Probleme Bosne i Hercegovine neće riješiti biologija, nego federalizam

Vrijeme:1 min, 17 sec

 

 

Kako bi umanjili značaj Rezolucije, sarajevski političari poručuju, i to svi – od Bakira Izetbegovića do Reufa Bajrovića, da su principi federalizma o kojima se govori „nejasni“, „dizufni“, „zbunjujući“, pri tom zaboravljajući da je BiH i sad federalizirana i da rezolucija govori o uređenju kako budućih tako i sadašnjih odnosa među narodima u BiH. Konstitutivni narodi su i sada u federalnom odnosu. Ali nepravednom. I o tom govori Rezolucija.

Već više od 20 godina hrvatskom narodu u BiH i njihovom političkom rukovodstvu se podvaljuje kako ne znaju što žele. Godinama se poziva Hrvate da se odluče što žele od BiH, da izađu s konkretnim prijedlozima, da usvoje svoju strategiju, da ovo, da ono…

…………..Piše: Jurica Gudelj, Dnevnik.ba

Naravno, riječ je o podvali onih koji bi najsretniji bili da u BiH žive „Bosanci katoličke vjeroispovijesti“. I ne, nije riječ samo o političkom Sarajevu, nego i o velikom dijelu međunarodne zajednice koja je suodgovorna za nekoliko pokušaja dekonstituiranja bosanskohercegovačkih Hrvata koji su se provodili kroz zadnjih 15-ak godina (Alijansa, Platforma, dva puta fenomen Komšić).

No, Hrvati ne samo da znaju što žele, nego su to i nebrojeno puta javno istaknuli, pisani su bezbrojni novinski članci, knjige, studije, istraživanja… Problem leži u tom što rješenja koja nude bh. Hrvati uvijek bivaju ignorirana ili glatko odbačena ako ih se uopće i registrira…….

 

 Više na stranici : Herceg-Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/02/17/probleme-bosne-i-hercegovine-nece-rijesiti-biologija-nego-federalizam/

 

 

Jurica Gudelj /Dnevnik.ba/http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/Hrvatsko nebo

Odgovori