Damir Pešorda: Hrvatska vojska

Vrijeme:2 min, 33 sec

 

Vojska je jedna od najvažnijih oznaka državnosti, ona je zapravo jamac svih ostalih oznaka državnosti. Kada je početkom tekućeg tisućljeća Jozo Radoš počeo devastirati hrvatsku vojsku, bilo je jasno da se samoj državi ne piše dobro.

Ivo Sanader, Jadranka Kosor i Zoran Milanović sa svojim ministrima započeto su zdušno nastavili provoditi. Zato me veseli kada ovih dana u novinama čitam: ”Odluka o ponovnom uvođenju obveznog vojnog roka praktički je već donesena i samo treba proći potrebnu proceduru kako bi se počelo s njenom primjenom. A to će ipak još potrajati neko vrijeme. Naime, postoji još uvijek više varijanti i ideja kako osmisliti vojni rok, koliko će trajati, gdje će se obuka sve provoditi, koje instrukture angažirati i – na koncu, ali vrlo važno – koliko će to sve skupa koštati (Jutarnji list, 30. 01. 2017.).” Je li to naznaka da političko vodstvo opet brine o vojsci?

Nevolja je samo što do tog zaokreta dolazi pod pritiskom okolnosti i vanjskih čimbenika. Situacija se u svijetu usložnjava, migrantskoj krizi ne nazire se kraj, EU je dezorijentirana, Putin i Trump postavljaju nove standarde u međunarodnim odnosima, analitičari govore o mogućem novom sukobu ”na Balkanu”, a prvi susjedi zveckaju oružjem. Najveći je, čini mi se, problem što taj nesretni Balkan, gdje nas silom trpaju, idealno područje za ratne probe i ogledavanje velikih sila. Nadam se da moja generacija neće imati takav peh da je zadese dva rata, no treba imati na umu i to da su naraštaji prije moga doživjeli barem dva rata. U svakom slučaju, onima koji su radili na slabljenju hrvatske vojske i ukidanju redovnog vojnog roka – od Račana, preko Sanadera do Milanovića – popisu grijeha protiv hrvatske države treba dodati i taj.

Redovno služenje vojske ukinuto je 2008. i od te godine imamo samo relativno kratkotrajno dragovoljno služenje vojske. Kako je relativno mali broj onih koji su dragovoljno služili vojsku, za dogledno vrijeme taj broj vjerojatno ne bi bio dostatna baza ni za popunjavanje profesionalnog sastava vojske! Sada se nastoji ponovno osmisliti učinkovit i financijski održiv model obveznog vojnog roka, no to neće ići tako lako. Kada se jednom nešto ukine, to je uvijek teško ponovo uvesti. Sigurno će se otvoriti brojna pitanja: kadrova za vojnu obuku, prostora, troškova itd. No, sve se to može riješiti, važna je politička volja i cilj.

Upravo je pitanje cilja ponovnog uvođena obveznog vojnog roka ono što, moram priznati, i kod mene izaziva određene dvojbe. Ako jačamo vlastitu vojsku da bismo povećali sigurnost, onda to treba u potpunosti podržati. Međutim, ako jačamo vojsku da bismo pojačali nazočnost u Afganistanu i drugim kriznim područjima ili, što je posebno opasno, išli ”braniti Europu od Rusije” – onda ćemo samo ponoviti grješku koju smo u povijesti uvijek iznova ponavljali, to jest ratovali za tuđe interese. Hrvatskih je trupa bilo još u Napoleonovu pohodu na Rusiju, u Prvom i u Drugom svjetskom ratu Hrvati su također hametice ginuli na istočnim bojištima. Dakle, jačanje vojske ima smisla samo ako njome upravlja vlast fokusirana na nacionalne interese, a ne na nadnacionalne projekte.

 

Damir Pešorda HRsvijet/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Damir Pešorda: Hrvatska vojska

  1. Amerika se okreče od Europe,berem se tako čini,Europa je stara k… i s njom nemamo baš previše pozitivnih iskustava u prošlosti,sve su očitije stare podjele naročito nakon Brexita.Tim više što Britanija nikad nije politički podržavala Hrvate(samo deklarativno)osim ako je interes njenog kolonijalnog sklopa bio vezan za nas.Susjedi su napaljeni i čekaju prekid lovostaja.U tom smislu

    postavljaju žicu oko nas,sad se trude prikazati i prodor migranata kroz Istru kao vrlo opasnu pojavu da bi mogli postaviti žicu i prije presude korumpiranog suda po granici koju su zamislili sami.Bizantinci prijete Migovima,Bukovima,S300 i kojekakvim ruskim čudima,Rusi prijete da će probiti Srijemski front za 24h.Zato nam treba ne samo vojska,nego obučeno ljudstvo,a ne kao što znameniti Kotromanović kaže”djeca koja će brati cvijeće po Mosoru”.To je moralo već njemu pasti napamet,umjesto da se slizuje s Rusima(tko ga je vozikao avionom?)Žalosno od jednog ratnog zapovijednika koji je Mesiću na Alci kresao u lice.Hrvatska treba uvesti vojno osposobljavanje svih mladih naraštaja,to nije militarizacija kao što to crveni prikazuju,Izrael je primjer,to je jednostavno potreba jer nas je malo i nemožemo nespremni dočekati da nas pobiju kao 91g.Nedaj Bože da nam zatreba.

  2. Uživam u kmečanju “državotvornih” kmera i pacifista… Tobože, po Jozi Radošu, nekada ministru obrane koji nam je razhebao što se razhebati dalo u vojsci, prestrašit će se susjedi??! Pa će se i oni početi naoružavati??! Je li zucnuo što je JNA bila treća vojna sila u tadašnjoj Europi?? I sva se pokrenula na nas?? Imaju li ti ljudi mozga ili srama ili su operirani od jednoga i drugoga??
    Ili su samo dobro plaćeni…?

  3. Konvertiti uvijek pronalaze najuže prolaze do svog probitka, usput sijući za sobom sjeme straha i defetizma da ih se više uzima za ozbiljno.Radoš je bio HSLS-ovac u duši,Budišin pobočnik i raspadom stranke završio kod Gotovca pa prešao u HNS.Ljiga nad ljigama.Svi bi oni da bude u Hrvatskoj sve manje Hrvatske.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)