VIDEO Džihadisti raznijeli postrojenje INA-e u Siriji! Pogledajte snimku

Vrijeme:2 min, 36 sec

 

INA se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratku sirijskih polja

Teroristička organizacija Islamska država na svom portalu Amaq objavila je tekst i video snimku koja pokazuje kako su u zrak digli plinsko postrojenje Hayan, koje se nalazi 100 kilometara istočno od Homsa.

Kako navode u svom priopćenju, to su učinili kako bi paralizirali gospodarstvo režima Bashara Al Assada. Naime, teroristi tvrde kako su ta plinska postrojenja bila kralježnica režima Bashar Al Assada i dnevno proizvodila tri milijuna kubičnih metara plina koji je najvećim dijelom išao u vojne svrhe režima.

Između ostalog, u svom priopćenju tvrde kako su tim činom napravili veliku štetu režimu koji sada neće imati samo problema sa snabdijevanjem plina već i strujom. ISIL se odlučio na taj potez u jeku priprema velike ofenzive sirijske vojske i boraca Hezbollaha za povratak grada Palmire koji se nalazi blizu tih polja, kojeg je ISIL ponovno u munjevitoj ofanzivi zauzeo 11. prosinca 2016., te kako u slučaju ponovnog zauzimanja od strane režima ne bi imali koristi od tog plinskog postrojenja.  Sirijski vojni izvori, koje smo kontaktirali, nisu nam mogli niti potvrditi niti demantirati navode ISIL-a, međutim stanovnici Homsa i okolnih mjesta svjedoče o snažnoj detonaciji koja je potresla čitavu provinciju Homs. Prema navodima terorističke organizacije Islamske države, detonacija je uslijedila nakon što su ISIL-ovci na tom području postavili velike količine eksploziva što su potkrijepili i video snimkom.

Kao što je poznato, INA je u bloku Hayan vršila istraživanja, završena 2007. godine, koja su dovela do šest otkrića plina i nafte, Jihar, Al Mahr, Jazal, Palmyra, Mustadyra i Mazrur. INA je prestala s eksploatacijom nafte i plina 2012. nakon povlačenja iz Sirije koje je došlo zbog, kako su u INA-i tada rekli, okolnosti “više sile”, sukoba u Siriji i složene političke situacije. INA-ine aktivnosti na polju Hayan trajale su samo 57 dana, i to 2012. godine.

INA se krajem prošlog mjeseca očitovala o mogućnosti povratku sirijskih polja. Iz kompanije su tada upozorili kako je sigurnosna i politička situacija u Siriji toliko složena da postoji opravdana sumnja da će u sljedećih nekoliko godina biti razriješena. Poznato je kako je zbog neizvjesne političke situacije u Siriji INA u razdoblju od 2013. do 2015. otpisivala vrijednost svoje imovine u Siriji. Do sada je ukupno otpisana vrijednost u iznosu od oko 3,4 milijarde kuna, na način da je u 2013. i 2014. otpisano oko 1,5 milijardi kuna INA-e imovine u Siriji, a u 2015. oko 400 milijuna kuna.

Uslijed ratnih zbivanja pojedina INA-na postrojenja pretrpjela su oštećenja te su se u različitim razdobljima nalazila pod različitim upravama, od protuvladinih snaga do ISIL-a, ali su do sada bila neoštećena i proizvodnja se vršila cijelo to vrijeme unatoč borbama.  Unatoč indirektnim pozivima od strane sirijske vlasti da se INA vrati na svoja polja, osnovni preduvjet za nastavak INA-inih prekinutih aktivnosti vezanih uz istraživanje i proizvodnju nafte i plina u Siriji bio je potpuni prestanak svih ratnih operacija u Siriji te uspostavljanje stabilnih političkih i sigurnosnih prilika, pri čemu se podrazumijeva ukidanje sankcija koje su trenutno na snazi, prenosi Večernji.

 

direktno.hr/http://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori