ŽEPIĆ: Vrijeme je da se hrvatska politika, vjera i znanost usuglase oko prijedloga novog Ustava BiH

Vrijeme:1 min, 37 sec

 

Usvajanjem Rezolucije potvrdilo se kako je Hrvatska članstvom u EU i NATO-u stekla ogromnu političku moć. Da li i dovoljnu da bi mogla presudno pomoći Hrvatima u BiH da se izbore biti ravnopravan politički subjekt u BiH?

…..Ne dijelim takvo mišljenje. Ugled i utjecaj Hrvatske ulaskom u Vijeće Europe, NATO i EU jest porastao, ali njezina politička moć nije ni približno tolika. Ona sada može pomoći Hrvatima u BiH više nego prije, dok je bila prisiljena „puziti pred Europom“ – da bi bila primljena. Ali, jednako tako, može posebne interese Hrvata u BiH podrediti svojim, pa čak i  žrtvovati ih, kako bi i dalje podilazila europskim moćnicima. Upitajte se zašto nije zaključila Daytonom predviđene posebne odnose, kao što je to Srbija zaključila s Republikom Srpskom? Ili, zašto nam iz Zagreba stalno ponavljaju: sve možete tražiti, samo ne i hrvatski entitet? U uvjetima kada drugi imaju entitete i entitetske institucije političkog sustava, a Hrvati nemaju, ne može se ostvariti institucionalna, a time ni ostali oblici jednakopravnosti s drugima. Očekujem veće retoričko zalaganje, ali ne očekujem presudnu pomoć. Hrvatska politika iz  Zagreba i europarlamentarci će nam moći i htjeti pomoći samo pod tri uvjeta: prvi, koliko sami znademo što hoćemo i u kojoj mjeri znademo put ili način kako to ostvariti; drugi, koliko smo mi ovdje jedinstveni i snažni da bi smo od njih i europljana bili cijenjen politički subjekt; i treći, ako se njihova podrška nama neće negativno odraziti na interese hrvatske države. Nažalost, i u Hrvatskoj ima mnogo onih koji ne shvaćaju cjelinu hrvatskoga nacionalnog identiteta, kako je to zapisano u rezoluciji Hrvatskog sabora. Niti mogu shvatiti i prihvatiti osjećaj Hrvata u BiH da Hrvatsku doživljavaju svojom domovinom.

 

Više na stranici:Herceg Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/02/23/zepic-vrijeme-je-da-se-hrvatska-politika-vjera-i-znanost-usuglase-oko-prijedloga-novog-ustava-bih/

 

Milan Šutalo/HMS/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo/Herceg Bosna

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)