Ilija Vincetić : NEKONTROLIRANA ERUPCIJA MRŽNJE

Vrijeme:5 min, 58 sec

 

Je li verbalna agresija postala naša svakodnevica, a „subverzija perom“ dopušten, nerijetko i poželjan, oblik terorizma?!!

„Marija Antoaneta s Pantovčaka nam se cereka iz SAD-a“, naslov je zabrinjavajuće verbalne subverzije iz pera Drage Pilsela, kojom se, u kontinuitetu, na više nego neprimjeren način, ne samo vrijeđa, nego i otvoreno napada Predsjednicu Republike Hrvatske.

Želim odmah, u samom početku, biti kristalno jasan.

I ja sam jedan od ljudi koji je nerijetko kritičan prema nekim postupcima Predsjednice Republike Hrvatske, no nastojim se zadržati u diskursu koji ne vrijeđa i u području koje se ne bavi osobom, Kolinde Grabar Kitarović, nego činidbama Predsjednice Republike Hrvatske. Smatram kako je i u ovom, konkretnom slučaju, bilo dovoljno razloga za kritički osvrt na postupak Predsjednice države, kojega držim beznačajnim, u odnosu na ostala, aktualna zbivanja, koja „drmaju“ unutarnjom političkom pozornicom.

Jesu li postupcima Predsjednika Vlade ugroženi neki vitalni nacionalni interesi?

Je li Predsjednica trebala u ovom trenutku biti u zemlji?

Je li trebala imati svoje mišljenje o potezima Vlade RH i javno ih očitovati?

Je li … ?

Puno je legitimnih pitanja koja se mogu, i trebaju postavljati, puno je toga što se mora i treba propitkivati.

Predsjednica Republike Hrvatske je javna osoba, „figura broj 1“ na političkoj pozornici i samim time, u žiži zanimanja javnosti.

Živimo u demokratskoj državi koja, kao svoje temeljne vrijednosti, između ostalog, u prvi red prioriteta stavlja „medijske slobode“, te pravo i slobodu mišljenja i govora pojedinaca.

No, smijemo li, u ime tih prava i sloboda dopustiti njihovu zloporabu, zanemariti neke pojave koje u znatnoj mjeri izlaze iz okvira tih prava i sloboda i zadiru duboko u područje ugroze stabilnosti institucija izvršne vlasti, te analogno tomu, nacionalne sigurnosti.

Neću citirati ono što je Drago Pilsel u ovom, najnovijem, agresivnom nasrtaju na Predsjednicu napisao.
Dijelom zbog toga što je degutantno i izvan mog diskursa, a dijelom zbog toga što je javnost upoznata sa sadržajem tog, po meni, verbalnog subverzivnog čina.

Tek, iz mog kuta gledanja, ovo je puno više i gore od zloporabe demokracije.

Drago Pilsel već dulje vrijeme pokazuje odsustvo mjere u svojoj odioznosti prema hrvatskoj državi i njenim institucijama, a prema pojedincima, koji ih predstavljaju, bezrazložnu, patološku mržnju, koja eruptira nekontroliranim sociopatskim epizodama, koje, pored toga što su neprimjerene, ružne, nakazne čak, migu izazvati i neželjene nuspojave. Bilo u vidu reakcija, bilo u vidu indukcije istih takvih i sličnih očitovanja sociopatije.

Radi li se tu i o nekoj dubljoj patologiji, trebalo bi provjeriti od strane nadležnih tijela.

Je li to presedan i smije li se uopće razmišljati o „propitkivanju“ nečijeg mentalnog i psihičkog zdravlja, vezano za njegovo mišljenje ili govor?

Kao odgovor na to pitanje, podsjetimo se da je za puno bezazlenije i (obiter dictum) istinite “kvalifikacije”, koje je (kao reakciju na prethodne uvrede) izrekao Zdravko Mamić prema Željku Jovanoviću, bilo ozbiljnih prijedloga za psihijatrijsko vještačenje Zdravka Mamića.

Drago Pilsel je u području sociopatskih ispada koji se mogu nazvati verbalnom subverzijom, recidivist. Kada je osoba Kolinde Grabar Kitarović, moglo bi se razmišljati i o nekim simptomima opsesivnih objekcija, no o tome bi trebali progovoriti stručnjaci.

Ta sklonost verbalnoj subverziji poprimila je kronificirajući tijek i već dulje vrijeme se radi o STANJU, sa sve češćim akutnim epizodama u kojima se manifestira potpuno odsustvo kontrole bijesa.  Imajući u vidu njegovu sociopatsku anemnezu, u kojoj se bilježi ne samo sklonost, nego i prakticiranje puno ozbiljnijih oblika subverzije (unutar spektra terorističkih činidbi) motiviranih mržnjom, postoje ozbiljni razlozi da se nadležna tijela pozabave preispitivanjem njegovog psihičkog zdravlja.
Sa sigurnosnog aspekta, pak, činjenica da je osoba (bila) sklona posezanju za terorističkim metodama izražavanja mržnje, te da očituje akutne (opetovane) epizode u kojima do izražaja dolazi potpuno odsustvo kontrole bijesa, povezano sa višekratnim djelovanjem prema štićenoj osobi I kategorije, standardnim operativnim procedurama koje su sastavni dio protokola svih ozbiljnih sigurnosnih službi u svijetu, iskustvima iz kojih možemo povezati slična ponašanja i djela ugroze života i zdravlja poznatih ili štićenih osoba, obvezuje nadležna tijela na određena postupanja.

