S. Gabrilo : Hoće li netko viknuti „Car je gol“?

Vrijeme:3 min, 17 sec

 

 

Zašto podržavam Charlie Hebdo? „Charlie Hebdo“ je za mnoge zloguka medijska ptica rugalica i simbol medijske bešćutnosti. Međutim, on je satirički list, koji je kao takav osnovan i kojem je satira bila osnovna umjetnička forma, reklo bi se „raison d’etre“ tog tjednika.

U međuvremenu, od 2009. U Hrvatskoj postoji i wannabe „Charlie Hebdo“ ili mali-od-kužine „Charlie Hebdo“, ili preciznije… bivši kulturni tjednik srpske nacionalne manjine –„ Novosti“.

Ranije su „Novosti“ bile upravo ono što su i po svom habitusu i trebale biti – list kulturnog stvaralaštva srpske nacionalne manjine i objavljivale su informacije o srpskom manjinskom izdavaštvu, o nastupu zborova, o srpskim pjesnicima, prozaistima, kao što danas čitamo o životu i djelu braće Miladinov, u glasilu bugarske nacionalne manjine „Rodna riječ“ ili o spašavanju židovske kulture Damaska, u listu Židovske općine Zagreb – „Hakolu“.

Zašto u „Novostima“ glavne teme nisu obnova manastira ili kulturne manifestacije Srba?

Iz jednostavnog razloga, jer je u Novostima izvršen svojevrstan umjetnički puč, angažmanom bivših Feralovih perjanica – Đikića, Ivančića, Dežulovića i usvajanjem tzv. „feralovske“ uredničke koncepcije.

Izdavač – Srpsko narodno vijeće je iz politikantskih razloga „Novosti“ pretvorilo u parsiflažu, te 2010. smijenilo tadašnjeg dugogodišnjeg glavnog urednika Radu Dragojevića.

Dragojević se tada žalio da je, nakon objave naslovnice“ Oba, oba su pala”, smijenjen zbog političkog pritiska, od strane MORH-a i Oružanih snaga, kao i tadašnjeg predsjednika države Ive Josipovića. Ostao je u redakciji, nastavak uređivačke politike „Novosti“ nije problematizirao, a on je uključivao fotomontaže-rugalice, osvrte koji su ismijavali Republiku Hrvatsku i njene simbole: „Lijepa naša haubico“-malignu satirizaciju hrvatske himne, izrugivanje Domovinskog rata, karakteriziranje države „šupačkom“, uvredljive komentare o crkvi „talibanski vjeronauk“…

Iz Zakona o medijima:

Sloboda medija

 

Članak 3.

(1) Jamči se sloboda izražavanja i sloboda medija.

(2) Sloboda medija obuhvaća osobito: slobodu izražavanja mišljenja, neovisnost medija, slobodu prikupljanja, istraživanja, objavljivanja i raspačavanja informacija u cilju informiranja javnosti; pluralizam i raznovrsnost medija, slobodu protoka informacija i otvorenosti medija za različita mišljenja, uvjerenja i za raznolike sadržaje, dostupnost javnim informacijama, uvažavanje zaštite ljudske osobnosti, privatnosti i dostojanstva, slobodu osnivanja pravnih osoba za obavljanje djelatnosti javnoga informiranja, tiskanja i raspačavanja tiska i drugih medija iz zemlje i inozemstva, proizvodnju i objavljivanje radijskog i televizijskog programa, kao i drugih elektroničkih medija, autonomnost urednika, novinara i ostalih autora programskih sadržaja u skladu s pravilima struke.

(3) Slobode medija dopušteno je ograničiti samo kada je i koliko je to nužno u demokratskom društvu radi interesa nacionalne sigurnosti, teritorijalne cjelovitosti ili javnoga reda i mira, sprječavanja nereda ili kažnjivih djela, zaštite zdravlja i morala, zaštite ugleda ili prava drugih, sprječavanja odavanja povjerljivih informacija ili radi očuvanja autoriteta i nepristranosti sudbene vlasti samo na način propisan zakonom.

(4) Zabranjeno je prenošenjem programskih sadržaja u medijima poticati ili veličati nacionalnu, rasnu, vjersku, spolnu ili drugu neravnopravnost ili neravnopravnost na temelju spolne orijentacije, kao i ideološke i državne tvorevine nastale na takvim osnovama, te izazivati nacionalno, rasno, vjersko, spolno ili drugo neprijateljstvo ili nesnošljivost, neprijateljstvo ili nesnošljivost na temelju spolne orijentacije, poticati nasilje i rat.“

 

Iz navedenog je vidljivo da se „Novostima“ jamči sloboda kao mediju, kao i sloboda izražavanja njegovih novinara, ali je vrlo problematično kakve sadržaje oni objavljuju.

Na utemeljenu kritiku, jedan od članova uredništva je na društvenoj mreži lakonski je uzvratio da im nitko ništa ne može, jer ih štiti Ustavni zakon o položaju nacionalnih manjina.

 

Članak 8.

 

Odredbe ovoga Ustavnog zakona i odredbe posebnih zakona kojima se uređuju prava i slobode pripadnika nacionalnih manjina moraju se tumačiti i primjenjivati sa svrhom poštivanja pripadnika nacionalnih manjina i hrvatskog naroda, razvijanja razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među njima.

 

Promiču li ovakve „Novosti“ razvijanje razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijalog?

 

Zašto, naposljetku podržavam „Charlie Hebdo“?

Smatram ih dosljednima i samosvojnima.

 

I kao takvi, već su podnijeli ogromnu žrtvu – 12 ubijenih i 11 ranjenih članova uredništva, u masakru, 7.siječnja 2015.

 

„Novosti“ su za razliku od njih, samo ogrnuli pseudo-satiričko ruho.

Sve dok netko ne povikne „Car je gol!“

 

Sandra Gabrilo-Paragraphilia/Hrvatsko nebo  

 

One thought on “S. Gabrilo : Hoće li netko viknuti „Car je gol“?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)