Akademik Josip Pečarić : PISMO PREDSJEDNICI

Vrijeme:7 min, 34 sec

 

 

 

Poštovana Predsjednice RH gđo Kolinda Grabar-Kitarović,

 

Prije svega čestitam Vam na Vašem jučerašnjem nastupu u emisiji “Iza zavjese” na HRT-u u kojoj ste izložili svoje stavove o suverenističkoj hrvatskoj politici.

Što se tiče Vašeg puta u SAD normalno je bilo za očekivati napade na Vas, bolje reći upravo su takvi napadi i potvrda da vodite takvu politiku. Zato je smiješno uspoređivanje Vašeg puta s putovanjima nekih drugih predsjednika koji su od HNES-a etički osuđeni zbog veleizdaje.

S obzirom da u svojim nastupima i  tekstovima zastupam upravo hrvatsku suverenističku politiku, želim Vas podsjetiti da sam Vam prije više od tri mjeseca pisao:

 

Naslov: Fwd: Fwd: Fwd: Fwd: Otkaz
Datum: Sat, 1 Oct 2016 17:34:29 +0200
Šalje: Josip Pecaric <pecaric@element.hr>
Prima: Ured Predsjednica <ured@predsjednica.hr>

 

Poštovana Predsjednice RH gđo Kolinda Grabar-Kitarović, 

Nedavno sam Vas u pismu koje smo Vam napisali biskup Košić i ja  podsjetili kako je ovogodišnji napad na Marka Perkovića Thompsona bit  našega prošlogodišnjeg pisma na koje je Vaš ured žestoko reagirao. Poslije početnih napada na mene, biskupe i nadbiskupa, potpisnike  nastavio se napad na mene drugim “oružjem”, napadi na  moju obitelj,  suradnike, časopise etc. Zapravo je 29. 09. bila godišnjica početka napada na sve ono što sam učinio u znanosti i za hrvatsku znanost…

 

Nedavna događanja u Hrvatskom saboru kada je Glavni tajnik HAZU braneći Godišnje izvješće rada Akademije govori o našoj Peticiji ZDS i o Vašem tadašnjem reagiranju na nju, pa još i pojačao napad na nas zbog toga samo su potvrdila to što sam Vam pisao. Jer kakve veze ima Peticija ZDS s Izvješćem o radu Akademije? Kave veze ima naša obrana hrvatskog branitelja Marka Perkovića Thompsona i simbola Domovinskog rata njegove pjesme “Bojna Čavoglave” s takvim Izvješčem?

S druge strane, pokazalo se da ipak iza svih tih napada stoje moje kolege iz Akademije.

Čini mi se da je logična posljedica ne reagiranja na takove napade to da danas imate napade i na samog Ministra znanosti:

http://hrvatskonebo.com/hrvatskonebo/2017/01/11/o-navodnome-plagijatu-ministra-barisica/

Više od godinu dana pisao sam pisma na sve moguće i nemoguće adrese na koja nisam dobivao odgovore. Ta pisma sam sakupio u dvije knjige koje će uskoro biti tiskane.

Kako je u osnovi svih napada pokušaj omalovažavanja mog znanstvenog rada, upravo me je napad na Ministra podsjetio da i to dolazi iz Akademije. I to još iz vremena kada sam branio Akademiju knjigom  Kako su rušili HAZU?, Zagreb, 2006.

Naime, tada je pokušao omalovažiti moj rad akademik Silobrčić, koji danas ima glavnu ulogu i u napadima na Ministra. (Inače u spomenutoj knjizi ima poglavlje o napadu na akademika Ivana Aralicu i njegov roman „Ambra” iż 2001. godine u čemu je jednu od glavnih uloga imao kolega Silobrčić.) Reagirao je akademik Vladimir Paar:

 

Pečarić je među deset najproduktivnijih svjetskih matematičara

Jutarnji.hr, 13.11.2006.

