SARAJEVO POSJETILA DVA BOŽA PETROVA : Zvizdićev Petrov je protiv Trećeg, pravi Petrov je protiv unitarizma i zalaže se za federalnu BIH

Vrijeme:2 min, 54 sec

 

Portal Hrvatsko nebo drži  da je u svrhu pravilnog  informiranja ponajprije  potreban jasan i nedvosmislen stav  o Hrvatima BiH  i da će predsjednik Sabora   Božo Petrov sam pojasniti što je uistinu rekao pri susretu sa  Zvizdićem 

 

 

Kako se u međunarodnoj politici naziva događaj kada ured premijera jedne države, potpuno krivotvori izjavu predsjednika parlamenta druge države, i kao lažnu izjavu plasira onda to u javnost? To se onda zove međudržavni skandal. No u BIH se to zove priopćenje premijera Zvizdića. Dakle ured premijera Zvizdića stavio je u usta Boži Petrovu rečenice koje ovaj uopće nije kazao. I portali unitarnog nacionalizma već slave Petrova. Nek se sjete kad će im drugi put doći u goste. To se , drago Sarajevo, tako ne radi. Osramotili ste i nas , europejskiji dio BIH. Nije BIH samo Vaša država i nemate pravo sramotiti nas tako pred Hrvatskom. Sram te bilo Zvizdiću! U normalnoj državi sad bi morao dati ostavku. Nije dakle važno o kojoj se temi radi, bitno je da informacije sasastanka budu autorizirane od obe strane, a ne da se nekog ugosti a onda kad on ode utrpa mu se šta sve nije rekao. Što je sljedeće? Nakon posjete Merkelove Zvidić poručio da je Merkel podržala Kaplana?

Evo priopćenja iz ureda Zvizdićevog:

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić primio je danas delegaciju Hrvatskog sabora koju je predvodio predsjednik Sabora Božo Petrov.

Zvizdić je čestitao Petrovu na izboru za predsjednika Sabora i poželio mu uspjeh u radu. Upoznao je Petrova sa aktuelnom ekonomskom i političkom situacijom u BiH i zahvalio na prenosu znanja i iskustava u oblasti evropskih integracija. Rekao je da evropska i euroatlantska agenda Bosne i Hercegovine predstavlja važnu sponu u bilateralnim odnosima sa Republikom Hrvatskom kao članicom Evropske unije i NATO-a i naglasio da te činjenice upućuju na još sadržajniju i intenzivniju saradnju, ne samo na bilateralnom, nego i na regionalnom i širem globalnom planu, saopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Predsjednik Hrvatskog sabora Božo Petrov je rekao da Hrvatska poštuje suverenitet i teritorijalni integritet BiH, kao i jednakopravnost tri konstitutivna naroda i da ne podržava stvaranje dodatnog entiteta u Bosni i Hercegovini.

petrov-zvizdic-3

Rekao je da Hrvatska pruža punu podršku BiH na putu ka evropskim i euroatlantskim integracijama i izrazio nadu da će se vrlo brzo pridružiti evropskoj porodici. Pohvalio je ekonomski napredak BiH i rekao da je značajno nastaviti saradnju u svim segmentima.

Zvizdić i Petrov su se saglasili da je Bosna i Hercegovina ključ stabilnosti Jugoistočne Evrope.

Razgovarali su i o unapređenju saradnje na infrastrukturnim i energetskim projektima, na daljem jačanju ekonomske, trgovinske, naučne i kulturne saradnje, kao i o zajedničkoj sjednici Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara BiH.

petrov-zvizdic-1

Sastanku su prisustvovali predsjednik Odbora za vanjsku politiku Miro Kovač, voditelj Međuparlamentarne skupine prijateljstva u Hrvatskom saboru Zlatko Hasanbegović, potpredsjednik Odbora za vanjsku politiku Joško Klisović i ambasador Republike Hrvatske u BiH Ivan Del Vechio.
(Vijesti.ba / AA)

 

U prepisci s p.r. službom MOST-a dobili smo ovaj odgovor: 

G. Petrov je na sastanku s gospodinom Zvizdićem između niza drugih gospodarskih i bilaterarnih tema kazao i kako  se zalaže za federalizaciju, decentralizaciju i osuđuje unitarizam u BIH  jednako kao i secesionizam. Naglasio je kako će podupirati jednakopravnost Hrvata  u BIH kroz izmjene izbornog zakona koji će Hrvatima omogućiti legitimne predstavnike vlasti.

Napomena: Moguće je da je p.r. službi g. Zvizdiću prijedlog okrupnjavanja i jačanja  BIH secesionizam i da je došlo do greške u prijevodu s hrvatskog na bosanski.

 

Poskok .info/http://poskok.info/wp/Hrvatsko nebo

3 thoughts on “SARAJEVO POSJETILA DVA BOŽA PETROVA : Zvizdićev Petrov je protiv Trećeg, pravi Petrov je protiv unitarizma i zalaže se za federalnu BIH

  1. Upravo će unitaristi prvi skočiti s pričom da pričamo istim jezikom i da nam podjele po tom pitanju nisu potrbene.
    Evo dokaza da unitaristima treba, ne samo prijevod nego i nacrt.

  2. Ako se zalaže za federalnu BiH, u čemu je problem reći kako Hrvati moraju imati svoju federalnu jedinicu?!
    Kad bi on bio za Treći, to bi i rekao (nije očito dobio uputu ha ha ha, kao za “lustraciju”).

  3. S Božicom i Mostom nikad nije sigurno što je stvarno rekao ili potpisao. Ja mu, recimo, ne vjerujem. Postoji li snimka razgovora…? Zašto RH ne reagira priopćenjem, a ne Most??

Odgovori