Tko stoji iza politike – “neka visi Pavo…”?

Vrijeme:3 min, 11 sec

 

Politika je u svakom slučaju umijeće, a pitanje je tek – čega? Govorništva, kompromisa, dogovora, ucjenjivanja, manipulacije ili svega pomalo? Nakon izglasavanja povjerenja Oreškovićevoj vladi, odmah je počeo lov na “ustaše” – prvo na Hasanbegovića i Crnoju, potom na Šustara, Kušćevića (zbog njegova pozdrava “Hvaljen Isus”) i Brkića (koji je trebao naslijediti Miju Crnoju).

Plenkovićeva vlada je to izbjegla iz samo njemu znanih razloga i do dana današnjeg to izbjegava.

Ipak, postoji određen obrazac; nakon imenovanja Martine Dalić za ministricu gospodarstva (koja je zbog supruga u sukobu interesa glede INA-e), nakon odluke o otkupu INA-e i prodaji HEP-a, zbog postavljanja ploče HOS-a u Jasenovcu, nakon četničkog divljanja na domjenku pravoslavnog Božića u SNV-u, uhićenja Hrvata u Orašju i dalje redom svih gafova i “nespretnosti” trenutne vlade, dakle, uvijek nakon nečega što “zgriješe” o čemu bi se trebalo, u zdravim i normalnim demokracijama, ako ništa, nekoliko dana raspravljati. Zapravo, budimo konkretniji, to bi trebalo obrađivati na isti način kao što se seciralo Hasanbegovića i Šustara, odnosno prestanak financiranja neprofitnih udruga i preinaka ljudstva na čelu obrazovne reforme.

No, što se događa? Svaki, ali beziznimno svaki put kad bi pred medijske reflektore trebalo doći nešto od navedenoga, stupce dominantnih medija pune Pavo Barišić i njegov navodni plagijat.

Pavo Barišić je, gotovo doslovno, štit kojim se vlada Andreja Plenkovića štiti svaki put kad treba zbog nečega primiti udarce. Vlada se jalovo postavi spram uhićenja u Orašju, Pavo Barišić je plagijator, vrlo važno ministarstvo se daje donatorici lijevo-liberalne stranke Pametno i osobi koja je trebala biti savjetnica Ive Josipovića da je dobio drugi mandat, ali Pavo Barišić je plagijator. Bivši potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko je zbog izmišljene afere i “sukoba interesa” prisiljen na ostavku, Dalić je u školskom primjeru sukoba interesa, no – Pavo Barišić je plagijao.

Zapravo, kad čovjek bolje razmisli, svaki put kad se dogodi nešto izravno ili neizravno vezano uz trenutnu ministricu gospodarstva, ispliva Pavo Barišić u ulozi Pedra. Pitanje je samo zna li ministar obrazovanja koja je njegova zbiljska uloga u ovoj vladi, a mogao bi se izvesti zaključak da je i postavljen za ministra kako bi ga se u dogovoru s medijima moglo cijelo vrijeme napadati, i po potrebi “čerečiti”, dok će njegov posao i dalje raditi Neven Budak  i Boris Jokić.

I to je politički fantastično osmišljeno; nije moralno, nije ljudski, nije čak ni demokratski, ali je kao političko-medijski trik odlično i vrlo učinkovito. Na taj način manipulirati javnošću može samo podao, izopačen i vrlo intiligentan um, politički meštar kojemu nema ravna na hrvatskoj političkoj sceni, a jedini koji se pokazao otporan na sve, odnosno prilagodljiv i sveprisutan od nastanka hrvatske države jest jedino i isključivo Vladimir Šeks. I samo se Šeksu, uz stanovitu ulogu Davora Božinovića, može pripisati odabir Martine Dalić za ministricu gospodarstva, ona je njegovo maslo i on je njezin mentor i politički zaštitnik. On je njoj savjetovao da istupi iz HDZ-a i priključi se Jadranki Kosor – dok je njime rukovodio Tomislav Karamarko, znajući da će, ukoliko ostane, biti pometena kao i većina korumipranih kadrova i ljudi od povjerenja za vrijeme razdoblja Ive Sanadera i Jadranke Kosor.

