Dodik me nagovarao da zajedno razbijemo BiH, da svatko uzme ‘svoje’

Vrijeme:3 min, 43 sec

 

Dodik je zmislio velebnu proslavu ‘dana Republike Srpske’. To je samo korak prema onome što on otvoreno govori, a to je odcjepljenje i pripojenje Srbiji, kazao je Hebrang…

Republika Srpska je međunarodna nagrada srpskom agresoru za sve što je napravio devedesetih godina u Bosni i Hercegovini i, naravno, u Hrvatskoj, komentirao je tim riječima Andrija Hebrang, bivši ministar obrane i bivši potpredsjednik Vlade, neustavnu proslavu 9. siječnja kao ‘dana Republike Srpske’.

“Srpska agresija na Bosnu i Hercegovinu je bio tipičan osvajački pokret u kojem je Srbija, brojčano nadmoćna, protjerala najprije muslimansko stanovništvo, onda se ono, stisnuto u neprikladne, premale prostore, diglo i pokušalo od onuda protjerati Hrvate”, kazao je Hebrang.

Tako da su Hrvati zapravo dvostruki gubitnici u ratu u Bosni i Hercegovini, a u samoj Republici Srpskoj su praktično izbrisani s lica zemlje, smatra Hebrang.Objasnio nam je zašto je Srbija dobila ‘nagradu u obliku Republike Srpske’.

“Moramo znati da devedesetih godina velike sile nisu, u početku, uopće reagirale na srpsku agresiju u BiH i Hrvatskoj. Nisu reagirale zbog toga što su se na tom području sukobljavali različite interesi. Imali smo interes Zapada, imali smo interes Istoka, interes arapskih naftnih zemalja, a nitko se nikome nije htio zamjeriti. Onda su dugo ‘s rukama u džepu’ promatrali što se događa, nadajući se da će onaj koji je nadmoćan, a to je Srbija, u kratkom roku riješiti to svoje osvajanje i završiti rat”, rekao je Hebrang.

Međutim, kako je otpor bio velik, pogotovo Hrvata u Hrvatskoj, pa zatim hrvatske republike Herceg-Bosne u Bosni i Hercegovini, a na kraju i muslimana, Srbija nije ostvarila svoje namjere, objašnjava nam Hebrang.

“Nego je, stisnuta u taj jedan teritorij na kojem je kao poražena zadržala svoje snage, bila nagrađena odlukom Amerike da se zaustavi akcija Hrvatske vojske pred Banja Lukom”, govori nam bivši ministar.

Moramo znati da je osloboditeljska akcija ‘Oluja’ trebala završiti ulaskom u Banja Luku, kaže, što bi bilo sasvim normalno jer su Hrvati od onuda protjerani.

“Oslobađanje tih teritorija bilo je samo jamstvo Hrvatima da će se vratiti. Na žalost, utjecaji velikih interesa i velikih sila su bili drugačiji, Amerika je zaustavila Hrvatsku vojsku u trenutku kad je ulazak i oslobađanje Banja Luke bio čista formalnost. Naime, mi smo već držali područja gdje su i elektrocentrale koje opskrbljuju Banja Luku, znači držali smo i energetiku pod kontrolom. Bilo je samo pitanje vremena, a Amerika je to zaustavila. Tada je već počela igra velikih sila da podijele interesne sfere, ja to zovem ‘Jalta 2’ u žargonu – kao što su u Drugom svjetskom ratu dijelili Europu, tako su sad dijelili Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu. I odlučili su svakome tko je gubitnik dati nešto. Dakle, muslimani su dobili Federaciju u kojoj su Hrvati obespravljeni, manjinski dio, Srbi su dobili Republiku Srpsku, a zauzvrat su se morali odreći Kosova”, kazao je Hebrang.

To je bila jedna trgovina područjima na visokomeđunarodnoj razini i svatko tko misli da to nije tako, kaže Hebrang, ja mu mogu izaći s bezbroj argumenata da je to tako.

“Republika Srpska je posljedica te trgovine u kojoj su Srbi dobili taj teritorij, ali su se morali odreći, kako oni smatraju danas, ‘svojega’ Kosova”.

Sada je Dodik, objašnjava nam Hebrang, ohrabljen takvom inozemnom politikom, htio ići korak dalje.

“Nije mu dovoljno da bude Republika Srpska unutar BiH, nego hoće autonomiju”, rekao je Hebrang.

Prisjetio se jednog susreta s njim.

“Prije desetak godina, dok sam još bio u vrhu politike, nagovarao me da Republika Srpska zajedno s Hrvatima iz BiH, da zajedno napravimo razbijanje Bosne i Hercegovine na tri dijela, pa da svatko uzme svoj dio. On je uvijek tražio u Hrvatima suigrača u razbijanju BiH. Kako je naša politika bila jedinstvena Bosna i Hercegovina, ali obespravljeni Hrvati moraju dobiti svoja prava, onda je on bio uvijek ljut na nas što mu nismo dobar suigrač”, kazao je Hebrang.

Na kraju je odlučio igrati sam, kaže Hebrang, “sa svojim velikim, svjetskim sponzorima”.

“Izmislio je velebnu proslavu ‘dana Republike Srpske’. To je samo korak prema onome što on otvoreno govori, a to je odcjepljenje i pripojenje Srbiji. Mislim da je to pitanje oko kojeg će se sljedećih godina vrtiti i europska i svjetska politika, a Hrvatska tu mora zadržati potpuno jasan stav, a taj je da je BiH neovisna država, ali unutar nje treći entitet za Hrvate je uvjet njezinog opstanka, jer bez toga, ovako nestabilna kako je, brzo će se raspasti”, zaključio je Andrija Hebrang za direktno,hr.

 

direktno.hrhttp://direktno.hr/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)