Akademik Pečarić : Odgovor na mail iz Ureda predsjednika Vlade

Vrijeme:4 min, 44 sec

 

 

Poštovani g. Predsjedniče Vlade RH i poštovani g. Ministre znanosti,

Zahvaljujem se prvo Predsjedniku Vlade na obavijesti:

Naslov: RE: Poziv za g. Predsjednika
Datum: Wed, 1 Mar 2017 10:15:27 +0000
Šalje: Odjel za građane <Gradjani@vlada.hr>
Prima: pecaric@element.hr <pecaric@element.hr>



Poštovani gospodine Pečarić,

 

Zaprimili smo Vaš email u kojem pozivate predsjednika Vlade Republike Hrvatske mr. sc. Andreja Plenkovića na predstavljanje Vaših knjiga, na kojem Vam se, u ime predsjednika Vlade, zahvaljujemo.

Nažalost, zbog prezauzetosti i unaprijed dogovorenih obveza predsjednik Vlade Republike Hrvatske  nije u mogućnosti odazvati se  Vašem pozivu. 

 

S poštovanjem,

 

Ured predsjednika Vlade

Republike Hrvatske

 

Odjel za građane

 

Također se zahvaljujem i Ministru znanosti što je udovoljeno mojoj molbi o mojim časopisima.

Naime iz Izdavačke kuće “Element” javili su mi da su dobili negativan odgovor na njihovu žalbu oko odluke Ministarstva o prestanku financira tri od šest po Scopusu najbolja hrvatska znanstvena časopisa – časopisa kojima sam ja osnivač.

Tako prije predstavljanja knjiga znamo da je odluka Ministarstva konačna. Drugim riječima, činjenica da se radi o uglednim časopisima u svijetu znanosti – ni Ministarstvu, ni Akademiji, ni HRZZ-u nije važna!

Kao što znate u ovim knjigama, u nepotrebnim pismima na koje nisam dobivao odgovore opisao samn kako je izvršeno nešto slično s mojim međunarodnim konferencijama, monografijama za koje sam dogovorio tiskanje u SAD-u, pa smo ih ipak prebacili u Hrvatsku.

Srećom, onim više od 40 doktora znanosti koji su izašli iz moje matematičke škole, ne mogu biti oduzeti doktorati. A to što im se onemogućava odlazak na konferencije – i nije nešto što će bitno utjecati na njihov rad.

Vjerujem da će i “Element” nači načina da naši časopisi ostanu na svjetskim listama, unatoč očitoj želji u RH da ih tamo ne bude. Ne moraju oni biti među šest najboljih u RH. Glavno je učiniti sve što mogu da ih ne izbace iz svjetskih lista (kao što su to učinili sa časopisom Glavnog tajnika HAZU = akademik koji se politički obračunavao samnom prilikom Izvješća o radu HAZU u Hrvatskom Saboru ).

Zanimljiva je usporedba odnosa Vlasti u RH prema hrvatskim znanstvenicima u inozemstvu (recimo nedavno s prof. dr. sc. I. Đikićem) samnom.

Čini mi se da bi mnogi bili mnogo sretniji da sam ostao u Australiji odakle sam još 1998. godine dobio poziv za preseljenjem kao znanstvenik i dobio takovu vizu. Trebalo je ostati 2 godine tamo za dobivanje državljanstva, a ja sam se vratio poslije 22 mjeseca ne pokušavajući niti u jednom trenutku tamo i ostati.

Samo smo iskoristili tamošnji trogodišnji projekt za moj dvogodišnji boravak u Adelaide-u, a pri tome je i više mojih suradnika iz Hrvatske bilo tamo na mjesec ili dva dana. Da sam pisao od tamo, pa makar zahtjevao da ja sastavljam Vladu očito bi mi odgovarali:)

Zato je šteta što ni Vi poštovan Predsjedniće Vlade, ni Vi poštovani Ministre nećete biti na Predstavljanju barem da steknete dojam koliko je to puno pisama upućeno predstavnicima države na koje nismo dobili odgovore. Odgovor koji smo dobili za časopise je doista daleko od zdravog razuma.

