Inicirana uspostava registra branitelja i korisnika drugih prava

Vrijeme:1 min, 14 sec

 

MINISTAR BUKVAREVIĆ POTVRDIO

Ministar je objasnio je da se planira da budu utvrđeni registar osoba koje su bile u oružanim snagama za vrijeme obrambeno-oslobodilačkog rata, razdoblje sudjelovanja, okolnosti stradavanja…

Ministarstvo za pitanja branitelja FBiH i udruženja više braniteljskih kategorija inicirali su uspostavu registra branitelja i korisnika prava iz oblasti braniteljsko-invalidske zaštite. Kako je za Dnevni avaz potvrdio Salko Bukvarević, federalni ministar za pitanja branitelja, namjera im je u suradnji sa županijskim ministarstvima i općinskim službama za braniteljsko-invalidsku zaštitu, sve podatke objediniti i objaviti.

Objasnio je da to podrazumijeva da budu utvrđeni registar osoba koje su bile u oružanim snagama za vrijeme obrambeno-oslobodilačkog rata, razdoblje sudjelovanja, okolnosti stradavanja (ranjen, nestao, poginuo, umro, ozlijeđen, dezertirao, bolest)…

– U Ministarstvu, točnije grupama za pitanja evidencija iz oblasti vojne obveze, postoje navedeni podaci. Također, postoje i ažuriraju se najmanje jednom mjesečno i podaci o ostvarivanju osnovnih prava – prava na invalidninu i pravo na novčani dodatak za dobitnike ratnih priznanja – pojasnio je Bukvarević.

Dodao je da, osim ovih naknada, postoje i pojedinačne naknade po transferima za pomoć u liječenju, u troškovima sprovoda, stambenom zbrinjavanju branitelja, zapošljavanju… kako na federalnoj tako i na županijskim i općinskim razinama.

U ministarstvima i upravama za braniteljska pitanja na razini županija pripadnici oružanih snaga ostvaruju dopunska prava kao što su jednokratna novčana pomoć, banjsko liječenje, stambeno zbrinjavanje, ortopedska pomagala i drugo. O dopunskim pravima i njihovim korisnicima evidencije imaju ta ministarstva i uprave.

 

Večernji.ba/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)