U POHODE DUVANJSKOJ PROŠLOSTI (25): ZNATE LI TKO JE JAKOV BAŠIĆ IZ TOMISLAVGRADA?

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

Uz podatke o ovom zanimljivom čovjeku s Duvanjskog polja, donosimo i njegovu pjesmu“ Radnička molitva“

 

Bašić, Jakov (Tomislavgrad, 3. listopada 1903.- Mill Valley, 9. lipnja 1987.). Osnovnu školu završio u Tomislavgradu, a gimnaziju na Širokom Brijegu. Otišao je u vojnu školu i postao jugoslavenskim kraljevskim oficirom. Od 1926. do proglašenja šestosiječanjske diktature živi u Beogradu, a onda se vraća u Zagreb kao čvrsti pripadnik Hrvatske seljačke stranke. Boreći se za prava radnika tu s prijateljima osniva sindikalni savez privatnih namještenika. Nastupaju protiv marksističkih sindikata, te prvi uvode osmosatno radno vrijeme.Za vrijeme Banovine imenovan je vijećnikom grada Zagreba. U travnju 1940. pokreće glasilo Saveza, tjednik „Pravica“ i za urednika uspijeva dovesti Tina Ujevića, a za suradnika Stanislava Šimića.

Dolaskom NDH Savez je raspušten, a njegove poslove preuzelo je novoosnovano Ministarstvo Udrudžbe, a „Pravica“ prestaje izlaziti.Nešto kasnije će ga ministri Lorković i Budak nagovoriti da ode na dužnost u Hrvatsko poslanstvo u Berlinu i da kao specijalni ataše preuzme brigu za tadašnjih četvrt milijuna hrvatskih radnika u Njemačkoj.Nakon nekoliko godina tipične europske sudbine hrvatskih političkih izbjeglica u poraću, godine 1949. stiže u Kaliforniju, u San Francisco. Tu s drugim Hrvatima organizira kupnju prostorija za „Hrvatski dom“ koji postaje stjecištem hrvatskoga društveno-političkog života.Posebno se zauzimao za preobrazbu politike Hrvatske bratske zajednice, pa je stoga promicao ulazak državotvornih Hrvata u nju.Pisao je novinarske članke, pjesme, pripovijetke i roman..

Surađivao je u „Zajedničaru“,“Hrvatskom glasu“ i kalendarima HSS-a. Objavio je:Hrastov čvor- vitez divljine (roman, San Francisco, 1969.);Astro Lirika (pjesme, San Francisco, 1988.)

 

Radnička molitva

 

Blagoslovi Gospodine ovu svježu koru kruha,

U zemljanoj zdjeli na stolu od jelovog drva,

Te krvavu kap starog vina u bukare sudu,

A za slavu Tvojoj Pravdi i čast radničkome trudu.

 

I moj mali sobičak ispuni eterom radosti,

Sva vatrišta gnjeva u srcu ugasi Tvojom blagosti;

Trnjem života vodi me u šetnju Tvojom mudrosti,

A na cesti gomila čuvaj me od oka pakosti.

 

U cik zore, Svevišnji, budi me vjerom prema svome

Znanu i neznanu bližnjem bratu, svakome stvoru tvome:

Nevoljnu,da mu budem ono što sebi želim biti,

Pa obadvojicu- ikse milione- od zla štiti.

 

Posebno molim za umorna smetlara pored mora;

Smiluj mu se i darivaj ga sa bezbroj snažnih ruku,

Da očisti naplav uz obalu, našeg grada bruku.

 

 

Tomislavnews.com/http://www.tomislavnews.com/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)