Dr. Josip Stjepandić: Pismo Predsjedniku Vlade i Sabora Hrvatske

Vrijeme:1 min, 9 sec

Štovani gospodine predsjedniče Vlade Republike Hrvatske,

Štovani gospodine predsjedniče Sabora Republike Hrvatske,

Na blagdan Bogojavljenja (6. siječnja 2017) pribivao sam s prijateljima vjerskome obredu Hrvatske pravoslavne Crkve na Cvjetnome trgu u Zagrebu.

Osim vrlo hladnog vremena, blagdanski ugođaj ometalo je mnoštvo interventnih policajaca, njih 30 do 40 u uniformi, koji su se skupa s interventnim vozilima našli na tome mjestu, jer su očigledno očekivali nekakav izgred.

Jedini izgred učinili su neki od njih, time što su video-kamerama snimali sve sudionike vjerskog obreda, iako za to nije bilo nikakvoga vidljivoga razloga.

Htio bih Vas upozoriti da su hrvatski policajci takvim postupanjem kršili više zakona i konvencija, te Vas pozivam da naložite žurno brisanje predmetnih snimki.

Za Hrvatsku je dovoljno neugodno da je bivši podoficir jugovojske postao ministrom unutarnjih poslova Republike Hrvatske, te treba spriječiti da se u hrvatsku policiju puzajući uvedu standardi milicije tzv. SAO Krajine.

Osim toga, moram Vas upozoriti na uporno, grubo kršenje ljudskih prava onih preko 16.000 pravoslavaca, koji su se opredijelili kao Hrvati. Oni u ovome trenutku nemaju svoju vjersku zajednicu, niti regularni vjerski objekt za svoje potrebe. Za takvo postupanje više nema nikakvoga opravdanja.

Stoga Vas pozivam da žurno priznate Hrvatsku pravoslavnu crkvu kao vjersku zajednicu, te time okončate kršenje vjerskih prava hrvatskih pravoslavaca.

Sa štovanjem

Dr. Josip Stjepandić
Oleanderweg 25
64625 Bensheim

 

 

Dr. Josip Stjepandić/Hrvatsko nebo

 

 

 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)