Koordinacija udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata : Zahtjev za razrješenje AV Vijeća Hrvatskog audiovizualnog centra

Vrijeme:6 min, 2 sec

 

KOORDINACIJA UDRUGA HRVATSKIH BRANITELJA I STRADALNIKA

IZ DOMOVINSKOG RATA

Zorica Gregurić

 

Zagreb, 06. veljače 2017.godine

 

Ministrici kulture Republike Hrvatske

gđi. Nini Obuljen Koržinek

 

 

Predmet: Zahtjev za razrješenje AV Vijeća Hrvatskog audiovizualnog centra i

                   poduzimanje drugih zakonskih postupaka

          –  traži se

 

Poštovana gospođo Obuljen Koržinek,

radujemo se što ste napokon, nakon najnegativnijeg nalaza Državne revizije u povijesti Hrvatske, podržali smjenu ravnatelja HAVC-a. Hrvoje Hribar je očito mogao varati neke ljude neko vrijeme, ali nije mogao varati sve ljude cijelo ovo vrijeme. Molimo Vas, da u daljnjem postupanju sa kriminalnom hobotnicom u HAVC-u  izbjegnete bilo kakvu mogućnost manipulacije i metodu naknadne pameti.

Ukoliko, nakon svega, bilo tko pokuša proceduralnim smicalicama „kupovati vrijeme“  za Hribarovu kriminalnu organizaciju, mi ćemo odmah podnijeti nove kaznene prijave, te organizirati javne akcije koje će svima jasno pokazati koliko nas koji se ugrožavanju temelja Hrvatske suprotstavljamo, ima. Ako to pljačkaško društvo, nakon svega, ne razumije kako mora otići, neće biti druge nego da ih netko iznese, kao namještaj. Hribar laže i kada tvrdi kako do sada nitko nije utvrdio to što je sada utvrdio  Državni ured za reviziju:

Svi nalazi državnih tijela do sada, baš svi su negativni, uključivo :

  1. UPRAVNI NADZOR MINISTARSTVA KULTURE iz 2016.g

.http://www.minkulture.hr/userdocsimages/MINISTARSTVO%20KULTURE/upravni%20nadzori/201610191113.pdf (broj , datum, .link), te

2.PRORAČUNSKI NADZOR Ministarstva iz 2013.godine koje je provelo u vremenskom razdoblju od 25.02. do 05.03.2013.g. (HAVC je ostvario manjak prihoda u iznosu od 10.230.402,29 kuna, nenamjenski utrošio daljnjih 141.227,06 kuna, te postupio protivno odredbama Zakona o javnoj nabavi za usluge u pokretnoj elektroničkoj komunikacijskoj mreži za koje je potrošio 123.344,39 kuna, kao i za sustav za upravljanje bazom podataka koji je platio 389.060,28 kuna! O navedenom je sastavljen Zapisnik o obavljenom proračunskom nadzoru u HAVC-u od 21.06.2013.godine.

Naime, zadnji nalaz Državnog ureda za revizije koji potvrđuje sve o čemu smo Vam pisali, predstavlja samo mali dio kriminalnih radnji dosadašnjeg ravnatelja Hribara.

Posebno naglašavamo upravo nevjerojatnu činjenicu kako je Hrvoje Hribar, nezakonito i zlouporabom svog položaja  donosio financijske odluke u iznosima iznad 50.000 kuna, bez odluke Upravnog odbora, a za iznose iznad 200.000 kuna bez suglasnosti Ministarstva kulture, te da Upravni odbor Centra nije odlučivao o Financijskom planu i godišnjem obračunu za tu godinu, što nije u skladu s odredbama Zakona i Statuta. Tvrdimo kako je tako postupao u svim godinama svog mandata, a ne samo u 2015.g. za koju je Državni ured za reviziju sačinio nalaz. Znate li kako to znači da je većina odluka na javnim pozivima HAVC-a nezakonita, da svi oni koji nisu dobili sredstva imaju se pravo žaliti, jer nalaz Državnog ureda za reviziju uz to navodi i nezakonitosti u bodovanju programa prijavljenih na  tim javnim pozivima? Ako niste znali, u tijeku je više istraga, uključivo i one vezane uz druge milijunske Hribarove zlouporabe.

Ovim javnim pismom od Vas zahtijevamo da odmah postupite sukladno Zakonu o AV djelatnosti , čl. 20. te Vašoj osobnoj odgovornosti kao ministrice razriješite AV Vijeće HAVC-a. Naime, AV VIjeće djeluje nelegalno od 2012. godine.

Predsjednici AV Vijeća Veri Robić Škarica mandat je istekao još 2012.godine!

Ovaj podatak možete sasvim jednostavno provjeriti, jednako kao i to kako je ravnatelj Hribar pokušao nekako naknadno oktroirati gospođu Škaricu, bez da je izabrana.

Ravnatelj Hribar je svjesno i namjerno lažno predstavljao gđu Škaricu kao Predsjednicu AV Vijeća HAVC-a  da  bi zajedno sa njom i članom UO HAVC-a  Hrvojem Turkovićem, udruzi Hrvatski filmski savez  kojoj su na čelu, pazite sad, ti isti  Vera Robić Škarica i Hrvoje Turković godišnje dodjeljivao  više milijuna kuna, u zadnjih 5 godina, preko 10 milijuna kuna.

