Fragmenti hrvatske zbilje D.Dijanović : Jugopati ne mogu bez Tita i Beograda, zato harangiraju protiv Predsjednice države

Vrijeme:2 min, 52 sec

 

Što se skriva iza hajke na Predsjednicu države?

Bivši predsjednik Stjepan Mesić svojedobno je imao turneje po svjetskim centrima moći kao što Mesićsu Harare, N’Djamena i Banjul (karikirano), a mediji su bez kritičke opaske prenijeli i vijest da se nalazi u Kubi s kojom razvija gospodarsku suradnju, nekako u isto vrijeme dok je izišla vijest da ista država nema dovoljno wc papira. Mediji tada nisu postavili pitanje tko financira takve „državničke“ posjete zemljama s kojima Hrvatska nema gotovo nikakve poveznice i interese.

Posjet Kolinde Grabar Kitarović Sjedinjenim Američkim Državama (SAD) – još uvijek najmoćnijoj zemlji svijeta – izazvao je, međutim, veliku pozornost tzv. mainstream medija u Hrvatskoj, a isti je slučaj postao i predmetom tzv. Povjerenstva za sukob interesa. Kako to u hrvatskoj novinarskoj kaljuži redovito biva, tzv. istraživački novinari nisu Crnoobavili svoj posao u skladu s pravilima struke i profesije, nego su kao mentalni nasljednici društveno-političkih radnika iz vremena bivše Jugoslavije po narudžbi započeli hajku praćenu lažima, poluistinama i dezinformacijama.

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) ne samo da nije osjetilo potrebu osuditi huškačko djelovanje „novinarskih“ protagonista navedene hajke, nego je i napalo Tihomira Dujmovića zato što je – sram ga bilo – u svojoj emisiji ugostio Grabar-Kitarović i dopustio joj da gledateljima objasni posjet SAD-u.

Iako je Predsjednica države demantirala napise kako se je radilo o privatnom posjetu, i u navedenoj emisiji detaljno eksplicirala kako je riječ o radnom posjetu, mediji su još jače nastavili s hajkom, pa smo tako u narednim danima mogli čitati o predsjedničinim „gafovima“ na obilježavanju obljetnice međunarodnog priznanja RH, a N1 televizija – koja emitira u „celom regionu“ – strašno se je zabrinula i oko toga tko je platio ručak predsjednice i suradnika.

Nema isprike, jer je hajka naručena iz jugofilnih centara moći

Iz bilješke hrvatskog veleposlanstva u Wasingtonu, koju su jučer objavili neki mediji, vidljivo je da se je Predsjednica Kolindadržave u SAD-u sastala s s oko dvadeset visokih američkih dužnosnika, te da je imala sastanke s vodstvom Pentagona, s više kongresnika, analitičara utjecajnih američkih medija, vodstvima think-tankova i nevladinih udruga, gospodarstvenicima te političarima i suradnicima bliskim izabranom predsjedniku Donaldu Trumpu.

Navedena bilješka konačno je otklonila svaku sumnju o tome da je posjet SAD-u bio radni posjet, no predvodnici medijske harange nisu, dakako, osjetili potrebu za isprikom.

Zašto je tome tako?

Stvar je vrlo jasna: hajka je bila naručena i imala je za cilj ne toliko kompromitirati samu Kolindu Grabar Kitarović koliko neke njezine političke poteze. Jer, iako se o dosadašnjem Jugosferamandatu Predsjednice države ne može govoriti u superlativima, s obzirom i na neke pogrješne poteze, u tom su mandatu učinjeni i neki iznimno dobri potezi koji korespondiraju s hrvatskim nacionalnim interesima. Posve logično, političar koji štiti hrvatske nacionalne interese – a graditi kontakte u SAD-u u ovome interregnumu svakako ide u hrvatsku korist – automatski dolazi na udar političkih struktura, medija i paraobavještajnog podzemlja koji svoje korijene vuče iz vremena totalitarne komunističke Jugoslavije.

Kolinda Grabar Kitarović učinila je neoprostivu „pogrješku“ kad je izbacila „Tita“ iz Pantovčaka, i tako na simboličan način osudila jugoslavensko-komunistički totalitarni sustav, a nema nikakve sumnje i to da jugofili moraju piti tablete za smirenje kad se iz Pantovčaka mogu čuti poruke o potrebi izgradnje geopolitičkog projekta Jadran-Baltik-Crno more, projekta koji Hrvatsku vraća u prirodni geopolitički i kulturološki ambijent koji ne uključuje „bratsku“ Srbiju i Beograd.

Jugopati ne mogu bez Tita i Beograda, i tu treba tražiti ključ hajke na Predsjednicu države.

 

Davor Dijanović/HKV/http://www.hkv.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori