Dr . Josip Stjepandić : Pismo gosp. Ivanu Zvonimiru Čičku u povodu njegova intervjua Večernjem listu

Vrijeme:2 min, 1 sec

 

 

 Štovani gospodine Čičak,

Dok ste bili progonjeni u bivšoj državi, bili ste nama mladima simbol hrvatskog otpora.

Nakon hrvatskog osamostaljenja Vaša se slika mijenjala. Na trenutke je izgledalo kao da ste promijenili stranu, te da skupa sa soroščadi pokušavate rušiti hrvatsku državu.

Htio bih se kratko osvrnuti na Vaš nedavni intervju Večernjem listu, u kojem ste rekli sljedeće:

„…Ja to ispisivanje pozdrava “za dom spremni” doživljavam najobičnijom provokacijom jer nema povijesnog uporišta da je postojao prije Pavelića. To je isto kao i “zieg heil”…”

U ove dvije rečenice iznijeli ste Više besmislica, na koje moram reagirati.

U knjizi „Dva pisma koja su skinula maske“ akademika Josipa Pečarića gospođa Eva Kirchmayer-Bilić na stranicama 44-58 navela je različite izvedenice krilatice “Za dom spremni”, koje su se koristile kroz povijest, puno prije Pavelića.

Pozdrav koji su u Domovinskome ratu koristile elitne postrojbe hrvatske vojske poput 9. Bojne HOS-a nikako ne može biti provokacija, osim za četnike i jugokomuniste. Što je taj pozdrav npr. značio braniteljima Dubrovnika, može Vam posvjedočiti don Miljenko Babaić, župnik stonski.

Hrvatska je koliko znam integralna država, te nema područja, gdje bi domoljublje bilo zabranjeno. Pozornom čitatelju aktualnih tiskovina nije moglo izmaći da o zbivanju u Jasenovcu za vrijeme Drugog svjetskog rata postoji i drugo mišljenje.

“Heimatverbunden” (a ne kako vi pogrješno tvrdite “Sieg Heil”) je njemački ekvivalent od „Za dom spremni“. Odgovarajuće krilatice nalazimo u mnogim drugim jezicima npr.

kineski Liam shi 恋家
portugalski ligado à terra natal
španjolski apegado a su patria
švedski ta i för kung och fosterland
japanski furusato ふるさと、

Nejasno mi je zašto se Vi kao predsjednik hrvatske podružnice međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava niste kod svojih kolega informirali o najboljoj svjetskoj praksi, u koju spada i ovaj pozdrav, koji između ostalih koristi 1,5 milijarde Kineza.

U Njemačkoj komunalna poduzeća prave reklamu za svoje usluge koristeći krilaticu “Mi smo za dom spremni”, kako pokazuje primjer grada Iserlohna.

 Ako Vašu misiju borca za ljudska prava doista uzimate ozbiljno, onda poučite svoju soroščad činjenicama, te se založite za ljudska prava hrvatskih domoljuba, umjesto da ih iz potpunog neznanja prokazujete kao ovakve ili onakve.

Svrstavanjem uz četnike i jugokomuniste samo biste škodili misiji organizacije na čelu koje stojite. Ukoliko bi hrvatska vlast zabranila takav pozdrav, onda bi prekršila Pristupni ugovor Europskoj uniji, te izazvala tužbu pred Europskim sudom za ljudska prava, na koju je spremna skupina hrvatskih iseljenika.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić/Hrvatsko nebo

One thought on “Dr . Josip Stjepandić : Pismo gosp. Ivanu Zvonimiru Čičku u povodu njegova intervjua Večernjem listu

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)