GLOBUSOVA KARTOGRAFIJA

 

Zagrebački tjednik Globus nedavno je objavio članak pod naslovom „Crkva je protiv trećeg entiteta“ koji je uzvitlao dosta prašine, ponajprije u susjednoj Bosni i Hercegovini. Novinar Darko Hudelist, u razgovoru s monsinjorom Ivom Tomaševićem, tajnikom Biskupske konferencije BiH, predstavio je javnosti pomalo zastarjelu kartu „Uređenja BiH po biskupskom prijedlogu“ iz 2005. godine, po kojoj bi se susjedna država preustrojila u četiri multietničke regije sa sjedištima u Sarajevu, Mostaru, Banjoj Luci i Tuzli. Prijedlog je odmah izazvao dvojake reakcije – odobravanje na muslimanskoj strani, i žestoka osporavanja na hrvatskoj. Najdalje je otišla politička analitičarka Mirjana Kasapović, koja je iznijela mišljenje da bi provedba „biskupskog“ modela izazvala novi rat u BiH. Ogorčene kritike s hrvatske strane imale su učinka, pa se crkveni vrh, predvođen kardinalom Puljićem i biskupom Perićem, smjesta ogradio od sporne inicijative.

Zagonetna karta

Ono što je mnogima promaklo, a ima daleko veću težinu od jalove unutarhrvatske prepirke, objava je još jedne karte pod naslovom „Uređenje BiH po prijedlogu zagovornika Herceg-Bosne“, koju je globusov novinar lukavo pridodao spomenutom članku……….

Više na stranici :Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/03/09/d-pejcinovic-globusova-kartografija/

 

Dinko Pejčinović/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna -Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

NAPOMENA: Komentari kojima se krši Etički kodeks Vijeća za tisak, koji sadrže uvrijedljive, klevetničke i diskriminirajuće sadržaje bit će uklonjeni.