Srbija nastavlja agresiju na BiH i Hrvatsku, njihov cilj je podići na stotine optužnica

Vrijeme:5 min, 11 sec

 

 

Domazet-Lošo navodi da je dio srpskog plana činiti sve da vlade i vlasti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu budu što slabije.

Davor Domazet-Lošo planirao je sve vojne operacije Hrvatske vojske. Danas s ponosom kaže da je 1992. godine bio je jedan od glavnih komandanata na ratištu od Livna do juga BiH kad je spriječeno da “Bosna šaptom padne”.

– Zajedno s generalom Antom Gotovinom i generalom Jankom Bobetkom u travnju 1992. zaustavili smo srpsku vojsku na Kupresu, na potezu Tomislavgrad – Livno i u dolini Neretve – kazao je Domazet-Lošo u razgovoru za Faktor. Posebno je, kaže, ponosan na operaciju Oluja kad su za tri dana, od 4. do 7. kolovoza 1995. oslobođena okupirana područja u Hrvatskoj te spriječen još jedan genocid nad Bošnjacima u Bihaću.

– Tu je primijenjena najveća etika ratovanja. Ostavili smo protivniku slobodu djelovanja, otvorili smo im četvera vrata: ako ćete se boriti, borit ćemo se. Ako ćete izaći, imate otvorena vrata za povlačenje. Sačuvali smo ljudske živote, i srpske i hrvatske i bošnjačke. Širom svijeta predajem tu najčišću operaciju u povijesti ratovanja i uopće se ne bojim niti Srbije niti njihovih optužnica, niti eventualnog uhićenja – kazao je ovaj umirovljeni hrvatski admiral.

Govoreći i današnjoj politici službenog Beograda, posebno kada je riječ o progonu na svim sudovima oslobođenih generala Hrvatske vojske, Armije RBiH i HVO-a, istaknuo je da, nažalost, niti u Hrvatskoj, niti u BiH, niti Kosovu političari, bez obzira koje provenijencije bili, uopće ne razumiju ili ne žele razumjeti što znači Memorandum 2 Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) koji je napisan 2011.

– O tome sam napisao desetke analiza i održao toliko predavanja u Hrvatskoj, BiH i Europi. Taj Memorandum 2 je nastavak Memoranduma 1 SANU-a iz 1986. U njemu stoji da ‘Srbija mora ostvariti u miru ono što nije uspjela ostvariti u ratovima’ – naglasio je Domazet-Lošo.

Za njega je to svojevrsni rat, istovremena agresija na Hrvatsku, agresija i genocid u Bosni i Hercegovini i na neki način i na Kosovu.

– Tu činjenicu Srbija može promijeniti samo ako ‘dokaže’ da ona nije (bila) agresor. Da bi se ta percepcija Srbije kao agresora promijenila, ona taj rat želi prikazati kao više građanskih ratova – kazao je Domazet-Lošo.

On podsjeća da su na Memorandumu 2 SANU-a koji je završen 2011. radili Dobrica Ćosić, Ljubomir Tadić, otac bivšeg predsjednika Srbije Borisa Tadića, te da je on proslijeđen svim srpskim dužnosnicima u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti, bez obzira iz kojih stranaka oni bili, kao i Srpskoj pravoslavnoj crkvi.

Navodi da, između ostalog, u Memorandumu 2 stoji i da treba podići što više optužnica protiv hrvatskih branitelja i generala u Hrvatskoj i BiH, posebno protiv bošnjačkih branitelja i generala kao i albanskih na Kosovu.

– To je zajednički nazivnik koji je sadržan u Memorandumu 2 SANU-a – naglasio je umirovljeni hrvatski admiral, vojni strateg i obavještajac poznat i po tome što je u jeku srpske agresije na Hrvatsku i BiH preko svojih suradnika prisluškivao i ured Slobodana Miloševića.

On ističe da cilj Srbije nije da se to završi za godinu ili pet godina.

