Novi izbori u Stocu bit će najvjerojatnije 29. siječnja

Vrijeme:1 min, 58 sec

 

SIP PONIŠTIO IZBORE 2. LISTOPADA

Središnje izborno povjerenstvo Bosne i Hercegovine (SIP) jučer je donijelo odluku o poništavanju izbora u Stocu koje su nasilno prekinuli 2. listopada pripadnici bošnjačke Inicijative za Stolac, zbog čega su i podignute optužnice te zabranjeno sudjelovanje na izborima izgrednicima. Na sjednici održanoj u Sarajevu članovi SIP-a ovakvu su odluku donijeli većinom glasova. “Za” je bilo pet članova, a samo jedan je bio “protiv”.

Izbori nedjeljom

Na ovakvu odluku politički subjekti mogu se žaliti Sudu BiH koji bi trebao konačnu odluku donijeti sljedećeg tjedna. Kada odluka o poništavanju izbora postane pravomoćna, u roku ne daljem od dva tjedna trebalo bi biti organizirano ponovljeno glasovanje. Ako ne bude ozbiljnijih prigovora na odluku Središnjeg izbornog povjerenstva, kako se doznaje, izbori će se održati 29. siječnja ili najkasnije 5. veljače s obzirom na to da je u BiH zakonski određeno da se izbori održavaju nedjeljom, piše Večernji list BiH.

Izbori će biti ponovno organizirani praktično u cijeloj općini jer će se ponovno glasovati na 23 od ukupno predviđena 24 biračka mjesta. Neće biti jedino novog glasovanja za birače koji žive u inozemstvu jer će biti priznati svi glasački listići koji su uoči listopadskih izbora pristigli poštom. Ranije je SIP, odlukom koju je potvrdio i Sud BiH, izrekao najstrože zakonom predviđene kaznene mjere za četvoricu kandidata za općinska tijela vlasti koji su označeni odgovornima za nasilje i izgrede zbog kojih je moralo biti prekinuto glasovanje na nekim biračkim mjestima. Kaznom skidanja s izborne liste sankcioniran je Salmir Kaplan, koji više ne može biti bošnjački kandidat za načelnika Stoca. S popisa kandidata za članove OV-a uklonjeni su i čelnik SDP-a u Stocu Demir Mahmutčehajić te član liste Inicijative za Stolac Ahmet Ljubović i Božo Raguž iz koalicije HDZ 1990. – HSP BiH.

Nema zamjene

SIP, uz to, sada mora naći oko 8000 eura za ponovnu provedbu glasovanja, što uključuje tiskanje novih glasačkih listića na kojima neće biti imena kandidata koji su skinuti s listi. Temeljem zakonskih odredbi, sada nije moguće istaknuti kandidate koji bi na listama zamijenili one koji su kažnjeni zabranom izbornog natjecanja jer su sudjelovali u “nedopustivom kršenju zakona i narušavanju integriteta izbornog procesa”. To znači da će aktualni stolački načelnik i kandidat HDZ-a BiH Stjepan Bošković za novi mandat imati samo protukandidata u osobi Mate Komšića iz Socijaldemokratske fronte.

 

Zoran Krešić/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)