U napisu Radman Letici: Budala koja šuti pametan je čovjek (Jutarnji list 8. studeni) iznosi se izjava predsjednika Upravnog odbora MedILS-a, akademika Silobrčića, o knjizi akademika Pečarića “Kako su rušili HAZU”: “Dovoljno je znati tko ju je sastavio a tko promovirao, pa da se na to ne osvrćem ozbiljno”. A tko je taj akademik Pečarić koji ne zaslužuje da ga se shvati ozbiljno? Evo nekoliko podataka koje bi čitatelji trebali imati, ali i novinari Vašeg cijenjenog lista. Po broju znanstvenih radova u međunarodnim znanstvenim časopisima (a to je jedan od pokazatelja međunarodne prepoznatljivosti) – pet stotina radova objavljenih u znanstvenim časopisima s međunarodnom recenzijom – Pečarić spada među deset najproduktivnijih svjetskih matematičara. U knjizi matematičara Bullena (P. S. Bullen, Handbook of means and their inequalities, Mathematics and applications, Kluwer Academic Publishers, Dordrecht-Boston-London, 2003.) citira se sedam Pečarićevih knjiga i 105 Pečarićevih znanstvenih radova.

Pečarić je objavio pet svjetskih znanstvenih monografija iz matematike (spomenimo samo dvije: J. Pečarić, F.&nbsp; Prochan and Y. L. Tong, Convex Functions, Partial Orderings, and Statistical Applications, Academic Press, New York-London-Toronto-Sydney-San Francisco, 1992.; L. Larsson, L. Maligranda, J. Pečarić and L.-E. Persson, Multiplicative Inequalities of Carlson Type and Interpolation, World Scientific Publishing Co., Singapore, 2006.) Pečarić je član Izdavačkog savjeta devet međunarodnih znanstvenih časopisa iz matematike. Osnovao je dva svjetska znanstvena časopisa iz matematike koji se tiskaju u Zagrebu. Mislim da javnost ima pravo na te informacije.

http://www.jutarnji.hr/arhiva/pecaric-je-medu-deset-najproduktivnijih-svjetskih-matematicara/3237599/

Naravno, nisam ni ja ostao dužan kolegi Silobrčiću. O tom napadu sam govorio u odgovoru Anti Tomiću koji mi je posvetio jednu svoju kolumnu u Jutarnjem listu:

 

TOMIĆU, DRŽITE SE ONOGA ŠTO ZNATE

(…)

Zapravo, meni je najviše žao Tomića zbog toga što je on povjerovao kolegi Silobrčiću koji je u «Jutarnjem listu» rekao za knjigu «Dovoljno je znati tko ju je sastavio i tko promovirao, pa da se na to ne osvrćem ozbiljno». Vidjeli smo kako se Tomić služi internetom. Ako je usporedio u WoS-u moj rad s onim kolege Silobrčića i ustanovio da je tamo od 1991.g. naveden moj 231 rad, a Silobrčićevih 25 radova, kao čovjek koji «brzo kopča» ustanovio je da je loše po mene što ih imam desetak puta više. Sličan odnos se pokazuje i kod citiranosti. Vjerojatno je, pritom, netko rekao Tomiću da je broj časopisa iz biomedicine desetak puta veći od onih iz matematike, pa je cijeli taj račun postao prekompliciran za njega. Pa i kolegi Silobrčiću, našem istaknutom «futuristu» taj odnos 1:100 je nepovoljan za «znanstveno impotentnog moguševca». A što će tek reći kada dozna da će povodom šezdesetog rođendana tog «znanstveno impotentnog moguševca» biti održan međunarodni znanstveni skup s pozvanih 16 predavača (troje iz SAD, po dvoje iz Švedske, Kanade i Hrvatske i po jedan iz Australije, Danske, Češke, Velike Britanije, Švicarske i Mađarske) i njih 31 u Znanstvenom odboru kojim predsjedava bivši predsjednik Švedskog matematičkog društva. Možda će nekome biti zanimljivo da će kao pozvani predavač i kao član Znanstvenog odbora na tom skupu biti i jedan član Francuske akademije prirodnih znanosti, dakle one iste u kojoj je redoviti član akademik Radman. Ali za razliku od kolege Silobrčića g. Tomić se dosjetio: «Osim toga je matematičar (Josip Pečarić, op. J.P.), čak i član Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, a znanstveno se ostvario, kako je to s našim desničarima zapravo neobično čest slučaj, uglavnom u Beogradu”. Zaključno s 1987. g. imam 101 znanstveni rad, a danas preko 670. Ali znamo već kako Tomić «brzo kopča». Jasno da je 101 mnogo veće od 570, zar ne? Ma ne vrijeđajmo Tomića i budimo precizni: 570 je zanemarivo malo u odnosu na 110! Ili ako uzmemo da sam praktično do 1987.g. vodio samo jedan doktorat (u Sarajevu!), a u Hrvatskoj je dosad iz mojeg područja doktoriralo 17 matematičara i 2 u Australiji, očito je prema g. Tomiću 19 zanemarljivo malo u odnosu na 1, zar ne? Ili bi mu samo bilo drago da sam ja srpski, a ne hrvatski matematičar. Kad sve to shvatimo, jasno nam je da je g. Tomić s razlogom u svom članku elaborirao napomenu kolege Silobrčića o «autorskim pravima» (…)

