Daran Bašić : “Nije šija nego je vrat “

Vrijeme:4 min, 42 sec

 

 

 

Poštovani,

 

zamoljena sam proslijediti Vam sljedeće reagiranje na tekst objavljen na portalu Hrvatsko nebo u ime našeg klijenta g. Michaela Spitzera, povjerenika za Hrvatsku i glavnog koordinatora Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske.

 

Cjelokupno reagiranje nalazi se u privitku ove elektroničke poruke.

 

S poštovanjem,

Nina Aušperger

NINA AUŠPERGER  ASISTENTICA

Manjgura d.o.o. / Ede Murtica 6 / 10020 Zagreb
tel  01 455 4222 / fax 01 457 6001 / mob 099 464 1909

nina@manjgura.hrwww.manjgura.hr

 

Portal Hrvatsko nebo

 

Na pažnju: Daran Bašić, novinar

                      Stella G., urednica

                      Željko S., urednik    

                      Ivan T., urednik

               

 

e-mail:hrvatskonebo.daran@gmail.com

zeljko.stanic7@gmail.com

ljutatravaxp@gmail.com               

Zagreb, 08. veljače 2017.

 

 

Predmet: Reagiranje na netočne informacije objavljene u tekstu na portalu www.hrvatskonebo.com

 

Poštovani,

 

nastavno na tekst naslova „POTVRĐENO – VLASNIK RBA KREDITNO ŠTEDNIH ZADRUGA RAIFFESEN BANKA!“ novinara Darana Bašića, objavljenog 07. veljače 2017. godine na vašem portalu, želimo ukazati na neistinite i netočne informacije koje javnost dovode u zabludu.

 

Naime, netočna je informacija, kako se u tekstu navodi, da je gospodin Michael Spitzer potvrdio da je Raiffeisen Banka iz Austrije vlasnik RBA kreditno štednih zadruga.

Točno je, a to je i gospodin Michael Spitzer jasno naglasio, da su RBA d.d. Zagreb i tužitelj, odnosno u ovom konkretnom slučaju Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg neizravno povezani, preciznije dio su istog koncerna. U svakoj pokrajini u Austriji posluje nekoliko RBA banaka, među kojima i Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg, koje su dioničari pokrajinskih banaka. Sveukupno osam pokrajinskih banaka dioničari su RBA International sa sjedištem u Beču, koja je dioničar RBA d.d. Zagreb. Iz toga proizlazi da RBA d.d. Zagreb nije pravno povezana s austrijskim pokrajinskim bankama i neovisni je pravni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uz dozvolu Hrvatske Narodne Banke.

 

Također, netočna je informacija da bi u travnju na sudu u ovome slučaju trebali svjedočiti bivši predsjednik Ivo Josipović kao i bivši državni odvjetnik Mladen Bajić. Točno je da je optuženik predložio sudu da kao svjedoke ispita g. Josipovića i g. Bajića, no sud još nije donio odluku o tom prijedlogu niti se izjasnio po tom pitanju.

 

Nadalje, netočno je da su RBA zadruge u Hrvatskoj poslovale nezakonito. Točno je da su članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske u Austriji do 2009. godine odobravale austrijske kredite hrvatskim građanima, što je predstavljalo regularno bankovno poslovanje po svim hrvatskim i austrijskim zakonima. Dokazano je i lako provjerljivo da, od dana osnivanja pa do danas, RBA zadruge posluju legalno, registrirane su i djeluju u skladu s propisima Republike Austrije, a krediti odobreni hrvatskim građanima isplaćivani su sukladno svim pozitivnim propisima, odnosno u skladu s hrvatskim i austrijskim zakonima.

 

U svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti, molim vas da u eventualnim daljnjim napisima o ovoj temi ne koristite netočne informacije.

 

S poštovanjem,

Mr. Michael Spitzer

Povjerenik za Hrvatsku i glavni koordinator Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske

E: michael.spitzer@rvstmk.raiffeisen.at

M: +43 664 8581685

 

Krešimir Macan

Direktor Manjgura d.o.o.