U ovom slučaju, njegov ekstatični verbalni afekt, ničim izazvan, usmjeren prema osobi koja u statusu štićene osobe I kategorije, u kombinaciji sa (u prošlosti) konkretnim činidbama iz arsenala bliskom terorizmu, zahtijevaju ozbiljnu pozornost onih koji se bave poslovima sigurnosti štićenih osoba, ali i pitanjima javne sigurnosti.

Nisam stručnjak u psihijatriji, ne posjedujem znanja i vještine ni na laičkoj razini, no nekada sam nešto znao o pitanjima u kojima se preklapaju sociopatska ponašanja i sigurnost (na razini „prepoznavanja“ koje „pali signalnu lampicu“).  Površna analiza onoga što je Drago Pilsel do sada pisao, upućuje na stanje koje izlazi iz konteksta novinarskog zanimanja za osobu, lik i djelo Predsjednice Republike Hrvatske, upućuje na objekciju koja dolazi iz vlastitog uma, gdje su stvarni događaji samo „triggeri“ koji oslobađaju produkte interakcije unutarnjih procesa koji bi se mogli podvesti pod simptomatiku nekih psihičkih poremećaja.

Kada se ne bi radilo fokusiranosti na osobu I razine štićenosti, kada jedan sasvim običan i bezazlen događaj (koji se može i treba kritizirati) ne bi izazvao erupciju verbalne subverzije, kada se ne bi radilo o recidivu, kada u anemnezi svoje sociopatije osoba ne bi imala zabilježena djela arsenala bliskog terorizmu motiviranog mržnjom, možda bi ovo što pišem, bilo PRETJERANO.

No, ako se sve navedeno ima u vidu, postavlja niz vrlo praktičnih pitanja.

Pitanja koja zadiru duboko u područje nacionalne sigurnosti.

Kolinda Grabar Kitarović je Predsjednica Republike Hrvatske, i kao takva je (prema odredbi članka 10. Uredbe o određivanju štićenih osoba (…) NN broj 46/13, 103/14 – OUS RH, 151/14, 10/16 i 99/16.) štićena osoba I kategorije.

Citirati ću samo poglavlje IV, članak 18. Uredbe o određivanju štićenih osoba (…), koja, načelno, definira „razine ugroženosti.

(1) Razine ugroženosti štićenih osoba, objekata i prostora su: niska, umjerena, značajna, visoka i neposredna.

(2) Niska razina ugroženosti – ne postoje saznanja koja bi ukazivala na osnovanu sumnju za napad na štićenu osobu, objekt i prostor.

(3) Umjerena razina ugroženosti – ne postoje saznanja koja bi ukazivala na osnovanu sumnju za napad na štićenu osobu, objekt i prostor, ali postoji potencijalna ugroženost s obzirom na čimbenike povezane sa štićenom osobom, objektom i prostorom.

(4) Značajna razina ugroženosti – postoje određena saznanja obavještajnog ili sigurnosnog konteksta koja ukazuju na to da bi štićena osoba, objekt i prostor mogli biti prioritetne mete napada.

(5) Visoka razina ugroženosti – postoje određena saznanja obavještajnog ili sigurnosnog konteksta ili nedavna teroristička aktivnost koja ukazuje na to da bi štićena osoba, objekt i prostor mogli biti visoko prioritetne mete napada.

(6) Neposredna razina ugroženosti – postoje određena saznanja obavještajnog ili sigurnosnog konteksta koja ukazuju na to da će se izvršiti napad na štićenu osobu, objekt i prostor.

(7) Razine ugroženosti štićenih osoba, objekata i prostora odrediti će nadležna ustrojstvena jedinica državnih tijela koja provode mjere osiguranja i zaštite štićenih osoba, objekata i prostora, na temelju dostavljenih sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija te podataka i informacija drugih državnih tijela.“

 

Evidentno je kako postoji dovoljno indicija za preispitivanje motiva djelovanja „novinara“ Pilsela, na okolnosti stupnja verbalne agresije, povezano sa subverzivnom prošlosti, kontinuitetom, diskursom koji se nalazi duboko u području govora mržnje, ali i očituje neprikrivenu socipatiju koja graniči s nekim oblicima psihopatologije, simtomatski čak i preko granice, umjesno je pozvati one koji se bave problematikom sigurnosti Predsjednice Republike Hrvatske, Kolinde Grabar Kitarović NA OPREZ!!

 

Ilija Vincetić /Hrvatsko nebo

 

4 thoughts on “Ilija Vincetić : NEKONTROLIRANA ERUPCIJA MRŽNJE

  1. Njegove izjave ne mogu se shvatiti kao slobodno izražavanje: gnjusne uvrede na račun predsjednice RH dokaz su da je izgubio kompas. Da mi je znati bi li to radio u državi u kojoj je rođen.

  2. Drago Pilsel će pisati tj vrijeđati, pljuvati, manipulirati, lagati neometano jer očito nema nikoga u državnim institucijama da ga spriječi u tome, uključujući samu Predsjednicu koja uopće ne reagira na ovakvo protudržavno djelovanje. Predsjednica kao prva i najvažnija državna službenica mora i po sili zakona reagirati, u zakonu lijepo kaže da je kažnjivo institucije države, simboli države vrijeđati, omalovažavati i izvrgavati ruglu. Meni je krajnje neprihvatljivo da ona ne reagira, jer taj Pilsel neće prestat lajat dok mu netko ne začepi labrnju, silom. silom zakona. takvi ne poznaju jezika do sile, jer su i sami siledžije, pa će samo silom prestati raditi zlo. Hrvatske državne institucije su sama gola trulež. Jezivo u što su ovu lijepu mladu državu pretvorili. Jezivo.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)