Tko je Jasminko Umičević koji je za Vladino rješenje oko INA-e?

Vrijeme:7 min, 17 sec

 

 

Mirja Tomas svjedočila je da je od vlasnika JPS-a Ante Marasa 2002. dobila popis brojeva bankovnih računa i zasebno imena vlasnika tih računa za uplatu novčanih iznosa. Kao vlasnici tih šest računa su navedeni tada bivši ministar pomorstva Željko Lužavec, direktor riječkog Croatia osiguranja Ivan Vanja Frančišković, predsjednik Nadzornog odbora JPS-a Jasminko Umičević, Ante Maras i njegov sin Aleksandar Maras.

 

 

……….Hrvatsko nebo

 

Odluku o otkupu cjelokupnog udjela mađarskog MOL-a u Ini komentirali su u HRT-ovoj Temi dana valjda najrelevantniji sugovornici do kojih je HRT mogao doći, Žarko Puhovski te ‘energetski konzultant’ Jasminko Umićević.O prvom se sve već zna, a o drugom prenosimo članak s Naroda.hr.(hkv)

 

Tko je Jasminko Umičević koji je za Vladino rješenje oko INA-e?

 

Političke odluke o otkupu cjelokupnog udjela mađarskog MOL-a u Ini i nakon toga izlistavanje 25 posto minus jedne dionice HEP-a na burzi kako bi se namaknuo novac ono je što već danima zaokuplja hrvatsku javnost. U Temi dana na HRT-u svoje mišljenje iznijeli su politički analitičar Žarko Puhovski te energetski konzultant Jasminko Umićević.

Umićević: Pomno promišljena odluka

Umićević smatra da je odluka pomno promišljena te da se trebala donijeti. O izboru modela kaže da bi se osobno dvoumio. Jedno je rješenje ovo koje je izabrao premijer, a drugo je rješenje da se cijela operacija radila preko investicijskih banaka.

Umičević kaže da se pola Ine, na žalost, može kupiti s četvrtinom HEP-a. Uz analize koje su radili u prošlosti, pa i ovih dana, postavlja se pitanje vrijedi li danasHRT Ina jednako ili više nego 2003. godine, a apsolutno vrijedi puno manje nego 2009. godine. Otkad je MOL preuzeo 2009. upravljanje Inom svi naturalni pokazatelji poslovanja padaju po stopama od 5 do 7 posto godišnje. “Ini prijeti urušavanje, devastirana je”, ističe Umičević. Mišljenja je da se ovakve odluke moraju donijeti i da Vlada nije odlučila nabrzinu. Predviđa da nam predstoji izrada energetske strategije Hrvatske. Upozorava da su hrvatske rezerve nafte i plina danas manje za 40 posto nego što su bile 2009. godine. Tim trendom za pet godina imat ćemo pola rezervi, a za 10 godina ostat ćemo bez rezervi, jer MOL ne ulaže, već zaustavlja razvoj Ine.

Na izjave bivšeg ministra gospodarstva, predsjednika ekonomista Hrvatske Ljube Jurčića da Ina nije strateška kompanija, da nema tu stratešku važnost, Umičević podsjeća da je gospodin Jurčić “prodavao Inu” u prvoj privatizaciji Račanove Vlade.

“Ono što ja sigurno tvrdim i mogu dokumentirano dokazati da je Ina onda bila strateška kompanija, a zašto je Jurčić promijenio mišljenje to je posebna tema”, zaključuje Umičević.

Grupacija A. T. Kearney i Oil and Gas Consulting International

Podsjetimo, Ministarstvo gospodarstva s HNS-ovim Ivanom Vrdoljakom na čelu naručilo je, za potrebe službenih postupaka Republike Hrvatske protiv mađarskog MOL-a, studiju o poslovanju Ine i platilo je deset i pol milijuna kuna. Studija o poslovanju najveće hrvatske naftne kompanije naručena je 2014. godine kako bi Hrvatskoj poslužila u arbitražnim postupcima protiv MOL-a, navodi Telegram. Provođenje analize poslovanja Ine Vlada je dodijelila tvrtkama grupacije A. T. Kearney i Oil and Gas Consulting Internationalu (OGC) u vlasništvu Jasminka Umičevića.

Bivši premijer Milanović cijeli je postupak protiv mađarskog MOL-a prepustio ministru Vrdoljaku, a Telegram je tada procijenio da bi troškovi za državu, uključujući konzultante i studije mogli narasti do 35 milijuna dolara.

Vodstvo mađarskog MOL-a nakon tvrdnji tadašnjeg ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka kako MOL već pet godina uništava Inu ocijenilo je pokušajem odvraćanja pozornosti od njegovih posljednjih propisa, što je Ini izazvalo više od milijardu kuna štete, navodi Večernji list.

“Ministarstvo se također referiralo na studiju gospodina Umičevića, čija neovisnost mora biti ispitana. MOL grupa smatra da je ova studija, koju MOL grupa nije vidjela, sramotan komad naručene umjetnosti koja ne vrijedi ništa na neovisnom sudu. Brojevi koje je Ministarstvo gospodarstva predstavilo medijima jednostavno su pogrešni. Ako su osnovne činjenice ove studije, kao što se tvrdi da Ina pridonosi hrvatskom BDP-u sa 9,4%, dok je u stvarnosti to između 2% i 3%, očito manjkave, treba biti ozbiljno suzdržan oko vjerodostojnosti ove studije. Ipak, budući da na temelju ove studije Ministarstvo javno raspravlja poslovanje Ine i njene revidirane brojeve bez savjetovanja s Inom, MOL grupa predložit će Nadzornom odboru Ine da zatraži kopiju studije od Ministarstva gospodarstva i raspravi pojedinosti koje negativno utječu na ugled i aktivnosti Ine”, poručili su iz MOL-a 2014.

