Vlada Ive Sanadera izraelskim investitorima prodala crkvenu zemlju

Vrijeme:2 min, 9 sec

 

Gotovo 11 godina otkako se počelo pričati o velikom projektu golfa na Srđu iznad Dubrovnika čini se kako nema kraja zaprekama u realizaciji te vrijedne investicije, piše Gliobus.

Kao posljednja u nizu između državne i lokalne administracije te investitora, tvrtke Razvoj golfa, sada je tu i sudska bitka u sporu koji je ova tvrtka pokrenula protiv države nakon što im je RH pod državno zapravo prodala crkveno zemljište na Srđu, uzela novac za kvadrate i porez na promet nekretnina te poslije odbila vratiti 7,7 milijuna kuna koliko im duguje za prodaju zemlje koja je zapravo bila tuđa.

Globus je ekskluzivno pribavio svu dokumentaciju koja zorno svjedoči o nemaru, nebrizi i šlampavosti svih nadležnih tijela državne uprave uključenih u ovaj slučaj, počevši od Ureda državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije, DORH-a, Porezne uprave pa sve do Povjerenstva za državnu imovinu kojim je u to doba, dakle 2009. godine kad je potpisan kupoprodajni ugovor između investitora i Republike Hrvatske, predsjedao tadašnji premijer Ivo Sanader, a zamjenik bio potpredsjednik Vlade za gospodarstvo Damir Polančec.

Prema dokumentaciji koju je pribavio Globus, tvrtkaRazvoj golfa, iza koje stoje izraelski investitor Aaron Frenkel i njegova supruga Maja Brinar Frenkel, u kolovozu prošle godine Općinskom sudu u Dubrovniku podnijeli su tužbu protiv Republike Hrvatske kojom od države traže da im vrati 7,7 milijuna kuna koliko su platili za stotine tisuća kvadratnih metara navodno državne zemlje na Srđu, a za koju se naknadno pokazalo kako je u postupku povrata samostanu sv. Dominika u Dubrovniku, i to kao imovina oduzeta u vrijeme vladavine komunizma.

Tužbi su, vidljivo je iz dokumentacije, prethodili neuspješni pokušaji rješavanja cijelog slučaja mirnim putem, za što je investitor u lipnju 2015. uputio zahtjev Općinskom državnom odvjetništvu u Dubrovniku, ali kako se ono nikad na taj zahtjev nije očitovalo, Frenkel i prokurist tvrtke Ivan Kusalić na kraju su bili prisiljeni protiv države pokrenuti sudski spor.

Kafkijanska trakavica između investitora i države traje sada već sedam i pol godina, tijekom kojih je investitor, kako bi osigurao projekt u koji je već uložio priličnu svotu novca, još jednom bio prisiljen kupiti iste zemljišne čestice, ali ovaj put od njihova novog vlasnika – Dominikanskog samostana, kojem je Ured državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije oduzete i već prodane nekretnine vratio u prosincu 2014.

Da bi stvar bila još gora – isti taj Ured državne uprave Dubrovačko-neretvanske županije 2007. i 2009. godine investitora obavještava kako iste te nekretnine nisu ni u kakvu postupku povrata te kako formalnopravno nema baš nikakve zapreke da Razvoj golfa s državom sklopi vrijedan kupoprodajni ugovor.

 

M.M./HRsvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

One thought on “Vlada Ive Sanadera izraelskim investitorima prodala crkvenu zemlju

  1. Kod nas u većini slučajeva “državno” znači u stvari tuđe vlasništvo. Kolika je otimačina komunista bila… danas se niti ima nekih učinkovitih zakonskih okvira, a niti volje za povrat ili oštetu.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)