RATNI ZLOČINI Suđenje Buzi za zločin u Uzdolu : Leševi Hrvata izmasakrirani i ugljenizirani

Vrijeme:57 sec

 

 

……Markešić je kazao da su došli u zgradu Osnovne škole u Uzdolu, gdje je bilo smješteno zapovjedništvo Treće bojne HVO-a, i tu su vidjeli nekoliko pokrivenih leševa.

“Kada smo krenuli, znali smo za zločin i da ćemo nailaziti na masakrirane ljude. Zaticali smo grozne stvari. Ono što nikad nisam zaboravio – u kući Kazimira Zelenike zatekli smo oca, mamu i kćerku. Ubijeni, masakrirani…”, prisjetio se svjedok.

On je također ispričao da je na putu vidio djecu Zelić i njihovu majku – za njih je rekao da su bili “izrešetani”. Kako je kazao, zatekao je i zapaljeno, ugljenizirano tijelo ženske osobe.

Enver Buza je optužen da je, kao zapovjednik  Samostalnog bataljona Prozor tzv. Armije RBiH  počinio zločin protiv civilnog stanovništva u Uzdolu. U optužnici se navodi da su pripadnici ‘Samostalnog bataljona’, pod kontrolom optuženog, u rujnu 1993. izvršili napad na stanovništvo sela Uzdol i zaselaka Križe, Zelenike i Raiči, te ubili 27 civila hrvatske nacionalnosti…..

Više na stranici Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/03/08/ratni-zlocini-sudenje-buzi-za-zlocin-u-uzdolu-lesevi-hrvata-izmasakrirani-i-ugljenizirani/

 

 

Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/HercegBosna-Hrvatsko nebo

Odgovori