Mario Bukmir, kum Bože Petrova, ‘s ulice’ upravlja Hrvatskim vodama

Vrijeme:2 min, 58 sec

 

Mario Bukmir, kum Bože Petrova, nesuđeni zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda, sudeći prema pisanju Slobodne Dalmacije, s ulice upravlja Hrvatskim vodama.

Mario, u prilogu dostavljam mišljenje Hrvatskih voda o potrebi procjene utjecaja na okoliš za CGO Lećevica, izdano u travnju 2016. – početak je maila koji djelatnik Službe zaštite od štetnog utjecaja voda splitskog ureda Hrvatskih voda trećeg siječnja ove godine šalje Mariju Bukmiru, kumu Bože Petrova, nesuđenom zamjeniku generalnog direktora ove javne ustanove koja upravlja vodnim resursima Republike Hrvatske.

Mail je pri tome u dodatku naslovljen i na rukovoditelje Hrvatskih voda u Splitu –Tihomira Galića i Ivicu Bojčića, pa se dakle može zaključiti da voditelj službe izvještaj šalje po njihovu nalogu i znanju.

Kako bi Bukmira, inženjera građevine s višom školskom spremom, voditelja projekta “Metković” kojim bi se za razvoj sustava vodoopskrbe i odvodnje trebalo povući oko 190 milijuna kuna iz EU fondova, instalirao na visoku funkciju u Hrvatskim vodama, Most je krajem prošle godine krenuo u izmjene statuta javne ustanove.

Na čelu Upravnog vijeća Hrvatskih voda je Mostov ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović, a statut je izmijenjen na način da su sniženi uvjeti za ovo mjesto. Umjesto visoke, traži se viša stručna sprema i “posebne vještine kao što su organizacija i koordinacija za donošenje odluka, motiviranje radnika i davanje uputa za rad”.

Nakon burne reakcije javnosti, od imenovanja je Most odustao, no iz maila koji donosimo, a i iz događaja koji su prethodili i koji su uslijedili nakon maila, jasno je kako Mario Bukmir u Hrvatskim vodama praktički djeluje kao – u najmanju ruku – pomoćnik generalnog direktora.

Voditelj Službe zaštite od štetnog utjecaja voda tako Bukmiru – osobi koja u Hrvatskim vodama nema nikakvu službenu funkciju – šalje detaljno izvješće o tome što je prethodilo mišljenju Hrvatskih voda kako CGO Lećevica neće imati značajnijeg utjecaja na ciljeve zaštite voda.

Temeljem tog mišljenja, Ministarstvo je 16. studenog izdalo rješenje po kojemu za Centar nije potrebno provesti postupak procjene utjecaja na okoliš. No, ministar Dobrović pet dana poslije poništava to rješenje. Hrvatskim vodama šalje se novi zahtjev za davanje mišljenja o potrebi procjene utjecaja na okoliš.

Za ukupno pet djelatnica Hrvatskih voda u Splitu, u tom trenutku počinju pritisci i prijetnje da izmijene svoja prethodna mišljenja, odnosno da svojim potpisima “ovjere” izmijenjena i dopunjena mišljenja suprotna njihovim zaključcima. Nakon što su odbile potpisati falsifikat, najavljeni su im stegovni postupci, a uslijedila je i smjena voditeljica dviju službi – Službe za kontrolu voda i Službe za zaštitu voda koje su odbile “revidirati” svoje prethodne nalaze.

Smjena u ovom slučaju znači izvanredni otkaz ugovora o radu, uz ponudu novog ugovora o radu s bitno manjim plaćama, i sve to bez prethodnog konzultiranja Radničkog vijeća, što je zakonska obveza poslodavca.

Kako bi se obranile od nezakonitih otkaza, službenice su se same obratile Radničkom vijeću Hrvatskih voda koje je održalo sastanak jučer u Zagrebu. Neslužbeno saznajemo, iznijele su teške optužbe na račun svog neposredno nadređenog šefa Hrvatskih voda u Splitu Tihomira Galića, kao i na račun Marija Bukmira.

Upravo je Bukmir, prema njihovim navodima, radio pritisak na njih kako bi se izmijenilo mišljenje vezano uz Lećevicu, ponašajući se bez ikakvih ograda, kao da je imenovan direktorom, dok im je Galić otvoreno dao do znanja da moraju postupiti po ovim zahtjevima jer je riječ o “političkom diktatu”.

Dakle, ne samo da su djelatnice Hrvatskih voda morale postupati po traženjima osobe koja nije ni zaposlena, a kamoli da je rukovoditelj u Hrvatskim vodama, već su zbog neslaganja sa zahtjevima koji odstupaju od pravila struke i zakonskih propisa trpjele, i trpe, drastične sankcije.

 

M.M. /HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Mario Bukmir, kum Bože Petrova, ‘s ulice’ upravlja Hrvatskim vodama

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)