Uskoro se nakon osude Vrhovnog suda oglasio i bivši premijer Ivo Sanader otvorenim pismom u kojem je istaknuo da je osuđen bez dokaza i odbacio optužbe za veleizdaju. “Danas dnevna politika govori jedno, jučer je govorila drugo. Hrvatski je sabor na svojoj 20. plenarnoj sjednici (2010.) dakle godinu i više dana nakon moje ostavke, na temelju rezultata Istražnog povjerenstva zaključio da su dotični ugovori u hrvatskom interesu. Činjenica je da je Ina poslije sklapanja tih ugovora sjajno poslovala sve dok oko nje nisu počele razne igre, kao što je npr. i ova posljednja nazovi studija, koju nije proizvela nikakva američka konzultantska kuća nego Jasminko Umičević koji je izbačen iz Ine”, kaže se u pismu.

Nakon što je Londonu na UN-ovoj Komisiji za međunarodno trgovačko pravo, pri kojoj je Hrvatska zatražila poništavanje dioničarskog ugovora Vlade i MOL-a iz 2009. o upravljanju Inom, svjedočio u travnju 2016. bivši premijer Ivo Sanader za Novu TV opisao je što je dokazivao i kakve bi posljedice za Hrvatsku i njezine građane, ali i njega osobno to moglo imati, s obzirom da čeka novo suđenje za Inu.

“Ovo je posebna procedura i to je međunarodna arbitraža koja nema nikakve veze s našim postupkom u Zagrebu. Međutim, ono što je važno za reći, budući da se postupak pred međunarodnom arbitražom vodi na temelju odluke Milanovićeve Vlade, koju je gurao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak, da se na temelju nepravomoćne presude ide pred međunarodnu arbitražu, a ta nepravomoćna presuda se temelji na laži Roberta Ježića da je za mene dobio 5 milijuna eura kao mito”, rekao je Sanader. “Ono što je Milanovićeva vlada, na inicijativu Ivana Vrdoljaka, tadašnjeg ministra, učinila je krajnje rizičan posao za Hrvatsku”, naglasio je Sanader. Na Vrdoljakovu kvalifikaciju da je lažni domoljub Sanader je odgovorio da je Vrdoljakova teza ova: “Mi smo tebe optužili da si za mito prodao upravljačka prava MOL-u. E sada, ako se ti ideš braniti, nisi domoljub. Znači, ti si domoljub ako priznaš da si primio mito i ako priznaš da si kriminalac i najbolje bi bilo da odeš opet u Remetinec. Tada si pravi domoljub. Vrdoljak ima neke svoje druge račune i neke svoje druge interese. Tu je umješan i gospodin Umičević i tako dalje”, naglasio je Sanader. Pojasnio je da je riječ o nekim privatnim interesima o kojima ćemo govoriti kada dođe vrijeme.

Munjeviti uspon u Ini pa od 2000. u konzaltingu

Na Nacionalovoj ljestvici najutjecajnijih i najmoćnijih 800 Hrvata iz 2004. godine koji u hrvatskom društvu imaju izravnu ili neizravnu moć, Jasminko Umičević, trgovac naftom nalazi se na 311. mjestu. Nacional ga navodi i godinu kasnije na istoj ljestvici najmoćnijih osoba koji utječu na politička i gospodarska zbivanja u zemlji, bez obzira na moć koja proizlazi iz njihovih formalnih ovlasti i funkcija.

Rođen je 1959. u Virovitici. Diplomirao je na zagrebačkom Pravnom fakultetu 1984. godine. U Inu dolazi 1985. kao pravni pripravnik. Godine 1988. postaje tajnik u Ina Commercu. Strelovito se uspinje na Ininoj hijerarhijskoj ljestvici i 1989. postaje pomoćnik glavnog direktora Ina Commerca za opće kadrovske i pravne poslove. Na toj je funkciji do 1991. kada postaje direktor, Ina Hungary Co. Ltd., Budapest u Mađarskoj u 100% vlasništvu Ina Industrije nafte d.d. Godine 1997. dolazi na mjesto direktora Sektora trgovine na veliko, INA d.d. Zagreb.

Od 1998. do 2000. obnaša funkciju zamjenika generalnog direktora Ina Industrije nafte d.d. i Izvršnog direktora za rafinerijsku preradu nafte i trgovinu INA d.d. Godine 2000. odlazi iz Ine i postaje direktor, OG Consultinga d.o.o., sa sjedištem u Zagrebu. Od 2001. do 2003. direktor je OG Consultinga d.o.o., Predstavništvo Budimpešta, Mađarska. Nakon 2003. godine postaje direktor londonske tvrtke Oil and Gas Consulting International LLP London i savjetnik u naftnom biznisu.

Kao savjetnik predsjednika HSLS-a, Darinka Kosora, pisao je Umićević gospodarski program HSLS-a 2011. zalažući se za privatne investicije u elektroenergetske objekte. Ujedno je bio i glavni HSLS-ov čovjek za energetiku.

U medijima se zadnjih godina Umićević pojavljuje kao kritičar mađarskog MOL-a, a 2013. prijavio je DORH-u direktora i glasnogovornicu Ine. Umićević kao savjetnik Milanovićeve Vlade za pregovore s MOL-om početkom 2014. upozorava da je Ina zbog MOL-a oštećena za više od pola milijarde kuna i da taj iznos raste.

Goranka Sinac/Narod.hr/Hrvatsko nebo

Facebook komentari

komentara

2 thoughts on “Tko je Jasminko Umičević koji je za Vladino rješenje oko INA-e?

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.