Potpišite peticiju : Ne Istanbulskoj konvenciji ideološkoj konvenciji Vijeća Europe

Vrijeme:3 min, 29 sec

 

Danas, na Dan žena, u saborsku proceduru upućen je zakon za ratifikaciju Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji poznatiji kao Istanbulska konvencija.
Međutim, Istanbulska konvencija instrumentalizira suzbijanje jednog od najtežih vrsta nasilja u društvu – zlostavljanja najslabijih, žena i djece – u svrhu ideološkog nametanja rodne ideologije. Ova konvencija je prvi međunarodni dokument koji dijeli spol i rod.

Sigurna sam kako Vi, kao i ja, želite spriječiti svaki oblik nasilja nad ženama, kao i nasilja u obitelji. Nemojte dozvoliti instrumentalizaciju suzbijanja nasilja nad ženama i djecom u svrhu nametanja rodne ideologije.

Potpišite peticiju upućenu na saborske odbore kojom tražimo da Hrvatskog sabor ne ratificira Istanbulsku konvenciju:

http://citizengo.org/hr/fm/40096-ne-idoloskoj-konvenciji-vijeca-europe

Hvala vam što ste dio CitizenGO-a, hvala vam što ste uvijek prisutni. Danas osobito želim u svoje i u ime cijelog CitizenGO tima zahvaliti ženama i poželjeti vam sretan Dan žena!  <3

Lijep pozdrav,

Ana Marija i cijeli CitizenGO tim

P.S. Ispod možete pročitati e-mail s više detalja o Istanbulskoj konvenciji kao i posljedicama koje bi njena ratifikacija donijela sa sobom.


Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji od temeljne je važnosti i ne smije se instrumentalizirati ni u koju svrhu, a osobito ne u svrhu nametanja ideologije.

Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji poznatija kao Istanbulska konvencija čini upravo to: unosi podjelu između čovjekova spola (biološka dimenzija) i roda (društvena dimenzija).

Potpišite peticiju kojom tražimo da Hrvatska NE RATIFICIRA ideološku konvenciju već da preuzme isključivo odrednice koje sprečavaju nasilje nad ženama kao i nasilje u obitelji, a koje još ne postoje u hrvatskom zakonodavstvu.


 

 

 

 

 

 

 

Premijer Andrej Plenković najavio je 25. 11. 2016. kako će Vlada Republike Hrvatske, odnosno ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić, što skorije pokrenuti postupak ratifikacije Konvencije Vijeća Europe o sprječavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji, poznatije kao Istanbulska konvencija, u Hrvatskom saboru.

Istanbulska konvencija je prvi međunarodni dokument koja razlikuje pojmove „roda“ i „spola“ (čl.4.st.3.). Konvencija unosi podjelu između čovjekova spola kao spola i društvene dimenzije spola, nazivajući je “rodom”, jer pretpostavlja da su spol i njegova društvena dimenzija dvije odvojene i nepovezane stvarnosti, za što nema utemeljenja u realnosti ni u znanosti, već proizlazi iz ideologije – rodne ideologije.

Borba protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji od temeljne je važnosti i ne smije se instrumentalizirati u svrhu nametanja ideologije.

http://citizengo.org/hr/ne-ideoloskoj-konvenciji-vijeca-europe

Potpišite peticiju kojom tražimo hitno uvođenje pozitivnih odredbi Istanbulske konvencije koje još ne postoje u hrvatskom zakonodavstvu a koje štite ženu, sprečavaju nasilje nad ženama i nasilje u obitelji, ali ne i ratifikaciju Istanbulske konvencije koja izaziva brojne prijepore zbog spornih sadržaja utemeljenih na rodnoj ideologiji.

http://citizengo.org/hr/ne-idoloskoj-konvenciji-vijeca-europe

Ratifikacijom Istanbulske konvencije u RH bi definicija „roda“ postala obvezujuća za RH što znači da bi RH bila izložena pritiscima “međunarodnog nadzornog mehanizama” tzv.GREVIO, koji nadzire provedbu Konvencije, pogotovo na području državnih javnih politika (školstvo, mediji, antidiskriminacijska politika…)

GREVIO bi, sukladno odredbama konvencije, zadirao u sustav formalnog i neformalnog obrazovanja, sredstva javnog priopćavanja i javnog djelovanja Republike Hrvatske prateći provođenje odredaba konvencije. Kako bi definicija “roda” postala obvezujuća, ona bi dovela do sljedećih posljedica:

1. Unošenje znanstveno nepotvrđenih teza (rodne ideologije) u obrazovni sustav izmjenom kurikula

2. Ograničavanje primarne uloge roditelja u odgoju i odlučivanju o obrazovanju vlastite djece, u skladu s vlastitim vjerskim i drugim uvjerenjima

3. Ugroženost slobode vjeroispovijedi zbog netrpeljivosti prema vjerskim zajednicama, izazvane naukom koji se razlikuje od rodne ideologije

4. Pojava kampanja i programa koji za cilj imaju podizanje svijesti o “rodu”, odnosno promicanje rodne ideologije u neformalnim obrazovnim okruženjima, sportskim i kulturnim okruženjima, okruženjima za slobodno vrijeme te u medijima

Kako bi se spriječilo nametanje rodne ideologije i sustavno vrijeđanje osoba koje se ne slažu s njezinim nametanjem, omogućilo roditeljima da odgajaju svoju djecu u skladu s vlastitim načelima potpišite peticiju:

http://citizengo.org/hr/ne-ideoloskoj-konvenciji-vijeca-europe

Ana Marija Marković i cijeli CitizenGO tim

 

 Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)