Ilija Vincetić : Pismo generalima

Vrijeme:4 min, 51 sec

 

Pismo generalima

Javnosti je u ponedjeljak 09. siječnja 2017.godine upućeno priopćenje Hrvatskog Generalskog Zbora u vezi sa zaključcima usvojenim na njegovom sastanku Upravnog Odbora, održanom 07. Siječnja.

„Upravni Odbor HGZ je raspravljao o mogućim modelima otkupa dionica MOL-a, te navode „kako su zgroženi viješću da su čelnici pojedinih braniteljskih udruga zatražili od Vlade da se prigodom prodaje Hrvatske Elektroprivrede (HEP) 7% dionica prenese u Fond hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji“.

„Hrvatski generalski zbor smatra da su takva traženja u suprotnosti sa svim vrijednostima za koje su se borili Hrvatski branitelji i stradalnici Domovinskog rata“, navodi se u zaključcima sa sjenice održane 07. siječnja 2017.godine.

„Takva potraživanja smatramo podvaljivačkim i nerealnim, što očigledno imaju za cilj stvoriti jaz, pomutnju i neslogu unutar braniteljske populacije , s konačnom namjerom da se izazove nezadovoljstvo u širokim slojevima hrvatskog naroda“, ističe predsjednik HGZ-a, general pavao Miljavac.

U nastavku dodaje „kako se sve to odvija u trenucima kada je Hrvatskoj više nego ikada potrebno svenarodno zajedništvo i posvećenost duhovnom, gospodarskom i demografskom oporavku naroda i države“.

„Zabrinuti za budućnost Republike Hrvatske za koju smo se nesebično borili u Domovinskom ratu, isto tako danas u miru, predlažemo da se značajni dijelovi mogućih prodaja dionica ugrade u ostvarivanje ovih ciljeva.

Apeliramo da se mudro i oprezno postupa s energetskim potencijalima i nacionalnim bogatstvima Republike Htvatske“

Poštovana gospodo generali!

Lijepo je od vas što ste se raspravljali i sa javnosti podijelili svoje mišljenje u vezi s  jednom od  tema od općeg interesa za hrvatski narod i Republiku Hrvatsku.

Da budem iskren, i moje viđenje konačnog i cjelovitog rješavanja problema braniteljske populacije ne ide u smjeru koji zagovaraju neki čelnici braniteljskih udruga.

O tome sam puno pisao, izrazio cjelovit program. Ja osobno mislim da je vrijeme krenuti među branitelje, ponuditi im konkretne programe koji bi ih okupili i doveli ih u poziciju da ponovno, kao 1991.godine, budu RJEŠENJE za izlazak iz krize, a ne PROBLEM koji će opterećivati hrvatski narod i državu, kako to neki žele prikazati.

Gospodo generali!

Za svaku pohvalu bi bio ovaj vaš angažman, (kao što rekoh) no,teško je ne zamijetiti kako ste rekli „ono što se vlast ne usudi“, smatrajući (valjda) kako kod branitelja imate dovoljan „kredibilitet“.

Iskreno, jer drugačije ne znam, i ja mislim da je ministar hrvatskih branitelja, Tomo Medved poduzeo sve što je u njegovoj moći, da bi zaštitio interese hrvatskih branitelja i da mu ovaj zahtjev nimalo ne olakšava, ionako težak posao.

Iz perspektive jednog od najmanjih, koji se usudi misliti kako ponešto zna o ratu i braniteljima, očekivao sam od vas inicijativu za trajno i cjelovito rješavanje braniteljske problematike, kojom bi bio obuhvaćen SVAKI branitelj.

Očekivao sam prijedloge za promjenu stanja u području obrane i sigurnosti Republike Hrvatske.

Gospodo generali!!

Oružane snage Republike Hrvatske već dugo vremena postoje samo “na papiru”.

To su “potemkinova sela”, kojima nije cilj “zavarati vladare” nego NAROD.

Vladari jako dobro znaju kakvo je stvarno stanje.

Od vas sam očekivao javno postaviti pitanje:-„Je li sve to slučajno“?

Prisjetimo se plejade likova na mjestu Ministra Obrane koji o “poslovima obrane” na doktrinarnoj razini POJMA NEMAJU!!

Strateškom razinom bi se trebao baviti Glavni Stožer, i vi to znate bolje od mene.

Pitam se, to može normalan čovjek, koji poznaje abecedu obrambene doktrine (kakvu bi, s obzirom na svoj geopolitički položaj i izazove, trebala razvijati RH), trebao misliti o Vladama koje za Ministra Obrane imenuju (neka se ostali “biseri” ne uvrijede) likove poput: Joze Radoša, Željke Antunović, Branka Vukelića, Davora Božinovića, Berislava Rončevića, Ante Kotromanovića, Josipa Buljevića, pa i sadašnjeg ministra Damira Krstičevića, ako vi, znalci, akademija vojnih znanja i vještina, šutite o tome.