S poštovanjem

prof. dr. sc. Josip Pečarić

redoviti član HAZU

dopisni član DANU

 

2/27/17 u 7:43 PM, Josip Pečarić je napisao/la:

Naslov: Re: FW: Poziv za g. Predsjednika
Datum: Mon, 27 Feb 2017 19:42:00 +0100
Šalje: Josip Pečarić <pecaric@element.hr>
Prima: Nevenka Jugović <Nevenka.Jugovic@mzo.hr>
CC: nejednakosti@googlegroups.com



Poštovani g. Ministre,

Zahvaljujem Vam na odgovoru. Žao mi je što ne možete biti nazočni na predstavljanju jer je puno pisama na koje mi nije odgovoreno, a koja su dana u knjigama, poslano Vama i Vašim prethodnicima. O jednoj od tih knjiga dužni ste nam odgovoriti po zahtjevu Predsjednika Sabora.

S druge strane napomenut ću Vam da još čekamo na odluku o žalbi izdavačke kuće Element na odluku koja želi pokopati najbolje matematičke časopise. Naime po Scopusu od šest najboljih hrvatskih znanstvenih časopisa TRI su naša, a Ministarstvo ih je odlučilo dalje ne financirati. Zapravo u nizu pisama upozoravao sam da je iz područja Matematičkih nejednakosti samo TRI svjetska časopisa: Springerov jedan i Elementova dva su na CC i/ili SCIE listi! Pri tome najveći impact faktor ima jedan od dva naša časopisa.

Zato bii bilo dobro da je saznamo prije predstavljanja kakva je odluka Ministarstva u svezi s tim časopisima, da možemo s njom upoznati javnost. Svi su podatci poznati tajniku Glunčiću.

S poštovanjem,

akademik Josip Pečarić

2/24/17 u 12:48 PM, Nevenka Jugović je napisao/la:

 

Poštovani,

 

Zbog ranije dogovorenih obaveza ministar prof. dr. sc. Pavo Barišić nije u mogućnosti prisustvovati predstavljanju Vaše knjige 07.03.2017. godine.

 

S poštovanjem,

 

Kabinet ministra

 

 

 

From: Josip Pečarić [mailto:pecaric@element.hr]
Sent: Monday, February 20, 2017 6:35 PM
To: ministar
Subject: Fwd: Poziv za g. Predsjednika

 

——– Proslijeđena poruka ——–

Naslov: Poziv za g. Predsjednika
Datum: Mon, 20 Feb 2017 17:55:41 +0100
Šalje: Josip Pečarić <pecaric@element.hr>
Prima: predsjednik@vlada.hr <predsjednik@vlada.hr>, andrej.plenkovic@vlada.hr <andrej.plenkovic@vlada.hr>

 

Seminar za Nejednakosti i primjene poziva Vas na predstavljanje knjiga akademika Josipa Pečarića:

 

Pišem pisma, odgovora nema!  1.

Navodna Hrvatska zaklada za znanost

i

Pišem pisma, odgovora nema! 2.

Je li Akademiji važna znanost?

 

Knjige će predstaviti:

Dr. sc. Neven Elezović, red prof. u trajnom zvanju,

Dr. sc. Sanja Varošanec, red prof. u trajnom zvanju

Dr. sc. Ivan Perić, red prof. u trajnom zvanju, i

Autor

 

Predstavljanje će se održati u utorak 07. 03. 2017. na Fakultetu elektrotehnike i računarstva, u Sivoj vijećnici s početkom u 18.15.

 

Akademik Josip Pečarić /Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Akademik Pečarić : Odgovor na mail iz Ureda predsjednika Vlade

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)