Dodik: Nećemo odustati od ideje samostalnosti RS-a

Vrijeme:2 min, 48 sec

 

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je kako neće odustati od zamisli o osamostaljenju tog entiteta odnosno njegovom izdvajanju iz Bosne i Hercegovine dodajući kako će se taj projekt realizirati kada se za to steknu potrebni uvjeti, prenijeli su u petak lokalni mediji u BiH.

U intervjuu koji je objavio banjolučki list “Glas Srpske” Dodik je potvrdio kako ostaje na separatističkim pozicijama te da će njegova stranka Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) istrajati na ranijoj odluci o raspisivanju referenduma o neovisnosti RS što je moguće očekivati najranije 2018. godine.

-Ako bude šanse da idemo na referendum o samostalnosti, to ćemo uraditi, ali ako ne bude u pogledu okruženja, nećemo biti iracionalni, prolongirat ćemo, ali nećemo odustati od te ideje – izjavio je Dodik.

Dodig Oružane snage BiH proglasio neprijateljem

 

Sadašnji ustroj BiH opisao je kao “eksperimantalno smetlište” nekih osoba iz međunarodne zajednice

-Hoćemo korisnu BiH, ovu i ovakvu nećemo sigurno i protiv ove ćemo se boriti. BiH koja bi bila potpora našem razvoju ne bi predstavljala nikakav problem. Najbolje bi bilo da dođe do dogovora Srba, Bošnjaka i Hrvata kako koncipirati BiH – izjavio je Dodik.

Intervju je iskoristio kako bi još jednom sve u RS-u pozvao da što masovnije sudjeluju u obilježavanju 9. siječnja kao “dana republike”.

Podsjetimo, proslavu takvog praznika Ustavni sud BiH proglasio je neustavnim činom jer on, kako stoji u presudi, diskriminira Hrvate i Bošnjake kao pripadnike konstitutivnih naroda u RS-u.

I unatoč odluci Ustavnog suda u Banja Luci su za naredni ponedjeljak najavljene brojne ceremonije kao dio obilježavanja 9. siječnja uključujući i paradu na kojojoj se očekivalo sudjelovanje srpskih vojnika iz sastava oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Ministarstvo obrane BiH uskratilo je međutim suglasnost na Dodikov zahtjev da u tome sudjeluje četrdeset časnika i vojnika a odobrilo je nastup dijela vojnog orkestra u ceremonijama odavanja počasti poginulima u ratovima.

Čović: Svemu se daje nepotrebna dimenzija

 

Ta je odluka izazvala niz oštrih verbalnih osuda, poglavito od strane unitarističkih bošnjačkih krugova, a o njoj je raspravljalo i Predsjedništvo BiH koje ima ulogu vrhovnog zapovjednika oružanih snaga no tri člana državnog vrha nisu se mogla suglasiti o ovom pitanju.

Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović bio je izričito protiv takve mogućnost a pozitivan odnos prema Dodikovom zahtjevu imali su srpski i hrvatski član državnog vrha, Mladen Ivanić i Dragan Čović, koji smatra da se zahtjevima iz Banja Luke daje nepotrebna dimenzija..

-Osobno mislim da od toga ne treba praviti nikakve probleme s obzirom na to da se radi o ceremoniji. Bojim se da od svakog događaja u BiH pravimo problem i dajemo mu jednu nepotrebnu dimenziju – kazao je Čović za televiziju N 1.

Čović:Bošnjačke stranke sustavno opstruiraju izgradnju autoceste kroz Hercegovinu

Međutim, predsjedatelj Zajedničkog povjerenstva za obranu i sigurnost parlamenta BiH Sifet Podžić ocijenio je pak kako Ministarstvo obrane nije smjelo dati suglasnost ni za sudjelovanje vojnih glazbenika u obilježavanju praznika koji je proglašen neustavnim pa je njegova proslava samim tim nezakonit čin.

Podžić, inače umirovljeni general i nekadašnji zapovjednik oružanih snaga BiH, kazao je kako bi ministrica obrane Marina Pendeš već i zbog te kompromisne odluke morala snositi kaznenu odgovornost.

Ministrica obrane Pendeš odbila je bilo kakve dodatne komentare dodajući kako ne želi sudjelovati u politiziranju i neprimjerenim postupcima.

-Ja sam svoje rekla, ostalo me ne zanima – kratko je kazala Pendeš za “Dnevni avaz”.

 

M.J.HRsvijet/http://www.hrsvijet.net/Hrvatsko nebo

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)