S . Gabrilo : Slučaj „suzavac“ i Josipovićevo bogojavljanje

Vrijeme:2 min, 5 sec

 

Prof.dr. Ivo Josipović je bivši hrvatski predsjednik, koji nije uspio osvojiti drugi predsjednički mandat u srazu sa sadašnjom predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Povodom današnje dvogodišnje obljetnice inauguracije Predsjednice, podsjetimo se detalja iz karijere dr. Josipovića… kako je počela pravna karijera ovog profesora kaznenog procesnog prava na Pravnom fakultetu u Zagrebu?

Pravni fakultet Ivo Josipović upisao je 1976. godine, diplomiravši četiri godine kasnije, s prosjekom ocjena 4.5., paralelno studirajući i na Muzičkoj akademiji, na kojoj je i diplomirao kompoziciju.
Na postdiplomskom studiju Kaznenih znanosti magistrirao je 1985, a doktorirao je 1994. na temu ‘Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenom procesnom pravu’.

Zdrav razum bi nalagao da dr. Josipović danas, kad ne obnaša ni jednu značajnu političku funkciju, zbog koje bi trebao kalkulirati ili komentirati „pro domo sua“, ima odmjeren način razmišljanja, pogotovo vezan uz njegovu neposrednu struku pravnika-kaznenjaka, što znači – svakome krivnja treba biti dokazana, svatko ima pravo obrane za kazneno djelo za koje je optužen, u kaznenom procesu, svatko se presumira nevinim, dok mu krivnja nije pravomoćno dokazana i presuđena.

Značajno uzdrman, primarno neuspjehom na predsjedničkim izborima 2015, zatim i neuspjehom njegove stranke „Naprijed Hrvatska“, naravno da je on trenutačno gorljivo zainteresiran da se pozicionira na ljevici, pa i nametne kao njen lider, pogotovo u srazu s trenutačno, prilično beskrvnim Davorom Bernardićem, novim predsjednikom SDP-a.

Doktoru Josipoviću su: nedjeljni eksces u klubu „Super Super“ – bacanje suzavca i posljedično ozljeđivanje posjetitelja, izazivanje panike… i golema društvena reakcija, zapravo došli kao „golden opportunity“ (upravo-savršena-prigoda!) da svojim istupom sebi dade na iznimnoj važnosti.
Svojim statusom na društvenoj mreži Facebook, od 12.veljače 2017.

„Napad suzavcem u zagrebačkom klubu Super Super opasan je teroristički čin. Samo srećom, nije bilo žrtava. Očito je desni radikalizam ušao u novu fazu agresije. Čeka nas velika borba za ljudska prava i sigurnost svih građana!“

… Josipović je temeljito pogazio sve parametre – i pravne i društvene, a pogotovo ciljane kazneno-pravne postulate svoje profesije koji su navedeni ranije u tekstu – o potrebi neprejudiciranja, o srži provedbe temeljite istrage o počinitelju/počiniteljima ovog nemilog kaznenog djela!
Lakonski prejudicirajući moguće počinitelje, ne iznoseći ni indicije, ni dokaze, već samo svoje osobne predrasude, navodi me na pitanje – je li neuspjeli političar Josipović „pojeo“ vrhunskog kazneno-pravnog stručnjaka Josipovića?

Zašto je bivši predsjednik Josipović tako rano odustao od čuvanja dostojanstva i etičnosti svoje nekadašnje funkcije?

Nije li on svojevremeno u javnosti nastupao sa sloganom

„Ja sam predsjednik SVIH građana“!

Hoće li Josipović doživjeti svojevrsno bogojavljanje?

 

Sandra Gabrilo-Paragraphilia/Hrvatsko nebo

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)