Sve to je izričito zabranjeno čl. 21. Zakona o AV djelatnosti, a Vi ste zbog svega navedenog obavezni, sukladno čl.20  zakona o AV djelatnosti, odmah razriješiti navedeno tijelo, jer je Ministarstvo kulture na čijem ste Vi čelu,  dužno obavljati nadzor nad zakonitošću rada i općim aktima Centra.

Također, obavezni ste, u zaštiti interesa RH, zatražiti povrat protuzakonito isplaćenih milijuna. To je ravnatelj propustio učiniti i za bivšu članicu UO Dariju Gudan Kulenović, čija je tvrtka DIM studio, protuzakonito dobila na javnom pozivu 6.5 milijuna kuna. Taj novac mora biti vraćen.

Vjerujemo kako Vam je taj slučaj poznat, jer ste u UO ušli nakon što je gospođa Gudan podnijela ostavku nakon što je taj skandal izašao u javnost.

Sa pravom očekujemo da AV vijeće HAVC-a razriješite odmah kako ne bi svi zajedno bili primorani na akcije koje ne želimo.

U očekivanju Vašeg hitnog djelovanja,

 

S poštovanjem,

 

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika

Zorica Gregurić

Dragovoljka Domovinskog rata

 

 

KOORDINACIJA UDRUGA HRVATSKIH  BRANITELJA I STRADALNIKA

IZ DOMOVINSKOG RATA

                                                                                                         

MINISTRICA KULTURE

Gđa Nina Obuljen Koržinek

Na pažnju predsjednice RH gospođe Kolinde Grabar Kitarović

Na pažnju predsjednika Sabora RH gospodina Bože Petrova

Na pažnju predsjednika Vlade RH gosp. Andrea Plenkovića

Na pažnju

Glavnog državnog odvjetnika gospodina Dinka Cvitana

 

Cjelokupnoj hrvatskoj javnosti

 

                                                                                  

PREDMET: ZAHTJEV ZA ŽURNIM RAZRIJEŠENJEM  AUDIOVIZUALNOG VIJEĆA HAVC-a

 

Poštovana gospođo ministrice,

ponovo Vas pozivamo da postupite sukladno čl. 20.  Zakona o audiovizualnim djelatnostima i odmah razriješite Audiovizualno vijeće HAVC-a. Naime, Veri Robić Škarica 2012. godine istekao je mandat te su do izbora legalnog predsjednika AV Vijeća HAVC-a, nezakonite i utužive, sve odluke o raspodjeli javnog novca u HAVC-u. Vaša zakonska obveza i odgovornost koja proizlazi i iz drugih Zakona koji uređuju obaveze državnih dužnosnika nalaže Vam trenutno djelovati kada (kao u ovom slučaju) imate saznanja o nezakonitim postupanjima, a ako se tako ne postupa to predstavlja teško kršenje zakona, posebice na ministarskoj razini.  Na isto smo Vas pozvali i dana 06. veljače 2017. godine. Međutim niste postupili sukladno zakonskoj obvezi. Stoga u preslici iznova dostavljamo Vama i javnosti na uvid naš prethodni zahtjev. Od Vas očekujemo promptno postupanje, jer ćemo u protivnom u petak 17. veljače 2017. godine izvršiti svoju građansku dužnost, tj. podnijeti kaznenu prijavu DORH-u i u Hrvatskom saboru zatražiti osnivanje istražnog povjerenstva.

To ste dužni učiniti i zbog Vaše političke odgovornosti, nakon što ste više od tri mjeseca  oklijevali razriješiti najtežeg recidivistu u činjenju kaznenih djela Hrvoja Hribara.

Zadržimo se, za sada, na našem uvjerenju da ste bili neinformirani i /ili izmanipulirani. Sada nemate više nikakvo, doista nikakvo, opravdanje trenutno ne učiniti ono što je vaša obveza.

Pozivamo Vas da do četvrtaka, 16. veljače 2017. godine razriješite Audiovizualno vijeće HAVC-a.

Pozivamo Vas da odmah utvrdite, kako i zašto se moglo dogoditi da Hrvoje Hribar koji je razriješen  zbog kršenja Zakona, otputuje u Berlin na filmski festival na trošak hrvatskih poreznih obveznika i tamo vodi  novu (antihrvatsku) kampanju optužujući Hrvatsku lažima kako je smijenjen zbog politike, a ne kriminala.

On sebe pokušava, ponovo na štetu hrvatske države, prikazati političkom žrtvom, dodvoravajući se  onim krugovima za koje je i financirao pamflet „15 minuta – masakr u Dvoru“ .

Ovim putem zahtijevamo od Vas ministrice kulture i od UO HAVC-a da javnim priopćenjem izričito navedete kako je ravnatelj HAVC-a Hrvoje Hribar razriješen zbog negativnog nalaza Državne revizije i utvrđenih protuzakonitosti.

 

U Zagrebu, 12.2.2017. godine

 

Za Koordinaciju udruga hrvatskih branitelja i stradalnika Domovinskog rata

Zorica Gregurić

 

Hrvatsko nebo

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)