– Njihov cilj je podići na stotine optužnica i da to traje što duže vremena, ako treba i u idućih dvadeset godina, da se praktično nikad ne završi – naglasio je Domazet-Lošo za Faktor.

Podsjeća da smo prvo imali uhićenje ratnog člana predsjedništva BiH Ejupa Ganića u ožujku 2010. godine u Londonu, a potom generala Jovana Divjaka u ožujku 2011. u Beču.

– Prošle godine smo imali uhićenja hrvatskih branitelja iz Orašja. Jučer smo imali uhićenje Kosovara Ramuša Haradinaja u Francuskoj. Nakon te priče ćemo imati nova uhićenja ili optužnice nekih drugih branitelja iz Hrvatske, BiH ili Kosova… Tako bi se trebala promijeniti percepcija da Srbi i Srbija nisu bili agresori, da oni nisu počinili ratne zločine i genocid, već da je bila riječ o građanskom ratu – istaknuo je Domazet-Lošo.

On dalje navodi da je drugi dio srpskog plana činiti sve da vlade i vlasti u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu budu što slabije.

– Zato su oni i razvili svoje obavještajne službe, ne samo kroz ostatke KOS-a i UDBA-e u našim zemljama koji su im danas ‘peta kolona’, ali i kontrolu dobrog broja medija. Srbija pri tome ima podršku Velike Britanije koja ne može prežaliti gubitak Jugoslavije. To je geopolitička i geostrateška pozadina djelovanja Srbije – tvrdi Domazet-Lošo. On smatra da je na tu novu srpsku agresiju jednostavno odgovoriti.

– Hrvatska i BiH su bile žrtve srpske agresije. Hrvatska i Bosna su pobijedile u ratu, ali se hrvatski i bošnjački političari ne znaju pobjednički ponašati. To ne znači ponašati se trijumfalistički. Ono što mi zovemo Domovinski rat je najčišći rat u povijesti. Oluja je najčišća operacija u povijesti ratovanja, operacija koja je u zapadnoj Bosni, odnosno Bihaću spriječila pet puta veći genocid od onog u Srebrenici. Hrvatska politika to ne zna reći, dok Srbi u Srbiji i BiH 5. kolovoza govore kako su oni najviše nastradali i da su najviše protjerani u ratu, a koji je ustvari bio njihova agresija na Hrvatsku i BiH – naglasio je Domazet-Lošo.

On kaže da je to ono što politika u Hrvatskoj i BiH nemaju, odnosno da se hrvatski i bošnjački političari povlače na napade iz Srbije i srpskih političara iz bh. entiteta Republika Srpska.

– Čim jednom uzmaknete, protivnik to koristi i postaje sve agresivniji. Mi umjesto oružane agresije iz Srbije imamo medijsku i pravnu agresiju na Hrvatsku, BiH i Kosovo. Zagreb, Sarajevo i Priština trebaju Srbiji jasno dati do znanja da je bila agresor, da su Srbi činili ratne zločine i da su počinili genocid u Srebrenici – naglasio je Domazet-Lošo.

On smatra da će adekvatan odgovor iz Zagreba pomoći i Sarajevu i da će stabilizirati i BiH.

– Adekvatan odgovor političkog Sarajeva ne smije biti proglašavanje Hrvata i Hrvatske agresorima. Hrvati su četiri puta spasili BiH. To govorim našim političarima u Hrvatskoj, ali oni to ne razumiju, a još manje u BiH. Nažalost, bošnjački političari imaju potpuno pogrešnu sliku, a neki od njih čak misle da će jednog dana uspjeti stvoriti unitarnu državu koju će sami moći kontrolirati. BiH ne može biti unitarna država i ne smije biti. Posebno Europa i svijet neće dopustiti stvaranje neke muslimanske države u Europi – kazao je Domazet-Lošo.

 

Večernji.ba/http://www.vecernji.ba/Hrvatsko nebo

Odgovori