Treba li uopće reći da mi tekst nisu htjeli tiskati u “Jutarnjem listu” već je tiskan u “Hrvatskom slovu”, 24. studenoga 2006.

http://koca111.blogspot.hr/2013/09/sverc-i-intelektualni-komerc-akademik.html#.WHZ0V0tfTwJ

Kao što vidite uvijek isti (priglupi) napadi. Uvijek isto iskazivanje ljubavi i odanosti Beogradu! Samo su se sada – nažalost – u tome pridružile i hrvatske institucije.

Čudni pogledi na znanost i znanstveno poštenje bili su predmet i mojih pisama povodom tvrdnji kolege Silobrčića kod (ne)izbora prof. dr. sc. Iva Goldsteina za redovitog člana HAZU-a:

NEPOŠTENJE ILI NEDOVOLJNA INTELIGENCIJA AKADEMIKA SILOBRČIĆA? / Pismo članovima Razreda za prirodne znanosti

http://koca111.blogspot.hr/2012/05/pismo-clanovima-razreda-za-prirodne.html#.WHXX6ktfTwI
GOVORI LI AKADEMIK SILOBRČIĆ O VAŠEM NEPOŠTENJU ILI O NEDOVOLJNOJ INTELIGENCIJI? / Pismo članovima Razreda za društvene znanosti

http://www.hrsvijet.net/index.php/vijesti/137-arhiva-stari-hrsvijet-net-1/21700-akademik-peari-u-pismu-lanovima-razreda-za-drutvene-znanosti-hazu-govori-li-akademik-silobri-o-vaem-nepotenju-ili-nedovoljnoj-inteligenciji

Pisma, na koja nisam dobio odgovor, dana su u mojoj knjizi: Zabranjeni akademik / Prijevarom u HAZU, Zagreb 2012.

 

Na kraju moram priznati da mogu i razumjeti hrvatske institucije kada vidim kako je kolega Silobrčić moralna i znanstvena vertikala u RH, i kada su se i on i Akademija našli na istoj liniji djelovanja. Kako tome odoljeti?

Ipak, nadam se da će u RH zaživjeti suverenistička politika, i da nikada više hrvatski političari neće dozvoliti da ih netko “šamara” ni u Zagrebu ni bilo gdje u svijetu.

Nadam se da ja više ne ću pisati ovakva pisma i da nitko neće imati sličnih problema kakve su imali oni oko mene zbog mojih pisama.

Nadam se i da će se hrvatski političari držati načela na kojega je upozorio svojevremeno kardinal Kuharić:

Razgovarajte s velikima s polazišta principa, nikada na koljenima. Principi su oružje. I zato kad Hrvatska čistih ruku i čiste savjesti nastupi pred svijetom, ona je jaka i pred jakima

 

Akademik Josip Pečarić/Hrvatsko nebo

One thought on “Akademik Josip Pečarić : PISMO PREDSJEDNICI

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)