Koji kotači škripe u truloj državi?

Vrijeme:6 min, 0 sec

Postoji li nadzor?

Prvo pitanje koje se nameće kada se pojavi neka afera je kako je to moguće? Kako je moguće, na primjer, da se godinama isplaćuju dnevnice za ne postojeća putovanja? Zašto to nitko nije otkrio prije?

Može li tajnica bez srednje škole osmisliti paralelni sustav isplate dnevnica? Ovo je općenito pitanje i odnosi se na sve tajnice, a ne na jednu konkretnu. Ovisi od sustava nadzora. Ako nema nadzora sve je moguće. I da osoba bez odgovarajuće škole dobije mjesto tajnice i da isplaćuje sama sebi dnevnice.

Za konkretni slučaj isplata dnevnica za nepostojeća putovanja, afera koja trenutno drma Hrvatsku vladu, sustav nadzora postoji. I u tom konkretnom slučaju zove se Ured za opće poslove Sabora i Vlade. Najodgovornija osoba u tom uredu je ravnatelj. Od 09.07.2012. to 05.07.2016. tu odgovornu dužnost obnašao je Zvonko Matišić. Ravnatelj ne može odraditi sav posao sam pa imenuje svoje zamjenike i pomoćnike. Pa je tako imenovao zamjenicu Tereziju Matić, koja je bila izravno zadužena za nadzor i kontrolu rada Službe za računovodstvo i neposredno je pratila sve putne naloge koji su dolazili.

Može li tajnica Sandra Zeljko, koja ima potvrdu suda da je završila srednju školu za koju neki tvrde da je u najmanju ruku sumnjiva, prevariti Tereziju Matić i dostaviti joj falsificirane dokumente potrebne za isplatu dnevnica na temelju kojih će gđa. Matić odobriti isplatu? Možda za jednu ili dvije dnevnice, zbog onog “tko radi taj i griješi” pa gđa. Matić nije odmah primijetila prevaru.  Ali odobriti isplate na 532 dnevnice za 57 putnih naloga greškom u jednoj godini nije moguće.

Mogli bi pomisliti da gđa. Matić nije svoj posao radila dobro ili čak da ga nije radila nikako. Ako je tako kako je od 05.07.2016. do svoje smjene jučer mogla biti imenovana v.d. ravnateljicom Ureda za opće poslove Sabora i Vlade? Njezini nadređeni su smatrali da svoj posao obavlja dobro pa su je imenovali v.d. ravnateljicom Ureda za opće poslove Sabora i Vlade.

Ključni detalj

U dokumentima istrage koji su procurili u Jutarnji list (a gdje bi drugo), Zvonko Matišić, bivši ravnatelj Ureda za opće poslove Sabora i Vlade, tijekom ispitivanja nije bio potpuno decidiran oko jedne vrlo važne činjenice. Naime, Matišić nije potpuno siguran da je sa Sauchom razgovarao oko ključnoga detalja – kada je pokušao provjeriti valjanost naloga savjetnicima i za siječanj 2016. Matišić je, naime, rekao kako je krajem 2015. zajedno sa svojom zamjenicom Terezijom Matić uočio da iz Sauchina ureda dolazi određeni broj putnih naloga za savjetnike, a neki od njih i za putovanja koja su se trebala odviti u siječnju 2016. Dakle, radi se o razdoblju kada se već formirala Vlada Tihomira Oreškovića. “Smatrali smo da je moguće da su neka od tih putovanja savjetnika dogovorena prije izbora, dakle kada se mislilo da do smjene vlasti uopće neće doći. No, ipak smo odlučili to provjeriti. U prisutnosti Terezije Matić nazvao sam Sauchinu tajnicu Sandru Zeljko i 99,9% sam siguran da me ona spojila sa Sauchom te da sam s njim razgovarao te da mi je on rekao da naloge ne treba stornirati i da savjetnici i dalje putuju.”

Ova tvrdnja, da je postojala komunikacija između šefova dvoje djelatnika koji provode tehnički dio oko odobravanja i isplate dnevnica i da su oba bili upoznati sa činjenicom postojanja nekakvih putnih naloga kod kojih nije sve u redu, skida odgovornost sa tajnica i/ili pomoćnika i/ili zamjenika oko pitanja koji kotači škripe u truloj državi?

Postavlja se pitanje zašto ni jedan od njih nije poduzeo ništa u rasvjetljavanju nepoznanica u vezi sa putnim nalozima za koje su znali da nešto nije u redu? Ili im je sve bilo jasno, pa su pokušali prikriti kriminalne radnje ili ih nije bilo briga kako se državna sredstva troše?

