Iz Splita : Očekujemo pobjedu Opare za gradonačelnika i Ževrnje za župana!

Vrijeme:6 min, 14 sec

 

Snaga zajedništva. Vođenje ozbiljne i odgovorne politike. Vjera u pobjedu! Tako bi, u tri crte, glasio sažetak velikog skupa na kojem je danas u Splitu, u Hotelu Radisson blu, naša stranka proslavila 27. godišnjicu svog utemeljenja u tom gradu. Najviše je govora, očekivano, bilo usmjereno prema nadolazećim lokalnim izborima.

Split – pulsirajuće središte Mediterana

Predsjednik HDZ-a i Vlade RH mr.sc. Andrej Plenković u svom je govoru izrazio očekivanje da će na izborima u svibnju kandidati HDZ-a za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović i za splitsko-dalmatinskog župana Zlatko Ževrnja ostvariti pobjedu:

– Obojica imaju moju snažnu osobnu podršku, a također očekujem da lista HDZ-a za splitsko gradsko vijeće ostvari dobar rezultat. Moj prijatelj i imenjak je bio osvježenje na listi za Sabor i tada smo, mogu reći otvoreno, investirali u ovaj drugi korak jer smo znali da gaji neizmjernu ljubav prema svom gradu, da poznaje Split i da grad poznaje njega. Cijelom HDZ-u Split je jako važan, jer taj grad ima kapaciteta postati pulsirajuće središte Mediterana! Stoga je još važnije da našom pobjedom, u suradnji s kvalitetnim partnerima, Splitu osiguramo stabilnu vlast.

Odgovornom politikom protiv populizma

Plenković je istaknuo da će HDZ-ova Vlada  s njim na čelu, komegod to ne bilo drago, nastaviti voditi proeuropsku politiku.

– Zato što dijelimo civilizacijske vrijednosti našeg europskog kontinenta , a to nam je zadaća još od govora prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana u Hrvatskom saboru 5. svibnja 1990. godine! Kao stranka se suprotstavljamo sve glasnijim nihilistima, onima koji imaju logiku rušenja, a ne građenja, onima koji šire demagogiju i dezinformacije, a takvih je, nažalost, puno diljem kontinenta. Naša je zadaća da se političkim sredstvima, argumentima i odgovornim ponašanjem borimo protiv njih – i to ćemo raditi!

Zaštita nacionalnih interesa

Predsjednik je nastavio da se Hrvatska nalazi pred velikim izazovima te da su stabilnost BiH i ostvarivanje ravnopravnosti hrvatskog naroda u njoj naše trajne zadaće:

– Nastojat ćemo biti Vlada koja će riješiti brojna pitanja koja opterećuju naše odnose sa susjedima – neka još iz vremena velikosrpske agresije. Rješavat ćemo ih inteligentno, ali koristeći sva politička i diplomatska sredstva koja imamo, čvrsto štiteći interese hrvatske države. Pritom mislim i na odnose sa Srbijom, s čijim sam premijerom kratko razgovarao jučer u Davosu. Namjerno i svjesno se ne lovimo na udicu, nego vodimo odgovornu politiku, a to ćemo i nastaviti. Isto je i u odnosima s ostalim susjedima, koji su već članice Europske unije – Mađarskom, Slovenijom i Italijom.

Potpora svim ministrima

Nabrajajući uspjehe u kratkom vremenu otkada je formirana Vlada, snažno i glasno je zaključio da svi ministri imaju njegovu potporu:

– I ministar Barišić koji je bio jučer na sastanku Rektorskog zbora u Splitu i potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva Dalić koja će itekako u sljedećim godinama dati veliki doprinos hrvatskom gospodarstvu, rastu BDP-a, rasterećenju poduzetnika i ukupnom boljitku hrvatskog društva.

OPARA: SPLIT ĆE POSTATI MOTOR RAZVOJA DALMACIJE!

Predizborni slogan splitskog HDZ-a je “Split je glavni,” a kandidat za splitskog gradonačelnika Andro Krstulović Opara u svojem je govoru istaknuo da se s tim sloganom ne misli da je Split glavni grad Hrvatske, niti je usmjeren protiv bilo koga.

– Ovaj slogan govori da je Split glavni kao motor razvoja Dalmacije i južnog dijela Hrvatske, a onda to znači i razvoj cijele nam domovine Hrvatske. Split je glavni za nas koji u njemu živimo, poslujemo, zasnivamo obitelji… Mi političari ne možemo se baviti politikom ako ćemo zanemarivati probleme u vlastitom kvartu i ulici, u vlastitom domu. Nemojmo niti trenutak pomisliti da je političarima mjesto samo u Zagrebu, upravo suprotno. Kada je Split u pitanju, za mene nema lijevo i desno, nego samo naprijed i nazad!

Govoreći o planovima nakon što pobijedi na izborima, najavio je i da će mjeriti učinkovitost djelatnika u Banovini (gradskoj upravi) naglasivši da će pokrenuti grad u kojem trenutačno vlada nered u upravljanju.

Plenkovićeva politika na Tuđmanovim temeljima

Za predsjednika Plenkovića je istaknuo da je lider, državnik novoga kova, ali koji je čvrsto povezan s bogatom tradicijom naše stranke:

– Na temeljima Tuđmanova HDZ-a, u vrlo teški trenucima za našu stranku, doveo nas je do trijumfa i sastavio Vladu koja ima premoćnu saborsku većinu. Protivnika je doslovno poslao u povijest, a javnosti dao jasnu perspektivu modernog društva, ali čvrsto utemeljenog na hrvatskim tradicionalnim vrijednostima, domoljublju, obitelji i predanom radu. Plenkovićeva politika je politika okupljanja, dijaloga i otvorenosti, ali istodobno i odlučnosti.

