Ministar Orepić krenuo u novi boj: Policiji zapovjedio popis prebivališta u Metkoviću i Pločama

Vrijeme:4 min, 33 sec

 

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepićkrenuo u novi predizborni boj od koga bi korist trebao izvući Most nezavisnih lista. Odjava prebivališta jedina je šansa da Most nezavisnih lista bude ne bude drastično poražen u Metkoviću. Toga su svjesni i u vodstvu Mosta pa su ministru Orepiću izdali zadaću.

“Svi rukovoditelji organizacijskih jedinica dužni su obvezati svoje policijske službenike koji imaju prebivalište na području Policijske postaje Gruda, Policijske postaje Metković i Policijske postaje Ploče da za svoju adresu sačine službenu bilješku u kojoj će navesti sve osobe koje stvarno prebivaju na toj adresi, kao i popis osoba koje na toj adresi ne žive, a u sustavu se vode na toj adresi”, navodi se u internom dopisu koji potpisujeTonći Radibratović, načelnik Policijske uprave dubrovačko-neretvanske, a do kojeg je došao Jutarnji list.

Rok do kada policijski službenici, naime, moraju predati spomenute bilješke istekao je, 24. siječnja. Taj dopis je, neslužbeno doznaje Jutarnji list, unio nemir među dio policajaca sa spomenutih područja, a ravnodušni nisu ostali ni u redovima lokalnog HDZ-a, smatraju da cijela akcija ima političku pozadinu te da Most priprema teren za lokalne izbore u svibnju.

– Od nas se traži da, slikovito rečeno, ‘drukamo’ svoju rodbinu – komentira jedan policajac.

>>Željko Primorac: Pozivam Vladu Republike Hrvatske da spriječi zloporabu državnog aparata u svrhu stranačke politike

Ministrov politički akt je u velikom sukobu s etikom struke

Iz Sindikata policije kažu da su upoznati s tim dopisom te policijskim službenicima poručuju da “nisu dužni sami sebe inkriminirati, kao ni najbliže srodnike”.

“Ne vidimo potrebe za “intenzivnije” postupanje po članku 12. Zakona o prebivalištu, i to prije lokalnih izbora; posebno zabrinjava činjenica što takva zapovijed očito ne postoji za druge PU.

Upute za rad službenicima daje glavni ravnatelj, preko načelnika, i to nikako ne može činiti ministar koji je osoba iz politike. Uputa ministra nalikuje pripremi za lokalne izbore. Policijski službenici svoj posao rade časno, odgovorno i pošteno za malu plaću, sukladno Zakonu o radu njihovo radno vrijeme traje 8 ili 12 sati, nakon čega su slobodni, i to slobodno vrijeme mogu provesti prema vlastitom izboru. Nitko, pa ni ministar, nema im pravo nalagati da u privatno vrijeme izvan službe špijuniraju, kao što su to neki nalagali za vrijeme komunizma.

To nije profesionalni način obnašanja policijskog posla. Svaka zapovijed mora biti temeljena na zakonu, stoga nas čudi ovakva zapovijed koja nedvojbeno, ima političku konotaciju a što je suprotno temeljnim načelima policijskog rada i postupanja, a ona su da se policijski sustav prije svega ne bavi politikom, da nije u službi niti jedne političke stranke, nego isključivo i samo u službi svih građana. Želimo vjerovati da ministar ne stoji iza nje, već prema našem mišljenju, netko od lokalnih načelnika ili pomoćnika načelnika”, stoji u dopisu Nikole Kajkića, predsjednika Nacionalnog sindikata policije.

SDP čvrsto uz Orepića

No, bivši ministar pravosuđa, SDP-ovacOrsat Miljenić, je, pak, iznenađen reakcijom policajaca.

– Pa nezakonito je na svojoj adresi imati prijavljenu osobu koja na njoj ne živi. Ovaj dopis više mi nalikuje na upozorenje policajcima s tih područja da odjave ljude sa svojih adresa, ako ih imaju prijavljene, da se ne bi dogodilo da provjeravaju druge građane dok na svojoj adresi imaju nelegalno prijavljene ljude – komentirao je Miljenić.

Zanimljivo je da je ministar kao politička osoba ovim činom preuzeo zapovijedanje policijom i to samo na jednom mikrolokalitetu a ne na cijelom području Republike Hrvatske.

– Svaki policajac dobio je u zadatak provjeriti svoju ulicu ili zgradu – objašnjava sugovornik Jutarnjeg lista. Nalog za takvo postupanje, navodi se na početku spomenutog dopisa, dao je sam ministar: “Poštovani, kako vam je poznato, temeljem naloga ministra intenzivirano je postupanje u vezi članka 12. Zakona o prebivalištu…”.

Iako su iz Ministarstva unutarnjih poslova jučer odgovorili kako se ta akcija odnosi na područje cijele Hrvatske, sugovornik Jutarnjeg lista iz policije kaže da je takav dopis navodno išao samo prema policijskim postajama na području Dubrovačko-neretvanske županije. Iz Ministarstva unutarnjih poslova jučer nisu konkretno komentirali gdje je išao ovaj dopis nego su samo kazali da u postupku provjera prebivališta “ne obavljaju terenske provjere za one građane za koje osobno znaju da stanuju na prijavljenoj adresi” te da se “akcija odnosi na područje cijele Republike Hrvatske, a provodi u cilju izbjegavanja nepotrebnog uznemiravanja građana”.

“Prema članku 12. Zakona o prebivalištu, policijska uprava na čijem području osoba ima prijavljeno prebivalište, po službenoj će dužnosti donijeti rješenje o odjavi prebivališta osobe ako se terenskom provjerom utvrdi da osoba stvarno ne živi na prijavljenoj adresi ili o tome bude obaviještena od strane tijela javne vlasti te drugih pravnih i fizičkih osoba”, navodi se u odgovoru MUP-a.

Most provodi ‘čistku’ HDZ-ovih birača

U metkovskom HDZ-u, pak, neslužbeno komentiraju da će Most ovakvim akcijama samo dodatno “osiromašiti Metković”, a i tvrde da su prilikom prošle akcije imali i brojne propuste te da su odjavili i ljude koji zaista žive na tim adresama.

– Znam da su odjavili jednu ženu, koja je tek nakon deset mjeseci shvatila da je odjavljena sa svoje adrese – govori nam izvor iz HDZ-a.

– Most provodi ‘čistku’ HDZ-ovih birača, pa ovakva se brisanja nisu radila ni u vrijeme Tita – komentira izvor blizak vrhu metkovskog HDZ-a te dodaje da je uoči parlamentarnih izbora u Metkoviću ‘obrisano’ oko tisuću ljudi, ali da je nevjerojatno da sad “tjeraju policajce da prijavljuju svoju rodbinu”. Taj dopis je, neslužbeno se doznaje, iznenadio i neke policajce, a ima i onih koji drže da je u najmanju ruku “nespretno napisan”.

 

M.M. /HRSvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

3 thoughts on “Ministar Orepić krenuo u novi boj: Policiji zapovjedio popis prebivališta u Metkoviću i Pločama

Odgovori