Oba slučaja su opisana člankom 291. Kaznenog zakona RH, NN 125/2011:

(1) Službena ili odgovorna osoba koja iskoristi svoj položaj ili ovlast, prekorači granice svoje ovlasti ili ne obavi dužnost pa time sebi ili drugoj osobi pribavi korist ili drugome prouzroči štetu,

kaznit će se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina.

(2) Ako je kaznenim djelom iz stavka 1. ovoga članka pribavljena znatna imovinska korist ili je prouzročena znatna šteta,

počinitelj će se kazniti kaznom zatvora od jedne do deset godina.

Zanimljiva je pozicija Terezije Matić koja do 05.07.2016. g. obavlja dužnost zamjenice ravnatelja, a nakon toga v. d. ravnatelja. Upoznajući ravnatelja sa nepravilnostima oko putnih naloga možda je skinula odgovornost sa sebe do 05.07.2016. međutim nakon toga kada je postala najodgovornija osoba u Uredu ne poduzima ništa, ni nakon izvješća revizije u rujnu 2016. g. za 2015. godinu također ne poduzima ništa u rasvjetljavanju nepravilnosti koje je uočila u siječnju 2016. g.

Saucha kaže da se popis osoba na koje su se 2016. godine u Vladi otvarali putni nalazi već mjesec dana u DORH-u, ali ga nisu provjeravali, nego je to učinio on i otkrio da se potkradalo i nakon njegova odlaska. Znači li to da je Saucha automatski oslobođen svake odgovornosti? Tko je Tomislav Saucha?

Vlada i predsjednik Vlade

Vlada ima svog predsjednika, a predsjednik vlade ima svoj ured. Ured predsjednika Vlade obavlja savjetodavne, analitičke, stručne i administrativne poslove za potrebe predsjednika Vlade. Radom Ureda predsjednika Vlade upravlja predstojnik Ureda kojeg imenuje i razrješava Vlada, na prijedlog predsjednika Vlade, a koji za svoj rad odgovara predsjedniku Vlade. Tomislav Saucha, bio je predstojnik Ureda predsjednika Vlade Zorana Milanovića. Na stranicama Vlade postoje financijska izvješća za 2014. i 2015. godinu odvojeno za Vladu i Ured predsjednika Vlade gdje se vidi nesrazmjer u planiranju i potrošnji sredstava predviđenih za službena putovanja. Na primjer, 2014. godine i Vlada i Ured predsjednika vlade su planirali slična sredstva za službena putovanja 1.217.000 kn za Vladu i 1.350.000 za Ured, a izvršili (potrošili) 1.255.946,27 Ured i 397.774,83 kn Vlada. U 2015. godini planirano je 800.000 za Ured i 500.000 kn za Vladu a potrošeno je na službena putovanja 118.775,36 Vlada i 857.054,37 kn Ured predsjednika Vlade. Revizija je rađena samo za izvješće iz 2015. godine, možemo se samo nadati da će istraga obuhvatiti i ranije godine kada su potrošena još veća sredstva. Može li se tvrditi da u planiranju i izvršenju predviđenih sredstava u oba slučaja nije sudjelovao i sada ne sudjeluje predsjednik Vlade? Može li to sve proći mimo njega ne zapaženo? Može ako ga nije briga kako se planira i plan izvršava.

U očitovanju od 16. rujna 2016., u vezi s rashodima za službena putovanja posebnih savjetnika predsjednika Vlade RH, Ured za opće poslove navodi da je iz Ureda predsjednika Vlade RH dobio sljedeće informacije: Na upit Službena putovanja posebnih savjetnika je dogovarao i odobravao predstojnik Ureda predsjednika Vlade RH uz prethodnu konzultaciju s predsjednikom Vlade RH. Nakon putovanja savjetnici su usmeno izvještavali Ured predsjednika Vlade RH o obavljenim službenim putovanjima, u svrhu informiranja i savjetovanja predsjednika Vlade RH.

Ako je Tomislav Saucha za svoj rad bio odgovaran predsjedniku Vlade Zoranu Milanoviću, a on je propustio nadzirati osobu koju je postavio na to mjesto, je li time Zoran Milanović počinio kazneno djelo opisano člankom 291. Kaznenog zakona RH, NN 125/2011?

Zdenko Vrljić/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)