Oružane snage RH, jedine u Europi (nakon II SR), baštinile su pobjednička iskustva obrambenog rata.

I što su političari učinili s tim naslijeđem?

Umjesto sustavnog izučavanja pojedinačnih primjera, njihovog sublimiranja i poopćavanja sa ciljem uočavanja i dokazivanja zakonitosti, obogaćenih općeprihvaćenim načelima osuvremenjivanja i razvitka drugih oružanih snaga (koje imaju bolja iskustva mirnodopske adaptacije i razvitka), umjesto planskog i organiziranog prijelaza s ratnog na mirnodopski ustroj i organizaciju, umjesto razvoja obrambene doktrine utemeljene na polazištima koja bi sublimirala iskustvo, nacionalne obrambene resurse, njihove objektivne i subjektivne obrambene kapacitete, i postavila ih naspram potencijalnih i realnih prijetnji i izazova, definirala korektive koji bi jamčili nužnu razinu obrambene sposobnosti, planski pristupila pripremi, ešaloniranju, razvoju, opremanju obrambenih potencijala, dala smjernice Glavnom Stožeru za strateško planiranje na provedbenoj razini, umjesto svega navedenog, dogodilo se upravo ovo, što neznam kako bih imenovao.

Dogodilo se ono što se nikako nije smjelo dogoditi.

I ne, ne može se tu govoriti o pogreškama.

Ako analiziramo likove koji su nakon 2000.godine obnašali dužnosti MO (a mnogi od njih su među vama), nemoguće je ne vidjeti NAMJERU.

Politika koja na dužnost MO imenuje takve likove, koji o OBRANI POJMA NEMAJU, dok o njihovim zamjenicima, poput Zlatka Gareljića, Višnje Tafre, Tomislava Ivića, te predsjedničkih savjetnika za obranu, poput već imenovanih Višnje Tafre, Zlatka Gareljića, Josipa Buljevića, te sadašnje Maje Čavlović, ne vrijedi ni govoriti.

Ovo što se sada događa je RUGLO. I Vi to, bolje od mene, ZNATE!!

Gospodo generali!!

Čovjek bi od vas, kao stručnjaka, znalaca, sudionika Domovinskog, generala, do jučer visokih vojnih dužnosnika, očekivao otvoreno suprotstavljanje procesima razgradnje našeg obrambenog sustava, podrivanja obrambene moći države i naroda.

Istina, ima i među vama SVAŠTA i bilo bi pošteno i dobro da se pozabavite malo ozbiljnijim pitanjima.

Uzgred rečeno, zbog vaše nespremnosti, ili nekih drugih razloga, braniteljske udruge su preuzeli ljudi koji su hrvatske branitelje, uz potporu (ili na traženje) politike i  doveli do ovoga stanja.

Možda, možda ne bi bilo loše da se malo SPUSTITE među ljude koji su vas napravili generalima?!

Znate, oni nisu članovi nadzornih odbora, nemaju mirovina, firmi, privilegija, bankovnih računa, ne mogu trgovati utjecajem. A moraju jesti, imaju obitelji, nezaposlenu djecu, bolesni su. Razočarani.

Lijepi vam pozdrav uz najbolje želje!!

 

 Ilija Vincetić/Hrvatsko nebo

7 thoughts on “Ilija Vincetić : Pismo generalima

  1. Jedno je sigurno: eksperimenta zvanog “Most” će se u budućnosti svi kaniti – pa i sam SDP. Pokušaju destabiliziranjem Domoljubne koalicije, a posebno HDZ-a, vratiti izgubljeno. Nisu oni toliko ludi koliko drugima žele obući luđačke košulje – upitnom diagnozom.

    1. Neće varaš se .Pa već preko svojih medija dižu popularnost Živog zida .
      Sami oni ne mogu ništa, nikada ništa sami nisu mogli ako uza se nisu imali baš stoku sitnog zuba

      1. Nadajmo se da im neće sve ići toliko na ruku koliko planiraju. Posebno je važan pomak u rastu gospodarstva i pozitivno raspoloženje za budućnost. Ova turistička sezona bi trebala biti opet rekordna, iako sam već dobio pritužbe iz Njemačke da je ove godine sve previše skupo.

  2. Sustavno obezvređivanje generala i časnika počelo je odmah nakon rata a kulminacija je bilo Mesićevo umirovljavanje svih nepodobnih za provedbu detuđmanizacije,o tome se sve zna,zašto nije bilo otpora?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)