Kako inače objasniti da je Martina Dalić dobila među najvažnijim ministarstvima, a napustila je stranku, šurovala s Ivom Josipovićem, a potom financirala s 4000 kuna benignu stranku imena “Pametno”, inače blisku Ivi Josipoviću?! Također, ne treba smetnuti s uma, da je akademik Vlatko Silobrčić glavni medijski eksponent koji napada Pavu Barišića, a koji je, uzgred budi rečeno, član predsjedništva stranke “Pametno”.

Stranka Pametno i neuspjela revolucija:Slučaj Hrvatskih studija

Možda je ta donacija Martine Dalić bila svojevrstan predujam Silobrčiću kako bi ovaj zdušno i revno, uz dogovor Družića, Jokić, Šeksa i Kostovića, napadao Barišića?

Sve je u hrvatskoj politici moguće; kad je prisutan Šeks – tada i nemoguće postaje mogućim…!

 

Mila Marušić/HRsvijet.net/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

11 thoughts on “Tko stoji iza politike – “neka visi Pavo…”?

  1. Sve 5, gledamo i slušamo, i zahvaljujući ljudima koji se bore u medijskom prostoru, vidimo i čujemo!
    Odmah smo prepoznali stil i šprancu primijenjenu protiv Malog Pana i Crnoje, i trebalo je braniti ministra od vučjeg čopora…
    Ali grozno je to što čitam zadnjih dana, da je Pavo Barišić urgirao za Pupovca mlađeg, koji je dobio katedru na FF u Rijeci!!!!!
    Propast tvoja, Izraele, iz tebe!

          1. Na onoga čija slika je uz naslov… znam i da se dekan faksa u Rijeci dugo opirao, ali da je sad možda u igri gradonačelničko mjesto, pa “ruka ruku mije,a obraz obadvije”. Teška bijeda i korupcija u svakom vidu.
            Dodajem da je to sve informacija s portala, što ostavlja mjesta i raznim manipulacijama. Tu Maks ima pravo.

          2. Sto posto manipulacije i laži sto najbolje rade Mesiceve HSPenjare. Pogledaj ta tri linka sto je covjek postavio, Barisica ni blizu a svi su nabrojani.

        1. Svedno moze biti podmetanje, portali prenose svasta , Max portal je neki dan prepravio clanak o Miri Kovacu kad smo se pobunili da je istina drugcija, objavio prebrzo i bez kontrole od N1 manipuliran clanak i video.

          1. Nije prvi put kako Maxportal sudjeluje u napadima u skladu s udarima ljevice, namjerno ili ne, tko zna….

          2. Ma možda, ne znam, poštovani, ali evo, otamo je krenuo video s Mesićem, pa mi se čini da su teško baš namjerna podmetanja.. ali opet, tko više u ovoj kaljuži ikome može baš vjerovati, slažem se…

          3. Ako mu je ministar zbilja potvrdio imenovanje (doduše, ne znam koliko su sveučilišta u Hrvatskoj ‘autonomna’, Maks), onda mu je to, uz nejasno određenje i izjavu vezanu uz slučaj u Šibeniku s onom sramotnom partizanskom izložbom, veliki minus. Ne ulazim u temu plagijata, time se dr. Stjepandić bavio, ali ovo mu govori o karakteru, razumiš. Ako titra da bi ga se s ljevice prestalo napadati zbog toga, uzalud titra, valjda smo to već vidjeli na bezbroj primjera u ovoj državi… kao ministar, iz prve ruke ti kažem, bit će poprilično neutralan u ideološkim pitanjima. Vidjet ćeš. A to je nama rak-rana ministarstvo. Baš ono koje će određivati ideologiju i stajališta mladih ljudi. Vidit ćemo.

          4. Ljevica ga ne bi napadala da je to istina a “pravim desnicarima” vjerujem sve manje – pogledaj Prkacina – “Drazo Mihajlovic je antifasist , Ostojic “hrvatsko plemstvo, ZDS nije nikad bio povjesni nego samo ustaski – sve to u zadnjih mjesec i po dana , gosti mu Berislav Jelinic, Ante Nobilo i takvi – emisija “sve se moze popraviti” TV Karlovac. Prkacin je samo jedan od primjera, meni je takvih desnicara koji traze dlake u jajetu “samo HDZu puna kapa , 99% ih i ne citam . Ni Dedic, ni Pecaric, ni Dujmovic, Antun Babic nisu nimalo bolji .

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)