E: kreso@manjgura.hr

M: +385 99 333 0444

 

Daran Bašić <hrvatskonebo.daran@gmail.com>

11. velj (prije 1 dan)
Primio na znanje …

Pozdrav i poštovanje

 

 

Nakon objave teksta na našem portalu pod nazivom – POTVRĐENO – VLASNIK RBA KREDITNO ŠTEDNIH ZADRUGA RAIFFESEN BANKA – javili su nam se i Austrijanci.Tvrde kako je ta informacija netočna te da u svakoj pokrajini u Austriji posluje nekoliko RBA banaka, među kojima i Raiffeisenbank St. Stefan-Jagerberg-Wolfsberg, koje su dioničari pokrajinskih banaka. Sveukupno osam pokrajinskih banaka dioničari su RBA International sa sjedištem u Beču, koja je dioničar RBA d.d. Zagreb. Iz toga proizlazi da RBA d.d. Zagreb nije pravno povezana s austrijskim pokrajinskim bankama i neovisni je pravni subjekt koji posluje u Hrvatskoj uz dozvolu Hrvatske Narodne Banke.

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/02/07/potvrdeno-vlasnik-rba-kreditno-stednih-zadruga-raiffesen-banka/

 

Iz ovog demantija tako nismo shvatili tko je onda dao novac za financiranje RBA d.d. u Zagrebu ako već nije Raiffesen banka iz Austrije, a u demantu smo dobili i potvrdu kako je RAiffesen banka iz Beča vlasnik RBA kreditno-štednih ureda. 

U demantiju se dalje navodi kako su još nije donio odluku o tome treba li ispitati bivšeg predsjednika Ivu Josipovića oko poslovanja RBA zadruga a također se ne navodi ni koliko je puta direktore zadruga primao u predsjedničkom uredu na Pantovčaku.  I on i Bajić, koji godinama drži kaznene prijave protiv RBA zadruga upravo su ključni svjedoci protiv kolegice Helene Krmpotić, koja je optužena za klevetu od strane RBA kreditno-štednih zadruga.

U demantiju se navodi kako RBA zadruge nisu u Hrvatskoj poslovale nezakonito. Točno je, kaže se u demantiju, da su članice Raiffeisen bankarske grupacije Štajerske u Austriji do 2009. godine odobravale austrijske kredite hrvatskim građanima, što je predstavljalo regularno bankovno poslovanje po svim hrvatskim i austrijskim zakonima. Dokazano je i lako provjerljivo da, od dana osnivanja pa do danas, RBA zadruge posluju legalno, registrirane su i djeluju u skladu s propisima Republike Austrije, a krediti odobreni hrvatskim građanima isplaćivani su sukladno svim pozitivnim propisima, odnosno u skladu s hrvatskim i austrijskim zakonima. Tako u demantiju nema ni slova o tome jesu li predali dozvolu za rad Hrvatskoj narodnoj banci koja im je istu odbila 2003-te godine, a nismo dobili odgovor na pitanje kako su Hrvati prenosili stotine milijuna eura preko granice koje su, navodno, dobivali u Austriji. 

U svrhu istinitog i objektivnog izvještavanja javnosti portal Hrvatsko nebo nastavit će pratiti ovo suđenje i koristiti sve relevantne informacije u ovom slučaju, a Michaelu Spitzeru zahvaljujemo na redovnom praćenju. 

 

Daran Bašić /Hrvatsko nebo 

3 thoughts on “Daran Bašić : “Nije šija nego je vrat “

  1. Gospođi Aušperger, gospodinu Spitzeru i gospodinu Macanu (je li to onaj dobro nam poznati Macan?)… neka se prisjete one Starozavjetne: “Očevi su kiselo grožđe jeli, a djeci zubi trnu”.

  2. ” kreditno štedni uredi iz Graza” i da je vlasnik Raiffeisen banka Austrija… U tome je bila greška, zato što u Austriji oni veći ne posjeduju manje nego obrnuto manje banke posjeduju veće. RBA zadruge u Hrvatskoj je osnovao Raiffeisen International Bank Holding koji od 2010-te više ne postoji. Te godine su fuzionirali s Raiffeisen Zentralbank i sad se zovu Raiffeisen Bank International AG. A kakve su poslove bundevari iz Štajerske pravili, ostaje da se razjasni.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)