgubili, a Petrov se pred Karamarkovom tužbom skrio iza saborskog imuniteta. Zato: kad god Božo i Bulj traže nečiju ostavku, treba biti oprezan.

Uostalom, što god mislili o gospodi iz HNS-a, ne možemo zanijekati da je hrvatski nogomet jedna od rijetkih kvalitetnih stvari u ovoj zemlji. Nikad mi nije bila jasna ta želja da se uništi nešto što dobro funkcionira. Znam, svi rušitelji HNS-a tvrde da to čine zbog dobra hrvatskog nogometa. Međutim, ja sam skeptičan. I Srbi su se, rušeći Dubrovnik, kleli da će izgradi novi još stariji. Srećom, nisu došli u priliku da svoje obećanje pokušaju ostvariti. Nadam se da neće ni oni što periodično jurišaju na hrvatski nogomet. Crtaju svastike po terenu, bacaju dimne bombe, smjenjuju HNS itd.

State Department u svom izvješću o stanju ljudskih prava u Hrvatskoj za 2016. utvrđuje da su ” socijalna diskriminacija, nasilje prema pripadnicima etničkih manjina, ženama i djeci te korupcija najveći problemi u kršenju ljudskih prava u Hrvatskoj.” Ne kažem da je stanje u Hrvatskoj, glede ljudskih prava i općenito, sjajno, ali, izuzmemo li korupciju, kladim se da sve u ovom izvještaju navedeno u većoj mjeri vrijedi za Ameriku nego za Hrvatsku. No, State Department je taj koji ocjenjuje, a ljudska prava samo su poluga za provođenje američkih interesa.   Zanimljivo će biti pratiti hoće li se Trumpovim dolaskom na čelo Sjedinjenih Američkih Država išta promijeniti u tom pogledu.

Ustavni sud je konačno donio odluku o ustavnosti važećeg Zakona o pobačaju. Laicima odluka sudaca zvuči prilično nekonzistentna. S jedne strane priznaje se da život počinje začećem te da ”nerođeno biće” ima pravo na zaštitu, no od toga je prava jače pravo žene na raspolaganje vlastitim tijelom. I to do desetog tjedna trudnoće, a poslije toga ne. Bilo kako bilo, zima izgleda konačno odlazi, a stiže nam proljeće. U kaosu koji nas okružuje periodično izmjenjivanje godišnjih doba ulijeva stanovitu sigurnost, mir.

 

Damir Pešorda /HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)