Vukovar, Vukovar!

Spominjući se prošlosti na samom kraju govora, Opara je kazao i da su splitska Riva i Splićani okupljeni na njoj uvijek slali najave za mnoge nacionalne prekretnice:

– Riva je postrojila i pobjedničku, udarnu 4. gardijsku brigadu, koja je oslobodila Knin. Riva je u kolovozu 1995. prvom hrvatskom predsjedniku na pitanje: „Što želite da vam još obećam?“, gromoglasno odgovorila: „Vukovar, Vukovar!“. To Vam je, dragi moji, taj moj Split, vaš Split, tako iskren, srčan, ponosan i predvodnički, takav kakvoga volimo. Neka nam živi HDZ, naš Split i Dalmacija, neka nam živi vječno naša Hrvatska!

ŽEVRNJA: NEMOJTE ZABORAVITI NI MENE!

Kandidat HDZ-a za župana splitsko-dalmatinskog Zlatko Ževrnja – koji i sada obavlja tu dužnost – istaknuo je da su lokalni izbori u svibnju od iznimne važnosti za HDZ jer će oni biti temelj i za izbore koji će uslijediti:

– Podržite Andru Krstulovića Oparu za splitskog gradonačelnika, a nemojte zaboraviti ni mene! – pozvao je Ževrnja  s govornice nakon čega je uslijedio smijeh odobravanja  i pljesak nazočnih.

Dogovoreno razminiranje vojarne u Žrnovnici

Ževrnja je apostrofirao i nestabilnost u BiH, posebno provokacije sa „zveckanjem oružjem“ iz Srbije, naglasivši da našoj državi sada najviše treba zajedništvo. Među ostalim, govoreći o postignućima u Županiji, pohvalio se i da je s ministrom obrane generalom Damirom Krstičevićem riješio da se žurno razminira područje bivše jugo-vojarne u Žrnovnici, gdje je nedavno buknuo požar aktiviravši zaostale mine nadomak kuća i osnovne škole.

– Čim sam se obratio našem generalu Krstičeviću, odmah se krenulo u akciju!

ŠKORIĆ: SPREMNI SMO PREUZETI SUDBINU SPLITA U SVOJE RUKE!

Kao domaćin iznimno posjećene svečarske sjednice, predsjednik splitskog (gradskog) HDZ-a Petar Škorić nabrojao je sve pobjede stranke u proteklom periodu, ističući Plenkovićeve zasluge za konsolidiranje stanja u našoj stranci, što je i bilo presudno za trijumf na izvanrednim parlamentarnim izborima:

– Naš grad Split ponovno postaje utvrda HDZ-a. Splitski HDZ će promijeniti stvari u našem gradu nabolje. Split je sada politički i ekonomski devastiran, ali u svibnju smo spremni preuzeti sudbinu Splita u svoje ruke! Zato smo izašli prvi s našim kandidatom. Andro Krstulović Opara je najbolji i najkompetentniji kandidat za gradonačelnika. Gdje god je bio i radio, uvijek je djelovao za svoj Split, Dalmaciju i cijeli hrvatski jug!

Rekao je i da žele okupiti sve bliske političke opcije kojima je Split u srcu:

– Ovom prigodom pozivamo ih na zajedništvo i potporu našem kandidatu kako bismo združenim snagama pobijedili neznanje, stihiju, demagogiju i svaki avanturizam!

KRSTIČEVIĆ: BEZ SIGURNOSTI NEMA NI GOSPODARSKOG OPORAVKA!

Član Predsjedništva HDZ-a (te potpredsjednik Vlade i ministar obrane) Damir Krstičević također je naglasio važnost predstojećih lokalnih izbora. Podsjetio je da je Plenkovićeva Vlada prva koja je povećala proračunska sredstva za Oružane snage RH:

– Bez sigurnosti i mira nema ni gospodarskog oporavka, ni stvaranja radnih mjesta! Moramo biti jači i bolji od onih koji nam prijete, Hrvatsku više nitko i nikad neće ugroziti! Pritom ćemo trajno promicati vrijednosti Domovinskog rata – na kojem se temelji suvremena hrvatska država. U tom kontekstu, mogu slobodno najaviti dva buduća poteza naše vlade: smjestit ćemo jednu vojnu postrojbu u Vukovaru, Gradu Heroju, a uskoro ćemo pristupiti davanju imena institucijama, školama, ulicama po velikanima Domovinskog rata!

 

HDZSplit /http://moj.hdz.hr/Hrvatsko nebo

One thought on “Iz Splita : Očekujemo pobjedu Opare za gradonačelnika i Ževrnje za župana!

  1. Ovo je mučno za čitati. Toliko servilnosti ‘velikom vođi’, i jeftine demagogije. I pritom pozivanje na pok. predsjednika Tuđmana, po kojemu bi zasigurno i sadašnji šef i njegovi splitski poltroni ‘letjeli do Kanade’. No neugodno iznenađenje dočekat će ih u svibnju. Jer Splićanima nije lako prodavati rogove pod svijeće.

Odgovori