Damir Pešorda : Nepogoda zvana Trump

Vrijeme:2 min, 18 sec

 

Donald Trump svojom se retorikom i prvim potezima sručio na praksu političkog establišmenta kao nepogoda. Sve što on govori i radi za klonirane je birokrate nečuveno, skandalozno, opasno.

Predugo se u laboratorijima stvarnih upravljača svijeta proizvode političari, konfekcijski ili po narudžbi, da je postalo gotovo nezamislivo da netko na svoju ruku krši brojna nepisana, ali zato ništa manje čvrsta pravila. Jedno od tih pravila je i da se prije izbora koješta obećava, s poslije izbora to redovito zaboravlja. Izuzev obećanja u pravcu dalje implementacije ljudskopravaške ideologije u sustav: prava na istospolni brak, eutanaziju i slične novatorije.

Trump je naprotiv odmah po stupanju na dužnost krenuo ispunjavati svoja obećanja: potpisuje ukaz protiv tzv. Obamacare, otkazuje trgovinski sporazum o Transpacifičkom partnerstvu, razriješio osamdeset veleposlanika… Trump očito misli ozbiljno. Usporedbe radi, predsjednici Kolindi Grabar Kitarović i HDZ-u nisu bile dovoljne ni godine da maknu barem Titovu sliku iz jednog našega veleposlanstva, a kamoli samog veleposlanika. Svojim prvim potezima Trump pokazuje da su ga se takozvani ”liberali” (takozvani jer slobodu guše na svakom koraku i nameću svoje dogme kao jedini ispravan način mišljenja i ponašanja) s razlogom pribojavali.

Bilo bi zanimljivo narednih mjeseci pratiti taj sraz Trupa i ”naprednih snaga”, kada događanja u Sjedinjenim Američkim Državama ne bi uvelike utjecali i na sudbinu cijeloga svijeta, Europe navlastito. Čini se da je društveni raskol toliki da bi stvari mogle eskalirati i u neželjenom smjeru. Nakon dugo vremena u zapadnim je zemljama stvorena kritična masa ”novih revolucionara”, sastavljena mahom od različitih manjinskih skupina dugogodišnjom propagandom  senzibiliziranim i istreniranim za agresivni aktivizam. Ima tu tipova koji će ti razbiti glavu ako im njihovi ideolozi kažu da nisi dostatno tolerantan, zaprijetiti smrću jer si mesožder i jedeš navine životinje, osporiti ikakvo pravo u ime nekih ljudskpravaških dogmi. Takvi su na prosvjedima protiv Trumpa već pribjegavali nasilju, ništa nam ne jamči da neće tako i nastaviti.

Tri ideološka izdanka prosvjetiteljstva – nacionalizam, liberalizam i socijalizam – blagotvorno djeluju na društvo kad su pomiješani u balansiranim odnosima, no kada jedan od njih prevlada dolazi do totalitarizma. To se s nacionalizmom dogodilo u fašizmu i nacionalsocijalizmu, sa socijalizmom u staljinizmu, maoizmu, titoizmu itd., a s liberalizmom to se događa upravo sada. Sruše li protutrumpovske snage Trumpa bez novih izbora, moći će se nedvojbeno zaključiti da je svijet zagazio u novi totalitarizam. Takvo nešto nemoguće je bilo i zamisliti u Americi još prije nekoliko godina, ali dolaze, izgleda, neka druga vremena. Bilo kako bilo, unutrašnja raspolućenost zapadnih društava stalno se pojačava.

Iz naše hrvatske perspektive Trumpov odlučni nastup može biti dobar putokaz domaćim političarima kako s ispunjenjem obećanja treba krenuti odmah. Onaj tko samo osluškuje odobravanje ili neodobravanje medija i zakulisnih centara moći nikada ništa korisno neće učiniti za svoj narod.

 

Damir Pešorda/HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Damir Pešorda : Nepogoda zvana Trump

  1. Nije sasvim korektno usporedivati sto je Trump ucinio s polozaja koji mozemo nazvati “imperial presidency” s gotovo ceremonijalnim ovlastima koje ima predsjednica. Drugim rjecima, predsjednik SAD je “bog i batina”, ne mora negdje ici po svoje misljenje kao nas briselski cato, niti traziti suglasnost napuhanih velicina kao sto je predsjednica morala cekati Oreskovica za voditelja SOA-e. Mozemo diskutirati da je predsjednica mogla uciniti vise, ali isto tako je cinjenica da je ucinila vise od bilo koga u zadnjih 17 godina. S obzirom na kadroviranje u vladi (zadnji slucaj Brzica) koje ide po starim komunistickim principima, predsjednici ce biti sve teze i teze uciniti nesto korisno za nacionalne interese.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)