Preminuo “hrvatski Mandela” Marko Veselica… U jugoslavenskim zatvorima proveo je više od 12 godina…

Vrijeme:1 min, 36 sec

 

  Marko Veselica, istaknuti ekonomist i političar kojega su zbog angažmana i zatvaranja u vrijeme Hrvatskog proljeća proglasili ”hrvatskim Mandelom”, preminuo je jutros u bolnici Fran Mihaljević nakon duge i teške bolesti, doznaje se od obitelji.

Kao istaknutog sudionika Hrvatskog proljeća pod optužbom za “hrvatski nacionalizam” uhitile su ga jugoslavenske komunističke vlasti 1972. godine i osuđen je na višegodišnji zatvor. Za Amnesty International bio je“zatvorenik savjesti”.

U svojim se istupima prije zatvaranja zalagao za tržišnu ekonomiju te za veću samostalnost i državnost Hrvatske.

Po izlasku iz zatvora bilo mu je zabranjeno javno istupanje te je ponovno 1981. uhićen i osuđen na zatvor zbog potpisivanje peticije kojom se tražilo puštanje političkih zatvorenika te intervjua njemačkom “Der Spiegelu” pod naslovom “Hrvatsko pitanje – smrtna bolest Jugoslavije”.

Sveukupno je u jugoslavenskim zatvorima proveo više od 12 godina, a nakon izlaska nije htio pobjeći iz SFRJ-a u emigraciju jer bi ga, kako je rekao prijateljima, ubili jugoslavenski, (UDBA) agenti.

Krajem 1980-ih sudjelovao je u osnivanju HDZ-a, a kasnije je osnovao i Hrvatsku demokratsku stranku, zajedno s bratom Vladom i Ivanom Gabelicom, a potom osniva i Hrvatsku kršćansko-demokratsku uniju.

Bio je zastupnik u Hrvatskom saboru od 1995. do 2000. godine.

U povodu 45. godišnjice uhićenja hrvatskih proljećara, prije mjesec dana, teško oboljelog Marka Veselicu posjetio je premijer Andrej Plenković.

Marko Veselica rodio se 9. siječnja 1936. godine u Glavicama kod Sinja, a studirao je i doktorirao ekonomiju u Zagrebu. U vrijeme Hrvatskog proljeća bio je zastupnik Grada Zagreba u Društveno-političkom vijeću Savezne skupštine. Bio je u vrhu Matice hrvatske kad je 1972. godine protiv njega i još deset članova podnesena kaznena prijava “zbog osnovane sumnje da su učinili krivično djelo kontrarevolucionarnog napada na državno i društveno uređenje i kazneno djelo udruživanja protiv naroda i države”, a nakon toga uslijedilo je suđenje i zatvor. (Hina)

 

B.P/AK/Braniteljski portal/http://www.braniteljski-portal.hr/Hrvatsko nebo

 

Facebook komentari

komentara

One thought on “Preminuo “hrvatski Mandela” Marko Veselica… U jugoslavenskim zatvorima proveo je više od 12 godina…

  1. Marko Veselica je hrvatski Marko Veselica, čovjek koji se nikada nije zanosio Che Guevarom ili Allendeom kao Mandela. Tužna je potreba čak i domoljuba da svoje velikane dodatno nakite nekim bijelosvjetskim epitetom kao da nije dovoljno što je bio i kako je djelovao i što je podnio za Hrvatsku.
    Velikom Marku Veselici neka je lahka hrvatska zemlja koju je toliko volio!

Odgovori