S. Bilač : Za HDZ i za SDP kultura je u sigurnim rukama Nine Obuljen

Vrijeme:4 min, 26 sec

 

HAVC i ministrica kulture

Nina Obuljen Koržinek, aktualna ministrica kulture, uživa veliku potporu vladajućih i oporbenih Obuljen pxkpolitičkih struktura. HDZ joj je, kako često ističe, tri puta dao povjerenje u svojim vladama. Spominjala se i kao izbor u Milanovićevoj križaljci potencijalnih ministara. Mainstream su ju mediji pozicionirali prihvatljivim rješenjem za ljevicu i desnicu. Medijskom potporom Obuljen Koržinek, blagoslovljena je idilična veza koja je ujedinila i stopila SDP, HDZ i mainstream medije. Ipak, posljednji događaji povezani s njom i ponašanje svih aktera ove političke romanse razotkrili su naličje lešinara Hrvatske.

S obzirom na činjenicu kako je sadašnja ministrica bila članica Upravnoga odbora HAVC-a koji odlučuje o financijskome planu Centra; ima zadatak nadzora, donošenja i izvršavanja programa rada te odgovornost za djelovanje Centra u skladu sa zakonom, a državna revizija utvrdila kršenje propisa i zakona, nitko iz SDP-a ne postavlja pitanje odgovornosti HAVCHDZ-ove ministrice niti traži njezinu ostavku. Ne samo da se SDP toliko urušio pa ne prepoznaje trenutak za političku pragmatičnost već svjedoči lažnu borbu za nultu tolerancije na korupciju i kriminal.

Kako SDP ne traži odgovornost aktualne ministrice za rad u HAVC-u, tako se ne bavi niti Ministarstvom kulture od njezina dolaska. (H)ribare državne blagajne skloni joj mediji predstavljaju žrtvama uplitanja politike. Još se čeka zazivanje fašista. HDZ drži ljestve SDP-u. Jer u drugome je planu slučaj Saucha, skandal koji je u potpunosti minoriziran pa partijska navodna briga za borbu protiv političke korupcije i HDZ-ova vjerodostojnost razotkrivaju groteskne slike nacionalne politike. U ovakvoj politici apsurda razumljivo je kako je, za HDZ i SDP, kultura u sigurnim rukama. I mainstream mediji blagonaklono gledaju na odgovornost ministrice kulture u HAVC-u. Svjedoci smo brojnih medijskih, neutemeljenih rastakanja onih koji (očito) nisu bili dio izabrane klijentele. Tako se uz potporu politike, na temelju podvojenih kriterija koji postaju ključni koncept razmišljanja i djelovanja u Hrvatskoj, provodi proces nasilja na svim razinama i u svim porama društva.

Amnestira se ministrica kulture zbog uloge u HAVC-u

Za što je ministrica odgovorna? Iako se kršenje propisa i nezakonitih radnji u HAVC-u događalo kada je ona bila Dvor filmčlanica Upravnoga odbora, amnestira se njezina odgovornost i prikriva njezina uloga. Upravni odbor s njim kao članicom dopustio je, danas već bivšemu ravnatelju, da od državne institucije napravi privatnu tvrtku u kojoj on i njegovo interesno povezano društvo upravlja javnim novcem. U sve je to itekako bila dobro upućena Obuljen Koržinek.

Podsjetimo se kako je znala za upozorenja Upravnoga odbora HAVC-a iz 2012. o protuzakonitome radu Hrvoja Hribara. Već tada postojale su osnovane sumnje u dijeljenje novca filmskim projektima koji uopće nisu sudjelovali u natječajima. Pa i nakon skandala s financiranjem filma „15 minuta – Masakra u Dvoru“ ništa se alarmantno ne događa u HAVC-u. Ako sadašnja ministrica nije bila upoznata s nepravilnostima, unatoč tome što je obnašala ulogu članice Upravnog odbora HAVC-a, postavlja se pitanje kako takva osoba danas može voditi Ministarstvo kulture? A ako je nešto znala, onda se osim odgovornosti, postavlja pitanje njezine veze s osobama koje su upletene u nezakonite radnje kojima su preko HAVC-a državu svele na razinu bankomata.

Odluka HDZ-a da Obuljen Koržinek bude postavljena za ministricu kulture potvrđuje se ne samo pogrešnom već odlukom sa štetnim posljedicama jer je cijelo Ministarstvo kulture postalo njezinim taocem i taocem interesno-klijentelističkoga klana koji ona štiti. Kao visoka državna dužnosnica, umjesto poštivanja pravne države i njezinih .institucija, ona umanjuje važnost državne revizije, podržava njezino ismijavanje, degradiranje i priklanja se Ministarstvi kultureonima koji je negiraju. Tako unatoč nepovoljnome nalazu revizije, ona o HAVC-u govori u superlativima i ističe kako je riječ o najboljoj kulturnoj reformi. Komentirajući reviziju, čudi se što je za određene iznose valjalo imati suglasnost Upravnog odbora i ministarstva pa šalje poruku kako provođenje propisa i zakona smatra nepotrebnim.

Vrlo je opasno kada visoki dužnosnik u izvršnoj vlasti javno zagovara neprovođenje zakona i propisa. Da ministrica ima problem s razumijevanjem svoje uloge i odgovornosti, s poznavanjem propisa i zakona, svjedoči i posljednji događaj kada je, nakon nepovoljnoga nalaza državne revizije, koristeći se autoritetom ministarstva, pozvala Danijela Rafaelića za v.d. ravnatelja HAVC-a. U kriznome trenutku HAVC-a, ministrica kulture ignorira ulogu Upravnoga odbora ne dopuštajući članovima raščišćavanje situacije i nameće svoj izbor. U ovome slučaju postavljanja v.d. ravnatelja reagira odmah dok je na dugogodišnja kršenja zakona bila gluha. Treba dodati kako je aktualna ministrica licemjerno prozivala bivšeg ministra kulture za izričaj kojim se koristi u javnosti, a njezin kandidat za v.d. ravnatelja HAVC-a u jednome od svojih prvih intervjua ističe kako su ljudi u kulturi „jebački“ politizirani (ispričavam se čitateljima zbog citiranja neprimjerenoga izričaja). Kandidat ministrice za ravnatelja HAVC-a ističe i kako treba prestati udarati leš Hrvoja Hribara pa je očito kako mu je jedan od prvih zadataka zaštita njegova lika i djela.

Kao ministrica kulture ne zaustavlja niti opasno podmetanje ideologije kako bi se skrenula pozornost s odgovornosti. Ne zaustavlja niti navodnu demontažu sustava kako bi se skrenula pozornost s klijentelističkog klana koji, unatoč zloporabi državnih sredstava, želi ostati nedodirljiv. I u konačnici, ne zaustavlja niti manipulaciju u kojoj je razvidno kako je u ovome slučaju riječ o političkome progonu, a ne kriminalu.
Zar ne vidimo što je trulo u državi Hrvatskoj?

dr. sc. Sanja Bilač/Hrvatski tjednik/http://www.hkv.hr/hrvatski-tjednik/Hrvatsko nebo

foto (Obuljen): Dusko Jaramaz

foto (naslovnica):Zarko Basic/PIXSELL

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)