Kratko i jasno: Pupovac junior ne zadovoljava uvjete iz natječaja

Vrijeme:3 min, 42 sec

Nitko od svih onih vrlih, stručnih i neovisnih novinara nije priupitao Milorada Pupovca kad je ovaj gostovao u njihovim emisijama, niti se itko uopće osvrnuo na činjenicu da se na Filozofski u Rijeci svim silama trse zaposliti Pupovčeva sina Ozrena, od Fakultetskog vijeća, preko rektora do trenutnog ministra Barišića.

Za razliku od propale Jugoslavije, u kojoj vladaše lažni tokari, bravari i ino intelektualno cvijeće proletarijata, u suvremenoj Republici Hrvatskoj vladaju zakoni i s njima suglasni propisi.

Javni natječaj je objavljen 09. veljače 2017., a prijave se mogu slati najkasnije do 10. ožujka 2017. godine. Bira se nastavnika na radnom mjestu docenta u svrhu zapošljavanja znanstvenika-povratnika iz inozemstva. Kud ironije da od sve naše iseljene i raseljene Hrvatske, oni odlučiše zaposliti/vratiti Ozrena Pupovca, svježe doktoriranog marksista koji će budućim mladim marksistićima na studiju filozofije predavati o hrvatsko-srpskoj dijaspori (vjerojatno na hrvatsko-srpskom jeziku).

No nema brige, jer prema svemu sudeći, Ozren Pupovac nema uvjete propisane zakonom. Naime, ono što onemogućuje mladomu Pupovcu katedru na Filozofskom u Rijeci, jest ministarska odluka njegova sunarodnjaka Željka Jovanovića, koji je 3. srpnja 2012. godine potpisao pravni akt sljedećega naziva – Odluka o kriterijima za odobravanje radnih mjesta znanstvenika-povratnika na sveučilištima i znanstvenim institutima u Republici Hrvatskoj (Klasa: 640-02/12-04/00039, URbroj: 533-20-12-0001) – dostupan na stranicama MZOŠ-a (http://public.mzos.hr/Default.aspx?sec=2191)

U točki II.a piše sljedeće: “Kandidat za koga se traži radno mjesto znanstvenika-povratnika mora (!) zadovoljavati sljedeće uvjete:

– imati najmanje 5 godina radnog iskustva u sustavu znanosti izvan Republike Hrvatske, ostvarenog po (!) stjecanju akademske titule doktora znanosti…”

Ozren Pupovac je predao doktorsku disertaciju 29. srpnja 2008., a doktorirao 16. prosinca 2008. godine s temom “Postmarxism and postsocialism: A theoretical and historical critique” na “Open University” u Ujedinjenom Kraljevstvu te stekao titulu “Doctor of Philosophy in Sociology“.

Dakle, Pupovcu junioru potrebno je barem 5 godina radnog iskustva u sustavu znanosti po stjecanju titule doktora znanosti. Kratko i jasno: on ne zadovoljava uvjete. Naime, radno iskustvo podrazumijeva radni odnos, odnosno ugovor o radu na određeno ili neodređeno vrijeme u struci (doktora filozofije u sociologiji).

Iako je Ozren Pupovac vidio svijeta, od Varšave do Londona, boraveći na Jan van Eyck Academie u Maastrichtu, preko „Institute for Cultural Inquiry“ u Berlinu, Humboldt-Universität u Berlinu, do Friedrich-Schiller-Universität u Jeni. Na mnogo je mjesta bio, držao pokoju tribinu ili pokoje predavanje, bavio se „istraživanjem“ i „znanstvenim radom“, ali nije bio u sustavu znanosti jer nigdje nije bio u radnom odnosu, odnosno nije primao plaću za svoj rad.

Stoga, iako je jedini kandidat na javnom natječaju objavljenom isključivo za njega, on ne ispunjava uvjete koje je propisao njegov sunarodnjak Željko Jovanović pa ni ne može biti primljen na to radno mjesto. Fakultetsko vijeće Filozofskog fakulteta u Rijeci je 26. siječnja imenovalo povjerenstvo koje će odlučivati o najboljem kandidatu za taj javni natječaj, a čine ga predsjednik Povjerenstva Nenad Smokrović te dva člana: Boran Berčić i Lino Veljak. Inače je taj prijedlog za davanje katedre Ozrenu Pupovcu došao s odsjeka kulturologije, gdje je dotični već radio kao suradnik na kolegiju tijekom akademske godine 2015./2016. – „Tematska uporišta kulturalnih studija“, a nositeljica katedre je Katarina Peović-Vuković. Inače, veliki zagovaratelji mladoga Pupovca su Nikica Petković, predsjednik jugoslavenskog društva pisaca i osnivač kulturalnih studija u Rijeci te Veran Pavlaković, bliski prijatelj i suradnik Dejana Jovića, bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika Ive Josipovića. Inače, na kulturalnim studijima su i Diana Grgurić, koju je zaposlio Ivo Josipović i Hajrudin Hromadžić koji je sam sebi sebi dodijelio 250 000 kuna (udruga H-alter), što je otkrila tek Hasanbegovićeva revizija.

Najzanimljiviji je predsjednik Povjerenstva koje odlučuje o natječaju, spomenuti Nenad Smokrović, koji je rođen 1949. godište (te je trebao biti u mirovini), i ovisi samo o dobroj volji rektora, odnosno ministra hoće li biti poslan u mirovinu ili ne. Nadamo se samo da ne će postupiti protupravno kako bi udovoljio željama Milorada Pupovca i Pave Barišića glede što skorijeg zapošljavanja Pupovčeva pomladka, koji, naprosto ne ispunjava zakonske pretpostavke.

Naposljetku, točka II.b Odluke glasi: “Ustanova koja podnosi zahtjev za odobrenje radnog mjesta znanstvenika-povratnika dužna je u sklopu zahtjeva obrazložiti interes za zapošljavanje znanstvenika-povratnika…” Ako se i postupi protupravno te zaposli Ozrena Pupovca (a vjerojatno hoće), bit će svakako zanimljivo pročitati obrazloženje zašto se doktor marksizma i zagovornik jugoslavenstva koji ni na koji način nije kadar doprinijeti hrvatskom društvu – zapošljava na formalno hrvatskom Filozofskom fakultetu u Rijeci.

 

Jakov Poropat/HRsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Kratko i jasno: Pupovac junior ne zadovoljava uvjete iz natječaja

Odgovori