Nastave li dekonstituirati Hrvate bošnjačko-bosanski unitaristi dobit će hrvatsku samoupravu i treći entitet

Vrijeme:1 min, 25 sec

 

…..Jedan od mnogobrojnih primjera medijske proizvodnje ideoloških laži o sebi i drugima, kojima se među ostalim hrani spin o Hrvatima kao remetilačkom faktoru u BiH, je i tekst Danijala Hadžovića „HDZ-ov pucanj u prazno: mirno spavajte trećeg entiteta neće biti“ objavljen na portalu Slobodna Bosna. Na samom početku teksta autor navodi kako „predsjednik Hrvatskog narodnog  sabora Božo Ljubić ide i korak dalje prijeteći  da će u slučaju da Bošnjaci ne pristanu na treći entitet doći do raspada BiH“. Koliko je autor upućen u ono što piše i koliko mu je stalo do istine i činjenica vidi se iz toga što navodi kako je Božo Ljubić predsjednik Hrvatskog narodnog sabora BiH. Ako već piše o tako ozbiljnim temama i institucijama autor bi barem trebao znati da je Dragan Čović predsjednik HNS BiH, a Božo Ljubić predsjednik Glavnog vijeća HNS BiH.

Pored nepoznavanja i neuvažavanja činjenica tekst obiluje neutemeljenim uvjerenjima i tendencioznim interpretacijama. Polazeći od uvjerenja kako Hrvati nemaju pravo na entitet, odnosno interpretacije kako je njihov zahtjev za entitetom nelegitiman i ultimativan, autor čitateljima sugerira kako Božo Ljubić u ime Hrvata prijeti Bošnjacima da će Hrvati razvaliti BiH ukoliko ne dobiju svoj entitet. Onako, iz čista mira, ničim izazvani, jer im se hoće i može, jer mrze Bosnu i jer su fašisti. Logika takvog diskursa koji dominira u bošnjačko-bosanskoj unitarističkoj javnosti je slijedeća: Hrvati nemaju pravo na treći entitet zato što je treći entitet u funkciji podjele i raspada BiH…..

 

Više na stranici: Herceg Bosna

 

http://hrvatskonebo.com/hercegbosna/2017/02/13/nastave-li-dekonstituirati-hrvate-bosnjacko-bosanski-unitaristi-dobit-ce-hrvatsku-samoupravu-i-treci-entitet/

 

Piše: Ivan Vukoja,Dnevnik.ba/http://hms.ba/Hrvatsko nebo/Herceg-Bosna 

Odgovori